Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sewing (CEO Deutsche Bank): Έρχεται τσουνάμι στην αγορά ακινήτων, δύσκολα τα πράγματα στην οικονομία την επόμενη 2ετία

Sewing (CEO Deutsche Bank): Έρχεται τσουνάμι στην αγορά ακινήτων, δύσκολα τα πράγματα στην οικονομία την επόμενη 2ετία
Τα εμπορικά ακίνητα πιθανότατα «θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές τα επόμενα δύο χρόνια» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing
Eξαιρετικά δύσκολες στιγμές αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά ακίνητα τα χρόνια που έρχονται, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, αύξησαν τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Christian Sewing.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε στη Francine Lacqua του Bloomberg TV σε συνέντευξή του από το Μαρακές, παρότι η έκθεση της Deutsche Bank είναι «πολύ περιορισμένη», οι επιπτώσεις από το αυξημένο κόστος δανεισμού και την κατ’ οίκον εργασία, στον απόηχο της πανδημίας Covid 19, θα επιβαρύνουν αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
«Πρόκειται για μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αξίζει παρακολούθησης», είπε ο Sewing.
Τα εμπορικά ακίνητα πιθανότατα «θα περάσουν πολύ δύσκολες στιγμές τα επόμενα δύο χρόνια».
Σημειώνεται πως έχουν προταχθεί ως πρόβλημα προς αντιμετώπιση από τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές τους, καθώς η ταχεία αύξηση στο κόστος δανεισμού απειλεί να ωθήσει μεγάλους developers σε χρεοκοπία.
Επισημαίνεται, δε, πως πολλές εταιρείες, για να αυξήσουν τα έσοδά τους, συσσωρεύτηκαν σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων την τελευταία δεκαετία, καθώς τα αρνητικά επιτόκια διάβρωναν την κερδοφορία τους.

Κεντρικές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εποπτεύει την Deutsche Bank και άλλες μεγάλες τράπεζες στη Γηραιά Ήπειρο, έχει εντείνει τον έλεγχο επί τέτοιων δανείων ενώ πρόσφατα προσέγγισε εκτιμητές ακινήτων για να αξιολογήσει εάν οι εκτιμήσεις τους παραείναι αισιόδοξες, όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου του «επίμονου» πληθωρισμού.
Δεν είναι επίσης «εντελώς απίθανο» να αυξηθούν ξανά τα επιτόκια, πρόσθεσε.
«Τα επιτόκια που βλέπουμε αυτή τη στιγμή θα υπάρχουν για περισσότερο», είπε ο Sewing.
«Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να τοποθετηθούν οι πελάτες μας.
Αυτό θα έχει επίσης αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος και το 2025».
Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Deutsche Bank στο τέλος του δεύτερου τριμήνου είχε διαθέσει περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ (20,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δάνεια εμπορικών ακινήτων.
«Μπορούμε να αντέξουμε τυχόν καθοδικούς κινδύνους» δεδομένων των «συντηρητικών προτύπων αναδοχής και των πλαισίων ανάληψης κινδύνου που περιορίζουν τον κίνδυνο συγκέντρωσης», είχε αναφέρει σε σχετική παρουσίαση ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός.
Παράλληλα, παρότι ο Sewing είπε ότι η Γερμανία πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την οικονομία της, δεδομένων των αντίξοων ανέμων που έφεραν τα υψηλότερα επιτόκια και το ενεργειακό κόστος, σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο δανείων της Deutsche Bank δύναται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.
«Όσον αφορά την ίδια την οικονομία και την ανθεκτικότητα των εταιρειών μας, στην πραγματικότητα βλέπω μια εικόνα που δεν με ανησυχεί», είπε.
«Υπάρχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο χαρτοφυλάκιό μας» κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης