Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή στο Αζερμπαϊτζάν: Απαράδεκτη η απόφαση της Γαλλίας να εξοπλίσει την Αρμενία

Οργή στο Αζερμπαϊτζάν: Απαράδεκτη η απόφαση της Γαλλίας να εξοπλίσει την Αρμενία
«Η προσπάθεια της Γαλλίας να εξοπλίσει την Αρμενία με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, να την σύρει ξανά σε επιθετικότητα και στρατιωτικά εγχειρήματα είναι απαράδεκτη», ανακοίνωσε το Μπακού 
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν χαρακτήρισε απαράδεκτες τις προσπάθειες της Γαλλίας να εξοπλίσει την Αρμενία, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή.
«Η προσπάθεια της Γαλλίας να εξοπλίσει την Αρμενία με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, να την σύρει ξανά σε επιθετικότητα και στρατιωτικά εγχειρήματα είναι απαράδεκτη.
Η Γαλλία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτές οι προσπάθειες, καθώς και οι ιστορικά συνεχιζόμενες προσπάθειες ανάμειξης στην περιοχή μας, θα αποτύχουν», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαιτζάν απαντώντας σε δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Catherine Colonna σε συνέντευξη Τύπου στο Ερεβάν.
Το Μπακού καταδίκασε σθεναρά τα σχόλια της Colonna «σχετικά με την αναγκαστική έξοδο των Αρμενίων από το Karabakh», τονίζοντας ότι έχουν στόχο να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα.
Το σχόλιο σημειώνει επίσης ότι οι δηλώσεις του Παρισιού για την αταλάντευτη υποστήριξή του στην Αρμενία «αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την απόλυτη αβάσιμη άποψη των ισχυρισμών της Γαλλίας που εκφράζονται εδώ και 30 χρόνια ότι είναι ουδέτερος και ανεξάρτητος μεσολαβητής».
Σε συνέντευξη Τύπου στο Ερεβάν την Τρίτη (3/10/2023), η Colonna ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Γαλλίας να υπογράψει συμφωνία για στρατιωτική βοήθεια με την Αρμενία.

Το χρονικό της κλιμάκωσης


Η 19η Σεπτεμβρίου σηματοδότησε άλλη μια κλιμάκωση της κατάστασης στο Nagorno Karabakh.
Το Μπακού ανακοίνωσε την έναρξη των «τοπικών αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» και απαίτησε την αποχώρηση του Αρμένιου στρατού από την περιοχή.
Το Ερεβάν είπε ότι δεν υπάρχουν αρμενικές ένοπλες δυνάμεις στο Karabakh και χαρακτήρισε αυτό που συνέβη «πράξη μεγάλης κλίμακας επίθεσης».
Η Ρωσία κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης να σταματήσουν την αιματοχυσία και να επιστρέψουν σε μια διπλωματική διευθέτηση.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν έκανε γνωστό ότι επετεύχθη συμφωνία με τη συμμετοχή του ρωσικού ειρηνευτικού τμήματος για την αναστολή των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων στο Karabakh.
Ο πρόεδρος της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Nagorno Karabakh, Samvel Shahramanyan υπέγραψε διάταγμα στις 28 Σεπτεμβρίου για τον τερματισμό της ύπαρξής της από την 1η Ιανουαρίου 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης