Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers: Αναποτελεσματική η άνοδος των επιτοκίων από την Fed, έρχεται απότομη προσγείωση της οικονομίας

Summers: Αναποτελεσματική η άνοδος των επιτοκίων από την Fed, έρχεται απότομη προσγείωση της οικονομίας
Ίσως ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια δεν είναι τόσο αποτελεσματικό εργαλείο για την καθοδήγηση της οικονομίας όσο παλιά, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
O πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Lawrence Summers, δήλωσε ότι η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο είναι «σπουδαίο νέο» προς το παρόν, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed δεν λειτουργούν όπως παλιά, εγείροντας τον κίνδυνο «απότομης προσγείωσης», σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
«Έχουμε μια οικονομία που είναι σαν το λαγουδάκι του Energizer», είπε χαρακτηριστικά ο Summers, αναφερόμενος στη γνωστή διαφήμιση για την μπαταρία μακράς διάρκειας.
«Αλλά με την αύξηση των θέσεων εργασίας, ο κίνδυνος απότομης προσγείωσης φαίνεται λίγο μεγαλύτερος», πρόσθεσε.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά είναι θετικά νούμερα, αλλά δεν διασφαλίζουν μια ομαλή προσγείωση» σημείωσε ο Summers, νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard.
Η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνει, υποδηλώνει κάποια αλλαγή στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής της Fed.
«Ίσως ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα επιτόκια δεν είναι τόσο αποτελεσματικό εργαλείο για την καθοδήγηση της οικονομίας όσο παλιά.
Αυτό σημαίνει ότι για να αποθερμανθεί η οικονομία, τα επιτόκια θα πρέπει να κινούνται με πιο απότομο ρυθμό από ό,τι αυτό συνέβαινε κατά το παρελθόν» υπογράμμισε.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι με το selloff στην αγορά κρατικών ομολόγων σε συνδυασμό με τους κινδύνους από την Κίνα και τις φουσκωμένες αποτιμήσεις στης αγορές βλέπει «περισσότερο ξερό προσάναμμα για…. το άναμμα μιας πυρκαγιάς στις χρηματοοικονομικές αγορές» από ό,τι έχει δει εδώ και αρκετό καιρό.
Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους η αμερικανική οικονομία μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητη στα επιτόκια, ο Summers επεσήμανε ότι υπάρχει δυναμική, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών έχουν κλειδώσει χαμηλά επιτόκια τα προηγούμενα έτη και γι’ αυτό τώρα δεν πρόκειται να πωλήσουν.
Αυτό μειώνει τα αποθέματα κατοικιών και ωθεί σε άνοδο τις τιμές των ακινήτων, κάνοντας τους καταναλωτές να αισθάνονται πιο ασφαλείς και έτσι εξηγείται και η συνέχιση των καταναλωτικών δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης