Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ρωσικός Στρατός Ξηράς είναι… η δαιδαλώδης θανατηφόρα βεντάλια που έχει το πιο σπάνιο όπλο στον κόσμο

Ο Ρωσικός Στρατός Ξηράς είναι… η δαιδαλώδης θανατηφόρα βεντάλια που έχει το πιο σπάνιο όπλο στον κόσμο
Ο στρατός ξηράς που σχηματίστηκε το 1992, είναι ο πιο πολυάριθμος, πολύπλοκος και ποικιλόμορφος κλάδος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων
Σχετικά Άρθρα
Ο στρατός ξηράς είναι ο πυρήνας του Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρόκειται για μία τρομερή ασπίδα που περιλαμβάνει τεθωρακισμένες μονάδες, πυροβολικό, πεζικό, αεροπορική άμυνα και τμήματα επιμελητείας.
Περιλαμβάνει επίσης μονάδες βιολογικού και ηλεκτρομαγνητικού πολέμου.
Ο στρατός ξηράς που σχηματίστηκε το 1992, είναι ο πιο πολυάριθμος, πολύπλοκος και ποικιλόμορφος κλάδος των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για μία δαιδαλώδη θανατηφόρα βεντάλια με απαράμιλλη δύναμη πυρός.
Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έδωσε σημαντική ώθηση στον εκσυγχρονισμό των όπλων για τις χερσαίες δυνάμεις.
Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Χερσαίων Δυνάμεων της Ρωσίας την 1η Οκτωβρίου ο απόστρατος στρατηγός Vladimir Boldyrev, πρώην διοικητής του συγκεκριμένου κλάδου, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά ισχυρά όπλα σε όλες τις τάξεις των στρατευμάτων.

Το τανκ του μέλλοντος

Σύμφωνα με τον Boldyrev, ο οπλισμός των χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας είναι από τους καλύτερους στον κόσμο, με το κύριο άρμα μάχης T-90 να είναι πρακτικά απαράμιλλο στο πεδίο της μάχης.
Ο Boldyrev τονίζει ότι ενώ το T-14 Armata μπορεί να θεωρηθεί ως το «τανκ του μέλλοντος», η Ρωσία θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην αύξηση της παραγωγής παλαιότερων μοντέλων, όπως τα κύρια άρματα μάχης T-90, τα οχήματα μάχης πεζικού BMP-3 και το τεθωρακισμένο μεταφοράς προσωπικού BTR.
Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή πιο προηγμένων συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης όπως το Tornado-S και το Uragan.
«Υπάρχουν πολλές εξελίξεις, πολύ σοβαρές εξελίξεις. ...
Τα drones βοηθούν στο συντονισμό των χερσαίων δυνάμεων.
Συντονίζουν το έργο των αρμάτων μάχης, των αεροσκαφών, του πεζικού, των μονάδων αναγνώρισης.
Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα διεξαγωγής αναγνώρισης και καταστροφής.
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την ανάπτυξη αυτής της κατεύθυνσης», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Alexey Podberezkin, διευθυντή του Κέντρου Στρατιωτικών και Πολιτικών Σπουδών στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει μια εντυπωσιακή σειρά ισχυρών και θανατηφόρων όπλων.
Τώρα, η ευθύνη πέφτει στο ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα να εξασφαλίσει την παραγωγή άφθονης ποσότητας αυτών των οπλισμών.
armata.jpg
Όπλα υψηλής ακρίβειας και Iskander


«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό πλέγμα αρχίζει να παράγει τα νέα οπλικά συστήματα που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα όπλα της σοβιετικής εποχής. Μιλάμε για τα όπλα υψηλής ακρίβειας, τους πυραύλους cruise ή βαλλιστικούς πυραύλους όπως ο Iskander» είπε ο Podberezkin.
«Αυτά είναι όλα νέα οπλικά συστήματα που αντικαθιστούν τα σοβιετικά και παράγονται σε βιομηχανική κλίμακα.
Η μαζική παραγωγή τους ξεκίνησε το 2022, και φέτος βλέπουμε ήδη μια δραστική αύξηση στον αριθμό αυτών των οπλικών συστημάτων, όπως π.χ. τα αναβαθμισμένα κύρια άρματα μάχης T-90», πρόσθεσε.
Εξήρε το κύριο άρμα μάχης T-90 του οποίου η ευελιξία και η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου του δίνουν ένα σαφές πλεονέκτημα έναντι των αρμάτων μάχης του ΝΑΤΟ όπως το Challenger II, και έδωσε ιδιαίτερη προσοχή σε ορισμένα όπλων που κατασκευάζει η Almaz-Antey, μια από τις κορυφαίες αμυντικές δυνάμεις της Ρωσίας.
uragan.jpg

iskander.jpg
Το πιο σπάνιο όπλο στον κόσμο

Ο Podberezkin στάθηκε το σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς Tor-M2, ένα «εντελώς μοναδικό» όπλο
που είναι το μόνο στον κόσμο ικανό να παρέχει ολοκληρωμένη προστασία για τα στρατεύματα εν κινήσει έναντι όλων των τύπων αεροπορικών απειλών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων cruise και ελικοπτέρων.
Ανέφερε επίσης το ραντάρ Zoopark, που επίσης κατασκευάζεται από την Almaz-Antey, περιγράφοντάς το ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.
«Η μαχητική αξία των όπλων μας είναι μεγαλύτερη (από αυτά που κατασκευάζονται στη Δύση) επειδή οι δυτικές δυνάμεις σχεδίασαν τα όπλα τους για συγκρούσεις αλλά όχι με τις βιομηχανοποιημένες και ανεπτυγμένες χώρες», εξήγησε.

tor_m2.JPG
Η μεγάλη σημασία του πεζικού

Ο Boldyrev σημείωσε ότι η ουκρανική σύγκρουση έχει υπογραμμίσει τη σημασία των χερσαίων δυνάμεων.
Ανεξάρτητα από το πόσο προηγμένος μπορεί να είναι ο οπλισμός ενός στρατού, «κανένας στόχος στο έδαφος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πεζικό, χωρίς επίγειες δυνάμεις».
Ο Podberezkin υποστήριξε ότι εκτός από τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των οπλοστασίων της, η Ρωσία θα πρέπει επίσης να εστιάσει την προσοχή της στην ανάπτυξη «ανθρώπινου κεφαλαίου», γιατί ανεξάρτητα από το είδος των όπλων υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει μια χώρα, εξαρτάται πάντα από το προσωπικό που τα χειρίζεται.
russian_ground.jpg
hazmat.jpg
Putin: Η δόξα της Ρωσίας

Ο Vladimir Putin συνεχάρη το προσωπικό και τους βετεράνους των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων για τον επαγγελματισμό τους με τηλεγράφημα που ανέβηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου με αφορμή την Ημέρα του Στρατού Ξηράς (1/10).
«Είστε δικαίως περήφανοι για τα ονόματα και τα κατορθώματα εξαιρετικών στρατιωτικών ηγετών και διοικητών, στρατιωτών και αξιωματικών.
Εκείνοι που επί αιώνες υπηρέτησαν πιστά την Πατρίδα, που κέρδισαν αθάνατη δόξα στα πεδία των μαχών μεγάλης κλίμακας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της », αναφέρεται στο τηλεγράφημα.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η σημερινή γενιά των στρατιωτών των χερσαίων δυνάμεων συνεχίζει τιμητικά τις στρατιωτικές και πατριωτικές παραδόσεις.
«Η ανδρεία και το θάρρος των στρατιωτών και των διοικητών, η αφοσίωσή τους στο καθήκον και την Πατρίδα έχουν επιδειχθεί έντονα κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Είμαι βέβαιος ότι το προσωπικό των χερσαίων δυνάμεων θα συνεχίσει να επιδεικνύει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, διασφαλίζοντας αξιόπιστα κυριαρχία και τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Shoigu: Η συμβολή του στρατού ξηράς στην ασφάλεια της Ρωσίας είναι πραγματικά ανεκτίμητη

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu συνεχάρη στρατιωτικούς, βετεράνους και ειδικούς της αμυντικής βιομηχανίας για την Ημέρα του Ρωσικού Στρατού Ξηράς τονίζοντας το θάρρος, τον ηρωισμό, τον επαγγελματισμό και την ουσιαστική τους συμβολή στην προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας.
«Πολλές σελίδες των στρατιωτικών χρονικών της Πατρίδας μας μαρτυρούν το απαράμιλλο θάρρος, την αντοχή και τον ηρωισμό των στρατιωτών του πεζικού.
Η συμβολή τους στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας είναι πραγματικά ανεκτίμητη.
Η σύγχρονη γενιά στρατιωτικών συνεχίζει με τιμή τις ένδοξες παραδόσεις των προκατόχων της, κατέχοντας με επιτυχία εξελιγμένα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, βελτιώνοντας τις επαγγελματικές τους δεξιότητες», αναφέρεται στο μήνυμα του Shoigu.
Εξήρε επίσης την αποτελεσματικότητα των χερσαίων δυνάμεων κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας απηύθυνε ιδιαίτερα λόγια ευγνωμοσύνης στους βετεράνους, «που παραμένουν στις τάξεις, μοιράζοντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τους νέους υπερασπιστές της Πατρίδας».
ew_2.JPG

RUSI: Ο Ρωσικός στρατός έχει τεράστια δύναμη πυρός

Οι αναλυτές του κορυφαίου στρατιωτικού think tank με έδρα το Λονδίνο Royal United Services Institute (RUSI) , αφού ερεύνησαν τις τακτικές προσαρμογές της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνουν ότι οι Ρώσοι έχουν εξελιχθεί σε μια πιο δομημένη και συντονισμένη ένοπλη δύναμη - ιδιαίτερα ισχυρή μάλιστα στην άμυνα - κι αυτό συνεπάγεται πως ο ρωσικός στρατός αντιπροσωπεύει έναν πολύ σκληρό αντίπαλο.
«Συγκεκριμένα, πολλά στρατιωτικά τους συστήματα και ο τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται λειτουργούν άψογα.
Το γεγονός ότι βρίσκονται σε άμυνα τώρα τους επιτρέπει να συνδυάζουν όπλα με τρόπο που είναι λίγο πιο εύκολος από τον συντονισμό επιθετικών επιχειρήσεων.
Κινούνται επίσης με ένα τρόπο που είναι πιο κοντά στις προσδοκίες που είχαν πριν την έναρξη του πολέμου σχετικά με το πώς θα κινηθούν», σημειώνει ο Nick Reynolds του RUSI.
«Βασικά, οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μια δύσκολη πρόκληση», είπε ο Reynolds, προσθέτοντας ότι οι αναλυτές του RUSI εκτιμούν ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει μεγάλη ποσότητα πυρών πυροβολικού για να υπερασπιστεί τις μονάδες της και «πολύ ικανά» συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για την καταστροφή των ουκρανικών drones.
«Η ισχύς των ρωσικών των συστημάτων είναι ήδη μεγάλη, αφού η Ουκρανία χάνει έως και 10.000 UAV το μήνα «λόγω της αποτελεσματικότητας του Ρωσικού Ηλεκτρονικού Πολέμου και της εκτεταμένης χρήσης παρεμβολών πλοήγησης», αναφέρει στην έκθεση του το RUSI.
«Ο εξοπλισμός του ρωσικού στρατού, ιδιαίτερα ορισμένων μονάδων εδάφους ξεπερνούν τα στρατιωτικά πρότυπα του ΝΑΤΟ, και είναι καλύτερα από των Ουκρανών. Οι Ρώσοι έχουν θέμα ηθικού - όμως εξακολουθούν να πολεμούν και να κρατούν τις θέσεις τους».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης