Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΕΑ: Η «πράσινη» μετάβαση απαιτεί περισσότερες επενδύσεις και... λιγότερα λόγια

ΙΕΑ: Η «πράσινη» μετάβαση απαιτεί περισσότερες επενδύσεις και... λιγότερα λόγια
Θα χρειαστούν επενδύσεις σχεδόν 4,5 τρισ. δολ. ετησίως για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια από την αρχή της επόμενης δεκαετίας
Σαφές μήνυμα προς τις κυβερνήσεις ότι για την «πράσινη» μετάβαση χρειάζονται επενδύσεις και όχι... λόγια, απηύθυνε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ), επισημαίνοντας ότι η ανάπτυξη ρεκόρ στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας θα συμβάλλει στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει σχεδόν 4,5 τρισ. δολ. ετησίως για τη μετάβαση σε καθαρότερη ενέργεια από την αρχή της επόμενης δεκαετίας, έναντι δαπανών ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων που αναμένονται το 2023.
Οι θερμοκρασίες έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος και οι παγκόσμιοι μέσοι όροι είναι περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου υψηλότεροι σε σύγκριση με τον προβιομηχανικό μέσο όρο. Αυτό συγκρίνεται με τον στόχο που τέθηκε από τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 των Ηνωμένων Εθνών για τη συγκράτηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5 βαθμούς Κελσίου ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρότερες συνέπειες, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και η αύξηση των πυρκαγιών.
Στην επικαιροποίηση του οδικού χάρτη Net Zero, ο οποίος προτείνει σενάρια για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η αύξηση της δυναμικότητας ηλιακής ενέργειας και των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων (EV) από το 2021 ήταν σύμφωνη με τους στόχους, καθώς και τα σχέδια υποδομών και στους δύο τομείς.
Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη πολύ περισσότερες προσπάθειες, καθώς απαιτείται τριπλασιασμός της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διπλασιασμός των ενεργειακά αποδοτικών υποδομών, αύξηση των πωλήσεων αντλιών θερμότητας και περαιτέρω αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το 2030, δήλωσε ο ΙΕΑ. Ζήτησε επίσης μείωση κατά 75% των εκπομπών μεθανίου στον ενεργειακό τομέα έως το 2030, η οποία θα κόστιζε περίπου 75 δισ. δολάρια, δηλαδή μόλις το 2% του καθαρού εισοδήματος που θα εισέπραττε η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2022.
Η πορεία του ΙΕΑ προς το καθαρό μηδέν θα απαιτήσει επίσης μια δίκαιη μετάβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες και απαιτώντας από τις προηγμένες οικονομίες να φτάσουν στο καθαρό μηδέν νωρίτερα από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, αναφέρει η έκθεση.
Παρά τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολιτικοί, έχοντας κατά νου την κρίση του κόστους ζωής και επιδιώκοντας την επανεκλογή τους. έχουν υποχωρήσει στις δεσμεύσεις για το κλίμα.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαχωρίσουν το κλίμα από τη γεωπολιτική, δεδομένης της κλίμακας της παρούσας πρόκλησης», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης