Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλβανία - Κροατία: Οι πρωθυπουργοί Rama και Plenkovic κάλεσαν την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Σερβίας

Αλβανία - Κροατία: Οι πρωθυπουργοί Rama και Plenkovic κάλεσαν την ΕΕ να λάβει μέτρα κατά της Σερβίας
Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic και ο επισκέπτης Αλβανός ομόλογός του Edi Rama εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση στο Κόσοβο
Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Κροατίας καταδίκασαν τη Δευτέρα τις «βιαοπραγίες από σερβική ένοπλη ομάδα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο» και κάλεσαν τη Δύση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν μέτρα κατά της Σερβίας.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic και ο επισκέπτης Αλβανός ομόλογός του Edi Rama εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για την κατάσταση στο Κόσοβο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν στο Zagreb της Κροατίας.
Στην τοποθέτηση του, ο Rama επεσήμανε ότι, τόσο το έγκλημα και η δολοφονία ενός αστυνομικού, όσο και η εξύμνηση για όσους τα διέπραξαν, είναι απαράδεκτα στην Ευρώπη επειδή αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες.
Από την πλευρά του, ο Plekovic τόνισε ότι η απόφαση του Βελιγραδίου να κηρύξει ημέρα πένθους συνεπάγεται έμμεση ανάληψη ευθύνης για ό,τι συνέβη στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί πλήρως τι συνέβη και στη συνέχεια ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου θα προτείνει τα αρμόζοντα μέτρα.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η Σερβία αποφάσισε να κηρύξει την ημέρα εθνικού πένθους μετά τις συγκρούσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων, που οδήγησαν στον θάνατο ενός αστυνομικού και στον τραυματισμό ενός ακόμα.
Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Σεπτεμβρίου ξέσπασε συμπλοκή στο χωριό Bajska, όταν μια ομάδα ένοπλων Σέρβων απέκλεισε μια γέφυρα με δύο φορτηγά.
Αμέσως προκλήθηκε συμπλοκή που δεν άργησε να οδηγήσει σε πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να σκοτωθεί και ένας άλλος να τραυματιστεί.
Η περιοχή έχει γίνει σκηνικό αναταραχών από τον Απρίλιο, όταν οι τοπικοί Σέρβοι μποϊκόταραν τις εκλογές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες για την εκλογή Αλβανών δημάρχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης