Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Ανησυχία για ανάπτυξη - Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί

Πρακτικά ΕΚΤ: Ανησυχία για ανάπτυξη - Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί
Τα πρακτικά της ΕΚΤ υπογραμμίζουν ανησυχίες για την ανάπτυξη και ευρύτερες διαφορές στην τελευταία συνεδρίαση
Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο αντικατοπτρίζουν διχογνωμίες και διαφορετικές απόψεις για τον πληθωρισμό και το επιτόκιο πολιτικής
Τυχόν διάλειμμα σε ό,τι αφορά τη νομισματική σύσφιξη στην επόμενη συνεδρίαση των Ευρωπαίων policy makers μοιάζει να είναι ομόφωνη, αλλά τον Δεκέμβριο μάλλον επίκειται επανεκκίνηση των επιτοκιακών αυξήσεων.
Ειδικότερα, η συζήτηση ήταν πράγματι πιο έντονη από πριν, με τις απόψεις για τον πληθωρισμό και το επιτόκιο να αποκλίνουν περισσότερο και ορισμένα μέλη να τάσσονται υπέρ της παύσης.
«Η σταθερή πλειοψηφία των μελών εξέφρασε την υποστήριξή της για την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης».
Η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για την ανάπτυξη.
«Είχε την αίσθηση ευρέως ότι, εκ των υστέρων, οι προβλέψεις του Ιουνίου ήταν υπερβολικά αισιόδοξες για την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης το 2023…
Κοιτάζοντας το μέλλον, η αισιοδοξία για ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης που ενσωματώνεται στη βασική γραμμή μετά το 2023 μπορεί να αμφισβητηθεί, δεδομένης μιας παρατεταμένης επιβράδυνση της ετήσιας πιστωτικής επέκτασης».
Αν μη τι άλλο, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να είναι ανοδικοί.
«…Τα μέλη εκτίμησαν ότι εξακολουθούσαν να υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό λόγω πιθανών ανανεωμένων ανοδικών πιέσεων στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων.
Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η εξελισσόμενη κλιματική κρίση ευρύτερα, θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από το αναμενόμενο».
Η αύξηση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ήταν η τελευταία.
Καθώς «μια σειρά προσομοιώσεων βάσει μοντέλων πρότεινε ότι ένα επιτόκιο διευκόλυνσης καταθέσεων στην περιοχή από 3,75% έως 4,00%, εφόσον θεωρείται ότι διατηρείται για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα πρέπει να συνάδει με την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο εντός του ορίζοντα προβολής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης