Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid-19: Βραβεύθηκαν με Nobel Ιατρικής οι πρωτεργάτες του εμβολίου mRNA της Pfizer-Biontech

Covid-19: Βραβεύθηκαν με Nobel Ιατρικής οι πρωτεργάτες του εμβολίου mRNA της Pfizer-Biontech
Πρόκειται για την Katalin Kariko και τον Drew Weissman
Δύο επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ ιατρικής για την έρευνα που έθεσε τις βάσεις για ένα από τα φάρμακα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών: τα εμβόλια messenger-RNA κατά της Covid-19.
Ουσιαστικά, η επιστημονική εργασία των Katalin Kariko και Drew Weissman επέτρεψε στην σύμπραξη Pfizer-Biontech να αναπτύξει ταχύτερα τις δόσεις του εμβολίου.
Τα εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και αποτέλεσαν ένα βασικό βήμα προς την ανακούφιση από την Covid-19.
Έτσι, η Kariko και ο Weissman θα μοιραστούν το βραβείο των 11 εκατομμυρίων κορωνών (1 εκατομμύριο δολάρια), όπως ανέφερε η επιτροπή του Nobel που εδρεύει στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης.
Οι δύο επιστήμονες έδειξαν πώς να λύσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του mRNA, τροποποιώντας το ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση φλεγμονής.
Η έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε το 2005, ήταν ένα από τα δομικά στοιχεία που επέτρεψαν την χορήγησή του στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Μέσα από τα πρωτοποριακά ευρήματά τους, τα οποία άλλαξαν θεμελιωδώς την κατανόησή μας για το πώς αλληλεπιδρά το mRNA με το ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι βραβευθέντες συνέβαλαν στον πρωτοφανή ρυθμό ανάπτυξης εμβολίων κατά τη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στη σύγχρονη εποχή», ανέφερε η Επιτροπή του Nobel.
Ευρύτερα, όμως το έργο τους έγινε και η βάση για έναν νέο τύπο εμβολιασμού.
Αντί να εισάγει έναν εξασθενημένο ή νεκρό ιό στο σώμα για να «μαθαίνει» στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να αναγνωρίζει μια μόλυνση, το mRNA χρησιμοποιείται για να ωθήσει τα κύτταρα να παράγουν τα ίδια ό,τι χρειάζεται για την ίαση.
Η προσέγγιση είναι πολύ πιο γρήγορη και επέτρεψε στη Moderna και την ομάδα Pfizer-BioNTech να αναπτύξουν δόσεις κατά της Covid-19 σε λιγότερο από 11 μήνες.
Η Kariko, γεννημένη στην Ουγγαρία, και ο Weissman, Αμερικανός, εργάστηκαν στην αφάνεια για χρόνια, επεξργαζόμενοι μια προσέγγιση που πολλοί άλλοι επιστήμονες είχαν διαγράψει ως πολύ δύσκολη στη χρήση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης