Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσω γιουάν το 25% των ρωσικών εξαγωγών - Διευρύνεται η διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος

Μέσω γιουάν το 25% των  ρωσικών εξαγωγών -  Διευρύνεται η διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος
Οι κυρώσεις «έδωσαν ώθηση σε πολλά κράτη να προωθήσουν τη διαφοροποίηση των νομισμάτων και μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει την κυριαρχία του δολαρίου».
Σχετικά Άρθρα
Οι αυξανόμενες εμπορικές συναλλαγές της Ρωσίας σε κινεζικό γουάν στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων μπορεί να υπονομεύσει το δολάριο ΗΠΑ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
«Βλέπει κάποιος ότι αυτή η αύξηση στη χρήση του κινεζικού νομίσματος έρχεται σε βάρος του δολαρίου των ΗΠΑ», δήλωσε σε συνέντευξή της η επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD Beata Javorcik.
Οι κυρώσεις «έδωσαν επίσης ώθηση σε πολλά κράτη να εξετάσουν τη διαφοροποίηση των νομισμάτων τιμολόγησης των εμπορικών του συναλλαγών και μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να διαβρώσει την κυριαρχία του δολαρίου».
Το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας έχει αυξηθεί μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, οι οποίες αναστάτωσαν τους εμπορικούς διαύλους και μετέφεραν περισσότερες αποστολές προς την Ασία.
Η Ρωσία έχει επίσης κινηθεί για να διακανονίζει ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο του εμπορίου της σε γιουάν σε βάρος δολαρίου και ευρώ.
Το κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευε το 34% των ρωσικών εισαγωγών τον Ιούλιο και αποτελούσε το 25% των εξαγωγών της Ρωσίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ρωσική κεντρική τράπεζα.
Ωστόσο, ακόμη και τη στιγμή που το εμπόριο σε γουάν μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται, το κινεζικό νόμισμα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από τρίτες χώρες που έχουν αναπτύξει γραμμές swap με την κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε η EBRD.

Οι γραμμές swap

Στη μελέτη εξετάζονται δεδομένα σε επίπεδο συναλλαγών για τις εισαγωγές της Ρωσίας μεταξύ Ιανουαρίου 2016 και Δεκεμβρίου 2022.
«Πολλές από αυτές τις γραμμές swap είναι προγενέστερες του πολέμου», είπε ο Javorcik.
Ο «πόλεμος έδωσε ώθηση στη χρήση του κινεζικού γιουάν»
Οι δυτικές χώρες πάγωσαν πάνω από τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας μετα την ειδκή τσρατιωτικη΄επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Αυτό ανάγκασε το Κρεμλίνο να απομακρυνθεί από αυτό που αποκαλεί «τοξικά νομίσματα» – και το γιουάν αναδείχθηκε γρήγορα ένας από τους κύριους δικαιούχους, με το μερίδιό του στις ρωσικές εισαγωγές να αυξάνει από 4% σε 23% πέρυσι, σύμφωνα με το Reuters.
Αυτά τα «τοξικά» νομίσματα αντιπροσωπεύουν τώρα μόλις το 28% όλων των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές και το 31% των εσόδων της από τις εισαγωγές, σύμφωνα με την έκθεση του RBC.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, χρησιμοποιήθηκαν για τον διακανονισμό του 87% των εξαγωγικών πληρωμών και του 67% των πληρωμών για εισαγωγές.
Russian oil export revenues surge in August on higher prices | Oil & Gas  Journal
August 2023 — Monthly analysis on Russian fossil fuel exports and sanctions  – Centre for Research on Energy and Clean Air
Η τάση της αποδολαριοποίησης

Ο εναγκαλισμός του  κινεζικού νομίσματος από τη Ρωσία εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο μιας παγκόσμιας τάσης αποδολαριοποίησης των διεθνλων συναλλαγών, με τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και πολλές άλλες χώρες να προσπαθούν να μειώσουν την οικονομική δύναμη της Ουάσιγκτον.
Η Κίνα ζήτησε από τους αξαγωγείς της Μέσης Ανατολής να δεχτούν το γιουάν αντί για το δολάριο στις συναλλαγές πετρελαίου τον Δεκέμβριο, ενώ από τον Μάρτιο του 2022 η Ρωσία έχει απαγορεύσει στις «μη φιλικές» χώρες να διακανονίζουν συμβάσεις φυσικού αερίου σε οποιοδήποτε νόμισμα εκτός από το δικό της ρούβλι.
Παρά την ώθηση αυτή, το γιουάν εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει μόλις το 2,6% του συνόλου των συναλλαγματικών διαθεσίμων κατά το πρώτο τρίμηνο – ενώ το δολάριο κατείχε μερίδιο 59%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Russian Oil Is Trading Closer to $100 Than the G-7's Price Cap - BNN  Bloomberg
Bank of China Sees Yuan Emerging as Global Financing Currency
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης