Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία κατεβάζει τον στρατό στον δρόμο - Συγκρούσεις συμμοριών - Κριτική για το μεταναστευτικό

Η Σουηδία κατεβάζει τον στρατό στον δρόμο - Συγκρούσεις συμμοριών - Κριτική για το μεταναστευτικό
Οι επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσαν ότι η Σουηδία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Τις ένοπλες δυνάμεις κατεβάζει στους δρόμους η Σουηδία προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας που συγκλονίζει τη χώρα το τελευταίο διάστημα.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ulf Kristersson, δήλωσε σε διάγγελμα του ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας για να συζητήσουν τη συμβολή του στρατού. «Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι παρόμοιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Kristersson το βράδυ της Πέμπτης.
Οι επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσαν ότι η Σουηδία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κατάσταση εσωτερικής ασφάλειας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς οι συμμορίες μεταναστών εμπλέκονται σε μια αιματηρή σύγκρουση. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι συμμορίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα παιδιά για να διαπράττουν τα εγκλήματα, καθώς τα άτομα κάτω των 18 ετών συχνά μένουν ατιμώρητα ή λαμβάνουν χαμηλές ποινές από τα δικαστήρια.
Ήδη πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ για τον αριθμό των θανατηφόρων πυροβολισμών στη Σουηδία και ο φετινός Σεπτέμβριος φαίνεται ότι θα γίνει ο χειρότερος μήνας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.
«Είναι η πολιτική αφέλεια και η άγνοια που μας έφεραν εδώ», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός. «Είναι μια ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική και μια αποτυχημένη προσπάθεια ενσωμάτωσης που μας έφερε εδώ. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι παράλληλες κοινωνίες τροφοδοτούν τις εγκληματικές συμμορίες, εκεί μπορούν να στρατολογούν αδίστακτα παιδιά και να τα εκπαιδεύουν ως μελλοντικούς δολοφόνους».

Οι αιματηρές συγκρούσεις στη Σουηδία είναι καθημερινό θέμα στα δελτία ειδήσεων της χώρας, ενώ πλέον θύματα είναι και απλοί πολίτες όχι μόνο μέλη συμμοριών. «Αθώοι άνθρωποι δολοφονούνται και τραυματίζονται» δήλωσε ο Anders Thornberg, αρχηγός της αστυνομίας της Σουηδίας.
Η αστυνομία επέρριψε μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη βία, που επικεντρώθηκε αυτό το μήνα γύρω από τη Στοκχόλμη, στη διάσπαση στο εσωτερικό μιας από τις μεγαλύτερες συμμορίες ναρκωτικών της χώρας, της οποίας ηγείται ένας Κούρδος μετανάστης στη Σουηδία που τώρα κρύβεται στην Τουρκία.
Η Τουρκία μπλοκάρει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Στοκχόλμη πρέπει να λάβει περισσότερα μέτρα κατά των Κούρδων τρομοκρατών, όπως τους χαρακτηρίζει. Ορισμένοι όμως στη Σουηδία υποστηρίζουν ότι η σουηδική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει στις αρχές της Άγκυρας το ζήτημα του μεγάλου αριθμού σουηδικών εγκληματιών που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

Κριτική για το μεταναστευτικό

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Kristersson ανέλαβε πέρυσι την εξουσία με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει το έγκλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη βία.
Ωστόσο η κυβέρνηση και η αριστερή αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση. Η αντιπολίτευση λέει ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει τη χώρα ανασφαλή, ενώ ο Kristersson επέρριψε την ευθύνη σε «ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές και αποτυχημένη ενσωμάτωση» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Η εμπλοκή του στρατού

Επί του παρόντος δεν είναι σαφές πως θα μπορούσε να εμπλακεί ο στρατός στην αντιμετώπιση του προβλήματος των συμμοριών της Σουηδίας, αλλά προηγούμενες προτάσεις έχουν επικεντρωθεί στην ανάληψη από τους στρατιώτες καθηκόντων προστασίας από την αστυνομία, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι πόροι για την καταπολέμηση του εγκλήματος.
Η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία, αλλά υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της βίας των συμμοριών που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν δώδεκα ανθρώπους σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, συμπεριλαμβανομένων εφήβων και αθώων παρευρισκομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης