Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυρώσεις των ΗΠΑ για παραβίαση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Άλμα +3% για το brent

Κυρώσεις των ΗΠΑ για παραβίαση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Άλμα +3% για το brent
Oι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές άνω του ανώτατου ορίου τιμών της G7 στα 60 δολάρια το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικά κέρδη καταγράφει σήμερα (13/10/2023) η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι ΗΠΑ αυστηροποίησαν το πρόγραμμα κυρώσεων κατά των εξαγωγέων ρωσικού πετρελαίου -αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά σε μια ήδη σφιχτή αγορά- ενώ την ίδια στιγμή τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται να μειωθούν μέχρι το δ' τρίμηνο.
Ειδικότερα, το brent να διαμορφώνεται στα 88,47 δολ. το βαρέλι στο +3% και το αμερικανικό αργό στα 85,41 δολ. το βαρέλι στο +3%.
Παρά τις διακυμάνσεις μέσα στην εβδομάδα τόσο στο brent όσο και στο αμερικανικό αργό (WTI), το Brent όδευε προς εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 4%, ενώ το WTI για άνοδο πάνω από 2,5% για την εβδομάδα, μετά την άνοδο και των δύο συμβολαίων τη Δευτέρα. Η άνοδος οφείλεται στο ενδεχόμενο διαταραχών στις εξαγωγές της Μέσης Ανατολής μετά την επίθεση της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Hamas στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, η οποία απείλησε με πιθανή ευρύτερη σύγκρουση.
«(Ένα) γεωπολιτικό risk premium εξακολουθεί να παραμένει στη γωνία, το οποίο είναι πιθανό να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Kelvin Wong, ανώτερος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη. Η αγορά ανησυχούσε περισσότερο για τους περιορισμούς της προσφοράς από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, δήλωσε ο Wong.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Oι ΗΠΑ επέβαλαν τις πρώτες κυρώσεις στους ιδιοκτήτες τάνκερ που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές άνω του ανώτατου ορίου τιμών της G7 στα 60 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσουν τα κενά του μηχανισμού που έχει σχεδιαστεί για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και ένας σημαντικός εξαγωγέας και ο αυστηρότερος έλεγχος των ΗΠΑ για τα φορτία της θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά.
Επίσης, την Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος ενδείξεις ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας μέχρι στιγμής φέτος και αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
«Τα ζητήματα της πλευράς της προσφοράς παρέμειναν στο επίκεντρο της αγοράς αργού πετρελαίου», ανέφερε ο Daniel Hynes, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων στην ANZ, σε σημείωμά του την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι τιμές κατά τη διάρκεια των πρώτων συναλλαγών της Παρασκευής αυξήθηκαν λόγω της ισχυρότερης επιβολής των αμερικανικών κυρώσεων.
«Το κλίμα ενισχύθηκε επίσης αφού ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αναμένει ότι τα αποθέματα αργού θα υποχωρήσουν κατά 3 (εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα) αυτό το τρίμηνο. Αυτό προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαταραχές της προσφοράς που προέρχονται από τον πόλεμο Ισραήλ-Hamas», δήλωσε ο Hynes.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης