Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία αίρει την απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ - Παραμένει το μπλόκο στη βενζίνη

Η Ρωσία αίρει την απαγόρευση στις εξαγωγές ντίζελ - Παραμένει το μπλόκο στη βενζίνη
Οι ρωσικοί περιορισμοί ενίσχυσαν τις διεθνείς τιμές και ανάγκασαν ορισμένους αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ντίζελ και βενζίνης
Σχετικά Άρθρα
Το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στις εξαγωγές καυσίμων, που επέβαλε στις 21 Σεπτεμβρίου, προχώρησε η Ρωσία. Ειδικότερα, η Μόσχα αίρει την απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ με αγωγούς μέσω λιμένων, διατηρώντας ωστόσο την απαγόρευση για τη βενζίνη.
Το ντίζελ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή πετρελαϊκών προϊόντων της Ρωσίας, περίπου 35 εκατομμύρια τόνοι το 2022, εκ των οποίων σχεδόν τα τρία τέταρτα μεταφέρθηκαν μέσω αγωγών. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης 4,8 εκατομμύρια τόνους βενζίνης το 2022.
«Η κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς στις εξαγωγές ντίζελ που παραδίδεται σε λιμάνια μέσω αγωγού, υπό την προϋπόθεση ότι ο κατασκευαστής προμηθεύει τουλάχιστον το 50% του παραγόμενου καυσίμου ντίζελ στην εγχώρια αγορά», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία, τον κορυφαίο θαλάσσιο εξαγωγέα του καυσίμου στον κόσμο, λίγο πριν από τις ΗΠΑ, έχουν ενισχύσει τις διεθνείς τιμές και ανάγκασαν ορισμένους αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές βενζίνης και ντίζελ.
Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έστρεψε τις εξαγωγές ντίζελ και άλλων καυσίμων -που θα πήγαιναν Ευρώπη- προς τη Βραζιλία, την Τουρκία, διάφορες χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής αλλά και τα κράτη του Κόλπου στη Μέση Ανατολή. Επισημαίνεται ότι τα κράτη του Κόλπου, τα οποία διαθέτουν τα δικά τους μεγάλα διυλιστήρια, επανεξάγουν τα καύσιμα.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει ελλείψεις και υψηλές τιμές καυσίμων τους τελευταίους μήνες, οι οποίες έπληξαν ιδιαίτερα τους αγρότες κατά την περίοδο συγκομιδής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης