Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδυναμία στις αγορές βλέπει ο Yardeni και τον Οκτώβριο - Μετά θα έρθει το «ράλι του Άγιου Βασίλη»

Αδυναμία στις αγορές βλέπει ο Yardeni και τον Οκτώβριο - Μετά θα έρθει το «ράλι του Άγιου Βασίλη»
«Βλέπουμε ένα Santa Rally (ράλι του Άγιου Βασίλη) στο τέλος του έτους προς τις 4.600 μονάδες για τον S&P 500, ή κοντά σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο Yardeni
Ο ενθουσιασμός των επενδυτών σχετικά με τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης βοήθησε τη χρηματιστηριακή αγορά να ανακάμψει από τη βάναυση πτώση του 2022 κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο S&P 500 εκτινάχθηκε περίπου κατά 20% αγγίζοντας για λίγο τις 4600 στα τέλη Ιουλίου.
Για τον Ed Yardeni, τον ιδρυτή της Yardeni Research, η άνοδος του χρηματιστηρίου ήταν αναμενόμενη, αλλά «πριν από το χρονοδιάγραμμα» - και αυτό σήμαινε ότι μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση ήταν καθ' οδόν.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο δείκτης S&P 500 μπορεί να πέσει στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ο οποίος επί του παρόντος είναι περίπου στις 4.200 μονάδες», υπενθύμισε ο βετεράνος επενδυτής, οικονομολόγος και πρώην αξιωματούχος της Fed.
Έκτοτε, ο S&P 500 έκανε ακριβώς αυτό, περίπου, με πτώση περίπου 7% στις 4.280 μονάδες.
Ο Yardeni πιστεύει ότι ο δείκτης «θα μπορούσε εύκολα» να πέσει στην πρόβλεψή του για 4.200 και τον Οκτώβριο, αλλά μετά από αυτό αναμένει μια επιστροφή.

Santa Rally

«Βλέπουμε ένα Santa Rally (ράλι του Άγιου Βασίλη) στο τέλος του έτους προς τις 4.600 μονάδες, ή κοντά σε αυτό το επίπεδο», εξήγησε, προσθέτοντας γρήγορα ότι αυτό προϋποθέτει ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία, διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης ή «εκπληκτικές πιστωτικές απώλειες στις τράπεζες».
Παρά τις ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους δανεισμού σε τράπεζες και άλλες εταιρείες, ο Yardeni υποστήριξε ότι η σεζόν κερδών του τρίτου τριμήνου θα είναι πιθανότατα «πολύ καλύτερη από ό,τι αναμενόταν ευρέως» και τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα φτάσουν σε υψηλό επίπεδο μέχρι το τέλος του το έτος.
Έδειξε ότι ακόμη και με την αύξηση των επιτοκίων, τον επίμονο πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 αυξήθηκαν κατά προσέγγιση 29% από περίπου 42 δολάρια πριν από την πανδημία σε 54,56 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Και τώρα, με μια σειρά από αντίξοους οικονομικούς ανέμους να υποχωρούν, υπάρχει ακόμη περιθώριο για μεγαλύτερη αύξηση των κερδών.
«Σε τελική ανάλυση, το πραγματικό ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου φαίνεται πιθανό να είναι πολύ πάνω από τις συναινετικές προβλέψεις», σημείωσε.
Σύμφωνα με την Yardeni, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου κινείται επί του παρόντος μεταξύ 3% και 4%, σύμφωνα με στοιχεία τόσο της Baird όσο και της Ernst & Young (EY).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης