Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράταση 45 ημερών πήρε η αμερικανική κυβέρνηση – «Κουράστηκε» ο Biden από τη… Δημοκρατία, ζητά βοήθεια χωρίς ψήφο για την Ουκρανία

Παράταση 45 ημερών πήρε η αμερικανική κυβέρνηση – «Κουράστηκε» ο Biden από τη… Δημοκρατία, ζητά βοήθεια χωρίς ψήφο για την Ουκρανία
Το νομοσχέδιο θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέχρι τις 17 Νοεμβρίου
Την τελευταία ώρα πραγματικά αποφεύχθηκε το κλείσιμο της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς ο Αμερικανικός Πρόεδρος Joe Biden υπέγραψε αργά το Σάββατο (30/9) τη δικομματική συμφωνία που πρότεινε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy για να κρατήσει την κυβέρνηση χρηματοδοτούμενη για 45 ημέρες.
Ο Biden, όμως, σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο είπε ότι ήταν "άρρωστος και κουρασμένος" από το όριο.
«Φτάνει, φτάνει», είπε.
"Αυτό δεν είναι τόσο περίπλοκο. Η ακραία κατάσταση πρέπει να τελειώσει και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη κρίση. Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλη κρίση."
Το νομοσχέδιο θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση μέχρι τις 17 Νοεμβρίου.
«Απόψε, οι δικομματικές πλειοψηφίες στη Βουλή και τη Γερουσία ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της κυβέρνησης, αποτρέποντας μια περιττή κρίση που θα προκαλούσε περιττό πόνο σε εκατομμύρια εργατικούς Αμερικανούς», είπε ο Biden σε δήλωση.
"Αυτό το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι τα στρατεύματα εν ενεργεία θα συνεχίσουν να πληρώνονται, οι ταξιδιώτες θα γλιτώσουν από καθυστερήσεις στα αεροδρόμια, εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας διατροφική βοήθεια και πολλά άλλα.
Αυτά είναι καλά νέα για τον αμερικανικό λαό ."

Η κρίσιμη ψηφοφορία

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο περίπου τρεις ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα με ψήφους 88-9.
Κανένας Δημοκρατικός γερουσιαστής δεν ψήφισε κατά του μέτρου, ενώ υπήρχαν εννέα «όχι» από τους Ρεπουμπλικάνους.
«Ήταν μια μέρα γεμάτη ανατροπές, αλλά ο αμερικανικός λαός μπορεί να αναπνεύσει με ανακούφιση», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Chuck Schumer στο βήμα της Γερουσίας μετά την ψηφοφορία.
«Δεν θα υπάρξει διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης».
Η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο με διαφορά 335-91 το απόγευμα του Σαββάτου, αφού ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy ανακοίνωσε το πρωί ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει το νομοσχέδιο βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης μέσω της Βουλής με τη βοήθεια των Δημοκρατικών — μια κίνηση που θα μπορούσε να κρατήσει την κυβέρνηση ανοιχτή.
Το νομοσχέδιο κέρδισε τελικά την υποστήριξη περισσότερων Δημοκρατικών παρά Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, με 90 Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν αρνητικά.
Μόνο ένας Δημοκρατικός καταψήφισε το μέτρο.

Απουσιάζει η Ουκρανία

Εντούτοις, εμφανώς απουσιάζει από το νομοσχέδιο, η χρηματοδότηση για την Ουκρανία που επεδίωξαν οι Δημοκρατικοί αλλά αντιτάχθηκαν από πολλούς Ρεπουμπλικάνους.
Το μέτρο περιλαμβάνει δαπάνες για ανακούφιση από καταστροφές.
«Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία», είπε ο Biden την Κυριακή.
Ο McCarthy αναγκάστηκε να βασιστεί στους Δημοκρατικούς για το πέρασμα επειδή η σκληρή δεξιά πλευρά του είπε ότι θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο μέτρο.
Πριν από την ψηφοφορία, ο McCarthy ανέφερε ότι το κόστος ενός τερματισμού λειτουργίας για τους Αμερικανούς, ιδιαίτερα αυτούς που φορούσαν στολή, ήταν πολύ υψηλό.
«Ζητώ από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, αφήστε τον κομματισμό σας μακριά, επικεντρωθείτε στο αμερικανικό κοινό», είπε.
«Πώς μπορείτε με καλή συνείδηση — σκεφτείτε τους άντρες και τις γυναίκες που θέτουν εθελοντικά σε κίνδυνο τη ζωή τους για να μας υπερασπιστούν — να πείτε ότι δεν μπορούν να πληρωθούν, ενώ επιλύουμε τις διαφορές μας — αυτό είναι άδικο.
Στη δήλωσή του, ο Biden αναφέρθηκε στην απουσία χρηματοδότησης της Ουκρανίας στο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.
Περιμένω πλήρως ότι ο Πρόεδρος θα διατηρήσει τη δέσμευσή του προς τον λαό της Ουκρανίας και θα εξασφαλίσει πέρασμα της υποστήριξης που απαιτείται για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».
Δύο βοηθοί του GOP της Γερουσίας είπαν στο CBS News ότι την περασμένη Κυριακή, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπαν στον McConnell ότι η κυβέρνηση Biden είχε εξαντλήσει σχεδόν όλη τη διαθέσιμη χρηματοδότηση βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία και δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει σε μια περίοδο 45 ημερών.

Τι θα σήμαινε ένα κλείσιμο

Χωρίς βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, οι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι θα αντιμετώπιζαν τις μη πληρωμές, περισσότερα από 2 εκατομμύρια εν ενεργεία και εφεδρικά στρατιωτικά στρατεύματα θα εργάζονταν χωρίς αμοιβή και τα προγράμματα και οι υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται οι Αμερικανοί θα αντιμετώπιζαν διακοπές λειτουργίας.
Ιστορικά 14 φορές η χρηματοδότηση έχει λήξει από το 1980.
Ένα κλείσιμο θα δημιουργούσε σοβαρή αβεβαιότητα για τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους σε πολιτείες σε όλη την Αμερική και τους ανθρώπους που εξαρτώνται από αυτούς - από στρατεύματα μέχρι πράκτορες συνοριακού ελέγχου έως υπαλλήλους γραφείου, επιστήμονες και άλλους.
Οι οικογένειες που βασίζονται στο Head Start για παιδιά, στα επιδόματα διατροφής και σε αμέτρητα άλλα προγράμματα, μεγάλα και μικρά, θα αντιμετωπίζουν πιθανές διακοπές ή οριστικό κλείσιμο.
Στα αεροδρόμια, οι αξιωματικοί της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αναμένεται να εργάζονται χωρίς αμοιβή, αλλά οι ταξιδιώτες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις στην ενημέρωση των διαβατηρίων των ΗΠΑ ή άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης