Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogers (πρώην συνεργάτης Soros): Η άνοδος στα χρηματιστήρια είναι fake – Τοξικές φούσκες σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα

Rogers (πρώην συνεργάτης Soros): Η άνοδος στα χρηματιστήρια είναι fake – Τοξικές φούσκες σε μετοχές, ομόλογα, ακίνητα
«Κανένα έθνος δεν είχε ποτέ τόσο βαθιά χρέη όσο οι ΗΠΑ, και αυτό δεν μπορεί να είναι καλό», είπε ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers, προσθέτοντας ότι η ιστορία δείχνει ότι «κάποιος θα υποφέρει».
Τα χρέη της Αμερικής έχουν εκτοξευθεί σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, η κυριαρχία του δολαρίου δεν θα διαρκέσει για πολύ ακόμη ενώ μετοχές, ομόλογα και ακίνητα σε πολλές χώρες δεν είναι τίποτε άλλο παρά φούσκες…
Τάδε έφη ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το μεγαλύτερο έθνος-οφειλέτης στην ιστορία του κόσμου», είπε ο Rogers κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Nomad Capitalist Live 2023.
«Κανένα έθνος δεν είχε ποτέ τόσο βαθιά χρέη όσο οι ΗΠΑ, και αυτό δεν μπορεί να είναι καλό», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η ιστορία δείχνει ότι «κάποιος θα υποφέρει».

Για το δολάριο… και τις φούσκες

Ο Rogers, που είναι περισσότερο γνωστός ως πρώην συνεργάτης του George Soros και συνιδρυτής των Quantum Fund και Soros Fund Management, εξήγησε γιατί η αποδολαριοποίηση φαίνεται αναπόφευκτη – τουλάχιστον στην επόμενη δεκαετία.
«Η εποχή του αμερικανικού δολαρίου φτάνει στο τέλος της», είπε, υποστηρίζοντας ότι κανένα νόμισμα στην ιστορία δεν έχει παραμείνει κυρίαρχο για περισσότερα από 100 ή 150 χρόνια.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι ο μόνος πραγματικός ανταγωνιστής του αυτήν τη στιγμή είναι το κινεζικό γιουάν - και δεν θα ξεπεράσει το δολάριο έως ότου η Κίνα το απορρυθμίσει και το κάνει καθολικά προσβάσιμο.
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, ο Rogers είχε χαρακτηρίσει το μπλοκ των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ως «τίποτα περισσότερο από αποκύημα της φαντασίας κάποιου».
Αστειεύτηκε ότι κάποιος στη Wall Street μάλλον κοίταξε έναν παγκόσμιο χάρτη και επινόησε αυτή την ομάδα κρατών αφού επισκέφτηκε μία από τις τέσσερις χώρες.
Ο Rogers αναγνώρισε τις δυνατότητες των επιμέρους εθνών, αλλά υπογράμμισε ότι οι διεθνείς συμμαχίες αυτού του είδους σπάνια διαρκούν πολύ.
Ο βετεράνος επενδυτής επισήμανε επίσης ότι πολλά δημοφιλή περιουσιακά στοιχεία σε όλο τον κόσμο είναι υπερτιμημένα, με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση.
«Τα περισσότερα χρηματιστήρια βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά, κάτι που δεν με κεντρίζει», είπε.
«Οι περισσότερες αγορές ομολόγων βρίσκονται σε φούσκα — τα επιτόκια ήταν τα χαμηλότερα στην καταγεγραμμένη ιστορία σε μεγάλο μέρος του κόσμου.
Τα ακίνητα σε πολλά μέρη είναι φούσκα».

Το φθηνότερο asset…

«Η φθηνότερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που γνωρίζω είναι τα εμπορεύματα», είπε ο Rogers, σημειώνοντας ότι η ζάχαρη και το ασήμι εξακολουθούν να υποχωρούν απότομα.
«Αυτά δεν είναι αριθμοί φούσκας» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι βλέπει δυνατότητες σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα αγροτικά προϊόντα και τα μέταλλα.
Ο Rogers, 80 ετών, συνηθίζει να προβαίνει σε απαισιόδοξες δηλώσεις τα τελευταία χρόνια.
Τον Μάιο, προέβλεψε τη χειρότερη bear market της ζωής του με «προβλήματα» για μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και νομίσματα.
Το περασμένο καλοκαίρι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και την υπεροχή του δολαρίου και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν επώδυνες αυξήσεις των επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης