Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβρασμός στην Ελβετία - Διώχνει υπηρεσίες της FIFA ο Infantino... «απειλεί» τη Βέρνη και τους εισαγγελείς

Αναβρασμός στην Ελβετία - Διώχνει υπηρεσίες της FIFA ο Infantino... «απειλεί» τη Βέρνη και τους εισαγγελείς
Περίπου 800 μέλη του προσωπικού της FIFA εξακολουθούν να έχουν ελβετική σύμβαση εργασίας και η οργάνωση επιμένει ότι η έδρα της θα παραμείνει στη Ζυρίχη
Το κορυφαίο όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου FIFA ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια για μεταφορά πάνω από 100 θέσεων εργασίας από την έδρα του στη Ζυρίχη στο Μαϊάμι, στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).
Τα νέα έρχονται δύο χρόνια μετά την απόφασή τους να μεταφέρουν 34 θέσεις εργασίας από τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας στο Παρίσι.
Και όλοι αναρωτιούνται τι συμβαίνει.
Το ειδησεογραφικό swissinfo.ch μίλησε με τον Guido Tognoni, έναν Ελβετό δικηγόρο και πρώην Διευθυντή Επικοινωνίας στη FIFA, και τον Mark Pieth, έναν Ελβετό καθηγητή νομικής που επέβλεπε προηγουμένως μια διαδικασία μεταρρύθμισης στη FIFA, σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις και το μέλλον της σχέσης της FIFA με την Ελβετία.

Είναι η Ζυρίχη ακόμα η πρωτεύουσα του ποδοσφαίρου;

Η FIFA ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1904 αλλά μετακόμισε στη Ζυρίχη πριν από 91 χρόνια.
Από το 2007, είναι η κύρια έδρα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Ωστόσο, την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος της FIFA εξεπλάγην όταν ανακοίνωσε ότι «η FIFA είναι ένα παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο και ορισμένα τμήματα έχουν ενημερωθεί για ένα σχέδιο να μετακομίσουν σε μια νέα μόνιμη έδρα στο Μαϊάμι».
Τα νέα γραφεία, τα οποία θα βρίσκονται στο Coral Gables, μια πόλη κοντά στο Μαϊάμι, θα υποδεχτούν πάνω από 100 μέλη του προσωπικού της FIFA από τη Ζυρίχη, συμπεριλαμβανομένου του νομικού τμήματος.
Η κίνηση σχεδιάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Αύγουστο του 2024.
Η FIFA είπε ότι η κίνηση ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί καλύτερος σχεδιασμός για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, το οποίο θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.
«Αυτό είναι σύμφωνο με το παγκόσμιο όραμα ενός οργανισμού με 211 ενώσεις μέλη.
Τα νέα μας γραφεία στο Μαϊάμι και τη Σιγκαπούρη ενώνονται με τα γραφεία μας στο Παρίσι και τα γραφεία περιφερειακής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο εκπρόσωπος.
Περίπου 800 μέλη του προσωπικού της FIFA εξακολουθούν να έχουν ελβετική σύμβαση εργασίας και η οργάνωση επιμένει ότι η έδρα της θα παραμείνει στη Ζυρίχη.
Αλλά κάποιοι υποψιάζονται ότι υπάρχει ένα μοτίβο πίσω από το άνοιγμα των γραφείων της FIFA στο Παρίσι, το Μαϊάμι και τη Σιγκαπούρη.



Ο Guido Tognoni είπε στο SWI swissinfo.ch ότι «η πολιτική του προέδρου της FIFA να αποχωρήσει από τη Ζυρίχη ξεκίνησε ήδη πριν από χρόνια» και είναι μια απάντηση στην ποινική δίωξη που κινήθηκε εναντίον του.
Αν και αυτή η έρευνα έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο, ο Tognoni λέει ότι ο Infantino εξακολουθεί να αγανακτεί με την απόφαση της πόλης της Ζυρίχης να απαγορεύσει τη δημόσια μετάδοση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ 2022 λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους μετανάστες εργάτες.
«Πρώτα ήταν το Παρίσι, τώρα είναι το Μαϊάμι, σύντομα η Σιγκαπούρη.
Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και δείχνει ότι η Ζυρίχη δεν είναι πλέον η παγκόσμια πρωτεύουσα του ποδοσφαίρου», δήλωσε ο Tognoni στην ελβετική δημόσια τηλεόραση SRFExternal link.

Ο Infantino απειλεί την Ελβετία;

«Δεν αισθάνεται ιδιαίτερα συναισθηματικός απέναντι στην Ελβετία», συνεχίζει ο Tognoni.
Αυτό είναι σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο της FIFA Sepp Blatter, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα κοντά στη Ζυρίχη.
Ο Tognoni πιστεύει ότι ο Infantino έχει μια πιο σφαιρική άποψη για τον οργανισμό.
Ο Mark Pieth θεωρεί την απομάκρυνση της FIFA από τη Ζυρίχη ως απάντηση στην ποινική έρευνα στην οποία είχε υποβληθεί ο Infantino στην Ελβετία.
«Μάλλον είναι ακόμα θυμωμένος και προσπαθεί να απειλήσει την Ελβετία για να δείξει ότι η FIFA δεν χρειάζεται τη χώρα.

Η FIFA του Infantino είναι μια «επιστροφή στον Μεσαίωνα του Blatter»

Ο Pieth, ο οποίος προσλήφθηκε από τον Blatter το 2011 για να βοηθήσει στην εκκαθάριση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, έχει συχνά επικρίνει την εξουσία του Infantino στη FIFA.
Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι οι τελευταίες αποφάσεις είναι μια οριστική απομάκρυνση από την Ελβετία.
«Ο Infantino απλώς παίζει και προσπαθεί να είναι πιεστικός.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελβετία και η FIFA κερδίζουν αμοιβαία η μία από την άλλη», λέει.

Μπορεί η Ελβετία να αντέξει οικονομικά να χάσει τη FIFA;

Η Ελβετία φιλοξενεί πολλούς διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς, οι οποίοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη χώρα.
Μια μελέτη του 2015 αποκάλυψε ότι αυτές οι ομοσπονδίες συνεισφέρουν 1,07 δισεκατομμύρια φράγκα (1,09 δισεκατομμύρια δολάρια) στην ελβετική οικονομία ετησίως.
Και «η FIFA είναι οικονομικά η πιο ενδιαφέρουσα», εξηγεί ο Pieth.
Εκτός από την απασχόληση προσωπικού, την προσέλκυση τουριστών και την ενίσχυση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, η Ζυρίχη φιλοξενεί επίσης το τοπικό Μουσείο FIFA.
«Η Ελβετία χρειάζεται τη FIFA πολύ περισσότερο από το αντίθετο», λέει ο Tognoni.
Νωρίτερα φέτος, η SRF ανέφερε πώς η Βέρνη έλαβε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια φράγκα σε δάνεια από τη FIFA.
Σύμφωνα με ορισμένα στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η πόλη, άλλοι ελβετικοί δήμοι έλαβαν χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένων των Zumikon, Glattfelden και Winterthur στο καντόνι της Ζυρίχης, Allschwil στο καντόνι της Βασιλείας και Frauenfeld στο καντόνι Thurgau.

Είναι πρόθυμη η FIFA να διατηρήσει μια θέση στην Ελβετία;

Ωστόσο, η παραμονή στην Ελβετία αντιπροσωπεύει μια εξαιρετικά ασφαλή επιλογή για τη FIFA, λέει ο Pieth. Η οργάνωση «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» στη χώρα χάρη στο καθεστώς της ένωσης που φέρνει «τεράστια πλεονεκτήματα», εξηγεί.
Οι αθλητικοί φορείς με έδρα την Ελβετία απολαμβάνουν το λεγόμενο καθεστώς ένωσης, που σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο κράτος ή να δημοσιεύσουν τους λογαριασμούς τους. Αλλά το πιο σημαντικό, τους χορηγούνται φορολογικές ελαφρύνσεις.
Το 2018, οι καντονιακές αρχές της Ζυρίχης αποφάσισαν να επιβεβαιώσουν εκ νέου το καθεστώς χαμηλών φόρων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της FIFA.
Παρά τους κύκλους εργασιών δισεκατομμυρίων φράγκων, η FIFA εξακολουθεί να παραμένει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, επωφελούμενος από τους ίδιους κανόνες με τον μικρότερο ποδοσφαιρικό σύλλογο του χωριού.
«Αυτή είναι μια πολύ φιλελεύθερη ιδέα που δίνει στη FIFA μεγάλη ελευθερία», λέει ο Pieth εξηγώντας ότι αυτό το καθεστώς χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Blatter και μόλις το 2016 η FIFA άρχισε να πληρώνει φόρους. Αλλά το έκαναν με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, «τουλάχιστον 10 φορές χαμηλότερο».

Γιατί η Ελβετία παραμένει στο επίκεντρο της διαφθοράς στον αθλητισμό

Ο Pieth δεν πιστεύει ότι η FIFA θα εγκαταλείψει την Ελβετία σύντομα λόγω του ισχυρού λόμπι που διατηρεί στο ελβετικό κοινοβούλιο.
«Υπήρξαν κάποιες προσπάθειες μεταρρύθμισης της οργάνωσης, αλλά τα ίδια τα μέλη του κοινοβουλίου τις εμπόδισαν», είπε.
Ο Pieth πιστεύει ότι η Ελβετία πρέπει τώρα να λάβει μέτρα για να απαιτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια από τη FIFA.
«Θέλετε να διατηρήσετε τα φορολογικά σας οφέλη;
Τότε θα πρέπει να μπορούμε να δούμε τα βιβλία σας και να επιβλέπουμε τις δραστηριότητές σας», λέει.
Η FIFA εν τω μεταξύ επιμένει ότι κάθε χρόνο υποβάλλει μια οικονομική κατάσταση σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (IFRS).

Πόσο ελβετική είναι η FIFA;

Είναι το μέλλον της FIFA ακόμα στην Ελβετία;
Ο Pieth πιστεύει ότι «θα ήταν αρκετά ανόητο για τον οργανισμό να μεταφέρει περισσότερα ιδρύματα στις ΗΠΑ.
Επί του παρόντος, μεταφέρουν τα γραφεία συμμόρφωσής τους στη Φλόριντα και δεν έχουν πραγματικά εκτελεστική εξουσία.
Αλλά αν φύγουν από την Ελβετία θα άφηναν πίσω τους πολλά οφέλη».
Ο Tognoni, από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιος ότι η FIFA οδεύει προς τη σταδιακή αποκέντρωση.
«Αν και δεν νομίζω ότι η FIFA θα μετεγκατασταθεί, η οργάνωση θα χωριστεί σε διαφορετικές μονάδες και νομίζω ότι αυτό θα κάνει πολύ πιο δύσκολη τη διαχείρισή της», λέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης