Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία (πρόεδρος Δούμας): Οι Ρώσοι του εξωτερικού που επιστρέφουν και στηρίζουν την Ουκρανία πρέπει να σταλούν στα ... ορυχεία

Ρωσία (πρόεδρος Δούμας): Οι Ρώσοι του εξωτερικού που επιστρέφουν και στηρίζουν την Ουκρανία πρέπει να σταλούν στα ... ορυχεία
O Sergey Noshov, ο κυβερνήτης της περιοχής Μαγνταντάν, διαφώνησε, λέγοντας ότι το Μαγκαντάν δεν δέχεται προδότες
Οι Ρώσοι που έφυγαν στο εξωτερικό για να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, εάν επιστρέψουν θα πρέπει να κατηγορηθούν για προδοσία και να σταλούν να εργασθούν «στα ορυχεία σε περιοχές της Ρωσίας όπου δεν υπάρχει καλοκαίρι», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής.
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιστράτευση που ακολούθησε, ώθησαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους να εγκαταλείψουν την χώρα τους, αν και δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς έχουν φύγει.
Η Μόσχα έχει προσπαθήσει να ενθαρρύνει κάποιους ειδικούς, όπως αυτοί που εργάζονται στον τομέα της πληροφορικής να επιστρέψουν και λέει ότι ορισμένοι έχουν επιστρέψει.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Vyacheslav Volodin κατέστησε σήμερα σαφές ότι οι αρχές δεν θα επιθυμούσαν να δουν να επιστρέφουν Ρώσοι που θεωρούν ο ίδιος και άλλοι σαν προδότες.
«Εάν αρχίσουν να επιστρέφουν τώρα αλλά έχουν κάνει δηλώσεις εναντίον της χώρας και έχουν χρηματοδοτήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, τότε φυσικά πρέπει να επιλέξουμε τον τόπο που θα στους στείλουμε αμέσως», δήλωσε ο Volodin στη Βουλή.
«Οι ενέργειες αυτές αφορούν το άρθρο 275 του ποινικού κώδικα - κρατική προδοσία. Μάλλον... μιλάμε για ορυχεία και πρέπει να βρούμε εδάφη όπου ο καιρός είναι πιο σταθερός, όπου δεν υπάρχει καλοκαίρι» .
Ο Volodin, στενός συνεργάτης του προέδρου Vladimir Putin, είχε προτείνει τη Δευτέρα ότι οι άνθρωποι αυτοί, γνωστοί στα ρωσικά ως «relokanty» (μετεγκατασταθέντες), θα πρέπει να σταλούν στην μακρινή ανατολική περιοχή του Μαγκαντάν στη Σιβηρία, γνωστή για τα στρατόπεδα Gulag της εποχής του Στάλιν.
Ωστόσο, ο Sergey Noshov, ο κυβερνήτης της περιοχής, διαφώνησε, λέγοντας ότι το Μαγκαντάν δεν δέχεται προδότες -μια ιδέα που, όπως είπε, βασίζεται σε ένα παρωχημένο κλισέ που ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθεί- και ότι τώρα φιλοξενεί σκληρά εργαζόμενους πατριώτες Ρώσους.
Ο Volodin απάντησε σήμερα, λέγοντας ότι οι επιστρέφοντες και προδότες «relokanty» - τους οποίους αποκάλεσε τεμπέληδες σπάταλους - δεν θα έπρεπε να σταλούν στο Μαγκαντάν, οι κάτοικοι του οποίου αναγνώρισε ότι είχαν προσβληθεί από μια τέτοια ιδέα, αλλά σε άλλα, άγνωστα ακόμη μέρη.
Ένα βίντεο με τις δηλώσεις, αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram από έναν δικηγόρο.
Το Κρεμλίνο αποσαφήνισε σήμερα τη δική του θέση για το θέμα, λέγοντας ότι δεν βρίσκεται «στον ίδιο δρόμο» με τους Ρώσους που έχουν φύγει και υιοθετήσει όπως είπε ισχυρές αντιρωσικές θέσεις, αλλά ότι άλλοι Ρώσοι είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν.
«Ναι, πράγματι, δεν βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Είπε όμως ότι οι υπόλοιποι που έφυγαν, τους οποίους περιέγραψε ως ανθρώπους που επιλέγουν ελεύθερα τον τόπο διαμονής τους ανά πάσα στιγμή, είναι «η συντριπτική πλειοψηφία» και είναι πάντα ευπρόσδεκτοι να επιστρέψουν.
«...Φυσικά, αυτοί οι άνθρωποι έχουν πάντα, ότι κι αν συμβαίνει, την πατρίδα τους - τη Ρωσία. Και αυτή τους περιμένει πάντα», δήλωσε ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης