Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -0,22% ο Dow, ο Nasdaq +0,67%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -0,22% ο Dow, ο Nasdaq +0,67%
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το αμερικανικό χρηματιστήριο...
Μεικτή εικόνα εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, παρά το γεγονός πως το shutdown στις ΗΠΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, απετράπη, με το βλέμμα των επενδυτών να επικεντρώνεται στις  αποδόσεις των ομολόγων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,22% στις 33.433 μον., ο δείκτης S&P 500 σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.288 μον. και ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,67% στις 13.307 μον.
999.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla σημείωσε εντέλει άνοδο 0,55%, παρά την αναφορά πτώσης στον συνολικό όγκο παραγωγής και παράδοσης οχημάτων για το γ’ τρίμηνο.
Οι μετοχές της ανταγωνίστριάς της Rivian Automotive, από την άλλη, υποχώρησαν κατά 2,55%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία το προηγούμενο τρίμηνο ανέφερε καλύτερες από τις αναμενόμενες παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αφού πρώτα σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό 16 ετών, και συγκεκριμένα στο 4,70%, καταγράφοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης, υποχώρησε αργότερα στο 4,67%.
Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το yield του 2ετούς καθώς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 5,10%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 2,2% στα 88,85 δολ. και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.848 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0502 δολ.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Γερουσία απέτρεψε in extremis την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, με την έγκριση σχετικού νομοσχεδίου, μόλις τρεις ώρες πριν ενσκήψει το «shutdown», ενός έκτακτου μέτρου που επιτρέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του.
Το έκτακτο μέτρο που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο επιτρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται για 45 ημέρες το ομοσπονδιακό κράτος.
Αποκλείει ωστόσο τη βοήθεια στην εμπόλεμη Ουκρανία την οποία ζητεί ο Λευκός Οίκος.
Τα μέλη της Βουλής πρέπει τώρα να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που ο πρόεδρος Joe Biden ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Η διαφαινόμενη απειλή για το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης επιβάρυνε τους επενδυτές την περασμένη εβδομάδα, η οποία σηματοδότησε το τέλος του μήνα και του τριμήνου διαπραγμάτευσης.
«Στους επενδυτές δεν αρέσει να τρέχουν συνεχώς στην άκρη του γκρεμού», δήλωσε ο Jamie Cox, διευθύνων σύμβουλος της Harris Financial.

Στα μάκρο, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ βελτιώθηκε αισθητά τον Αύγουστο κάνοντας άλλο ένα βήμα προς την ανάκαμψη, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο διαφορετικών ερευνών που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Ειδικότερα, στην έρευνα που διενεργεί η S&P Global ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 49,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 48,9 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας και κάτω από το 50 συρρίκνωση.
Σε διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 49,0 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2022, από 47,6 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης πάντως συμπλήρωσε 11 διαδοχικούς μήνες κάτω από το επίπεδο του 50, το μεγαλύτερο σερί από τη μεγάλη ύφεση του 2007-2009.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 47,7 μονάδες.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω μεταποίησης

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνοντας τα αρχικά κέρδη, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τη μεταποίηση.
Πιο αναλυτικά, λίγο μετά τις 12:30 (ώρα Ελλάδος):
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,91% στις 15.247 μονάδες
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE διαμορφώθηκε στις 7.510 μονάδες με απώλειες 1,28%
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 0,94% στις 7.068 μονάδες
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,39% στις 27.849 μονάδες
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,03% στις 445 μονάδες.
δσ_5.JPG
Στην οικονομία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, καθώς περιορίστηκε στο 4,3% για τον Σεπτέμβριο του 2023. Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε επίπεδο ρεκόρ τον περασμένο μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές αναμένουν ότι έχουν πλέον στο υψηλότερο σημείο τους.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη παρέμεινε σε βαθιά και ευρείας βάσης ύφεση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 43,5 τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 43,1 από τις 43,4 μονάδες.
«Ο PMI για την παραγωγή ήταν αρχικά χαμηλότερα από τις 50 μονάδες για ολόκληρο το τρίτο τρίμηνο, άρα είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι η ύφεση στη μεταποίηση συνεχίστηκε κατά την περίοδο αυτή», δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος στη Hamburg Commercial Bank. Ο δείκτης νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε στις 39,2 μονάδες συγκριτικά με τις 39,0 του Αυγούστου, παραμένοντας σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης