Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Knot (Ολλανδία) και de Cos (Ισπανία) βλέπουν «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ - Ο κίνδυνος για νέα σοκ

Οι Knot (Ολλανδία) και de Cos (Ισπανία) βλέπουν «παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ - Ο κίνδυνος για νέα σοκ
Ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να προκύψουν νέα σοκ, τα οποία θα απαιτούσαν διαφορετικές αποφάσεις, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι ιδιαίτερα υψηλή
Σχετικά Άρθρα
Στην άποψη ότι η ΕΚΤ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά στη συγκράτηση του πληθωρισμού συγκλίνουν οι κεντρικοί τραπεζίτης Ολλανδίας και Ισπανίας, τονίζοντας ωστόσο πως νέα σοκ θα μπορούσαν ακόμη να αναγκάσουν την Τράπεζα να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης που έχει πλέον διακοπεί.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια σε κάθε μία από τις τελευταίες 10 συνεδριάσεις της, αλλά έχει σηματοδοτήσει παύση για τον Οκτώβριο, με ορισμένους αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η τράπεζα έχει κάνει αρκετά, ενώ άλλοι διατηρούν σταθερά στο τραπέζι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
«Συνολικά, σημειώσαμε σημαντική πρόοδο όσον αφορά την επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο, αλλά έχουμε ακόμη μακρύ και δύσβατο δρόμο μπροστά μας», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot, σε συνέδριο στο Μαρόκο. «Πιστεύω ότι η πολιτική αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλό σημείο... (αλλά) θα παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τα επιτόκια ακόμη περισσότερο αν η διαδικασία αποπληθωρισμού καθυστερήσει» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Pablo Hernandez de Cos, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, δήλωσε ότι ακόμη και ο υποκείμενος πληθωρισμός, βασική ανησυχία για ορισμένους, έχει γυρίσει σελίδα. Κατά συνέπεια, η παραμονή των επιτοκίων σε αναμονή για κάποιο χρονικό διάστημα τώρα, πριν από τις μειώσεις, είναι ένα εύλογο σενάριο.
Ο De Cos δήλωσε ότι η αποτίμηση στην αγορά φαίνεται να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές κατανόησαν το μήνυμα της ΕΚΤ και βρήκαν αξιόπιστη την πορεία της πολιτικής της. «Ερμηνεύουν σωστά ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη το τρέχον επιτόκιο να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά... αναμένουν επίσης ότι τα επιτόκια θα μειωθούν, γεγονός που για μένα αποτελεί ένα είδος εμπιστοσύνης της αγοράς ότι θα εκπληρώσουμε την εντολή μας», δήλωσε ο de Cos σε ξεχωριστή εκδήλωση στο Μαρακές, όπου πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα οι ετήσιες συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.
Οι αγορές βλέπουν σταθερά επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2024, πριν από μέτριες μειώσεις το β' εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ο κίνδυνος για νέα σοκ

Ωστόσο, ο de Cos πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να προκύψουν νέα σοκ, τα οποία θα απαιτούσαν διαφορετικές αποφάσεις, δεδομένου ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές είναι ιδιαίτερα υψηλή.
Ο πληθωρισμός θεωρείται ότι θα πέσει κοντά στο 3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, στη συνέχεια θα παραμείνει στάσιμος για το μεγαλύτερο μέρος του επόμενου έτους, προτού μειωθεί και πάλι μέχρι το 2025.
Ο Knot υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει πλέον μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας, καθώς η μεταποίηση βρίσκεται πλέον σε ύφεση και ο τομέας των υπηρεσιών έχει αρχίσει να υποφέρει επίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης