Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι είναι τα κιμπούτς του Ισραήλ - Από παράδεισος... ανελέητη κόλαση - Γκρεμίστηκε το όνειρο ενός αιώνα μέσα σε 4 ημέρες

Τι είναι τα κιμπούτς του Ισραήλ - Από παράδεισος... ανελέητη κόλαση - Γκρεμίστηκε το όνειρο ενός αιώνα μέσα σε 4 ημέρες
Για ορισμένα κιμπούτς, δεν έχει σημασία ποια είναι η δουλειά ή η θέση του ατόμου, όλοι βγάζουν το ίδιο ποσό, σύμφωνα με την Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ
Το χάος στο Ισραήλ μαίνεται, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στη χώρα το πρωί του Σαββάτου ενώ αποκαλύπτονται σταδιακά φρικαλεότητες στα ισραηλινά εδάφη. Οι τελευταίες αποκαλύψεις αφορούν δύο κιμπούτς, με τις περιγραφές να κάνουν λόγο για μακελειό.
Στα κιμπούτς αυτά, όπως χαρακτηριστικά γράφει το Reuters, «το όνειρο του Παραδείσου μετατράπηκε σε Κόλαση από την επίθεση της Hamas».
Τι είναι όμως τα κιμπούτς;
Ένα κιμπούτς είναι μια κοινότητα ή μια συλλογικότητα που βασίζεται σε έναν αγροτικό τρόπο ζωής, γράφει η Washington Post. Η φιλοσοφία γύρω από τα κιμπούτς μετρά έναν και πλέον αιώνα, ενώ κάποια από αυτά ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να τηρούν τον πλήρως κοινοτικό τρόπο ζωής. Κάποια άλλα έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
Η λέξη «κιμπούτς» εξελίχθηκε από την εβραϊκή λέξη «συγκέντρωση» ή «ομαδοποίηση».
Το πρώτο κιμπούτς ήταν το Deganya Aleph, ή Kibbutz Degania, το οποίο ιδρύθηκε νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας το 1910, σύμφωνα με το Tourist Israel. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη και μέσα σε περισσότερα από 100 χρόνια έχει αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, αν και «εξακολουθεί να διατηρεί τη γραφική αίσθηση που το κάνει τόσο ξεχωριστό».

Ισότητα, κοινό ταμείο 

Οι άνθρωποι εργάζονται μαζί σε μια συλλογικότητα, όπου όλα τα έσοδα που παράγει η ομάδα πηγαίνουν σε ένα κοινό ταμείο που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του κιμπούτς, την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη διασφάλιση ότι όλοι υποστηρίζονται εξίσου, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Για ορισμένα κιμπούτς, δεν έχει σημασία ποια είναι η δουλειά ή η θέση του ατόμου, όλοι βγάζουν το ίδιο ποσό, σύμφωνα με την Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ.
Το κιμπούτς Ουλπάν αναφέρει ότι «οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται εθελοντικά μαζί, χωρίς ανταγωνισμούς». Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κιμπούτς που χρησιμοποιούν μια κλίμακα αμοιβών, ανάλογα με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι άνθρωποι, αν και σε όλους εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος.
Όσο για το πώς λειτουργεί, ένα κιμπούτς είναι «ένα σύστημα άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας», σύμφωνα με το The Jewish Agency for Israel.
Τα περισσότερα μέλη εργάζονται για τη στήριξη της οικονομίας ενός κιμπούτς ή εκτελούν εργασίες συντήρησης, ενώ οι εργασίες ρουτίνας, όπως τα καθήκοντα της τραπεζαρίας, μοιράζονται, σύμφωνα με το kibbutz Ulpan. 
kibbutzvolunteers1.jpg

5941675306_db95795fd9_c.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης