Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα κόντρα Elon Musk με ΕΕ – Κατηγορείται το Χ για παραπληροφόρηση, ζητά «λίστα παραβιάσεων» για να απαντήσει

Νέα κόντρα Elon Musk με ΕΕ – Κατηγορείται το Χ για παραπληροφόρηση, ζητά «λίστα παραβιάσεων» για να απαντήσει
Ο Musk δημοσίευσε τα ονόματα δύο λογαριασμών αναφέροντας ότι ήταν «καλοί» για «παρακολούθηση του πολέμου σε πραγματικό χρόνο»
Να του στείλουν αναλυτικά λίστα παραβιάσεων ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Elon Musk, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας Χ, πρώην Twitter, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες για παραπληροφόρηση σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Το X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, λέει ότι προσπαθεί να αναλάβει δράση σε μια πλημμύρα αναρτήσεων που μοιράζονται γραφικά μέσα, φωτογραφίες και κατηγορίες μίσους σχετικά με τον πόλεμο.
Ωστόσο, εξωτερικές ομάδες επιτήρησης και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton τον κατηγορούν για παραπληροφόρηση, καθώς ψεύτικες και αλλοιωμένες εικόνες κυκλοφορούν στην πλατφόρμα.
Μάλιστα, οι κατηγορίες ήρθαν μετά τη δημοσίευση από τον Musk ονομάτων δύο λογαριασμών που είπε ότι ήταν «καλοί» για «παρακολούθηση του πολέμου σε πραγματικό χρόνο».
Ο αναλυτής Emerson Brooking του Atlantic Council χαρακτήρισε έναν από αυτούς τους λογαριασμούς "απόλυτα δηλητηριώδη".
Δημοσιογράφοι και χρήστες του X τόνισαν επίσης ότι και οι δύο λογαριασμοί είχαν προηγουμένως κοινοποιήσει μια ψεύτικη εικόνα έκρηξης στο Πεντάγωνο που δημιουργήθηκε από AI και ότι ένας από αυτούς είχε δημοσιεύσει πολλά αντισημιτικά σχόλια τους τελευταίους μήνες.
Ο Musk αργότερα διέγραψε την ανάρτησή του.

Το X «δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ΕΕ»

Ο Breton δήλωσε ότι είχε ενδείξεις ότι η πλατφόρμα X του Musk χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης.
Αυτό περιλαμβάνει «επανασχεδιασμένες παλιές εικόνες άσχετων ένοπλων συγκρούσεων ή στρατιωτικά πλάνα που στην πραγματικότητα προέρχονται από βιντεοπαιχνίδια», είπε ο Breton σε επιστολή του προς τον Musk.
"Αυτό φαίνεται να είναι προδήλως ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες."
Ο Επίτροπος της ΕΕ είπε ότι ο Musk πρέπει να αντιμετωπίσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης προκειμένου να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες της ΕΕ για το διαδικτυακό περιεχόμενο.
Σε επιστολή του προς τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας είπε: «Σας προσκαλώ λοιπόν να διασφαλίσετε επειγόντως ότι τα συστήματά σας είναι αποτελεσματικά και να αναφέρετε τα μέτρα κρίσης που ελήφθησαν στην ομάδα μου».
Απαντώντας στην ανάρτηση του Breton στο X, ο Musk είπε ότι η πολιτική της εταιρείας του ήταν ότι όλα είναι ανοιχτού κώδικα και διαφανή.
«Παρακαλώ αναφέρετε τις παραβιάσεις στις οποίες υπαινίσσεστε στο X, για να τις δει το κοινό», είπε στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ο κ. Breton επέμεινε ότι ο Musk γνωρίζει ότι υπάρχει ένα ζήτημα.
"Γνωρίζετε καλά τις αναφορές των χρηστών σας - και των αρχών - για ψεύτικο περιεχόμενο και εξύμνηση της βίας.
Από εσάς εξαρτάται», απάντησε στον κ. Musk στο X.



Οι κανόνες

Οι κανόνες διαδικτυακού περιεχομένου γνωστοί ως νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) απαιτούν την κατάργηση παράνομου περιεχομένου από το X και άλλες μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια και τον πολιτικό λόγο.
Ο κ. Breton έγραψε: «Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα, αναμένω επίσης από εσάς να έρθετε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και την Europol και να διασφαλίσετε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά τους».
Είπε ότι η ομάδα του θα παρακολουθήσει επίσης με τον Musk μια σειρά από άλλα άμεσα ζητήματα που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με το DSA.
«Σας προτρέπω να διασφαλίσετε μια άμεση, ακριβή και πλήρη απάντηση σε αυτό το αίτημα εντός των επόμενων 24 ωρών», είπε ο κ. Breton.
Ο Χ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την επιστολή του κ. Breton.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης