Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφύλιος στο Harvard: Πρωτοφανείς εκβιασμοί δισεκατομμυριούχων σε φοιτητές και καθηγητές που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους

Εμφύλιος στο Harvard: Πρωτοφανείς εκβιασμοί δισεκατομμυριούχων σε φοιτητές και καθηγητές που υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους
Σε διχασμό το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου
Με το ξέσπασμα του πολέμου Hamas - Ισραήλ ο κόσμος χωρίστηκε σε υποστηρικτές και πολέμιους της κάθε πλευράς, διαμορφώνοντας «μέτωπα» και είναι η πρώτη φορά που ο διχασμός στην παγκόσμια κοινότητα είναι τόσο έντονος.
Ενδεικτικός είναι ο... «εμφύλιος πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Harvard μεταξύ φοιτητών - μελών ΔΕΠ από την μία πλευρά και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ήτοι δισεκατομμυριούχων χορηγών του ιδρύματος από την άλλη, που οδήγησε σε εκβιασμούς και παραιτήσεις.

Πριν συμπληρωθεί 24ωρο από την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ 34 φοιτητικές οργανώσεις συνυπέγραψαν δήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης Παλαιστίνης του πανεπιστημίου στην οποία εξέφραζαν την υποστήριξή τους προς τους Παλαιστινίους, θεωρώντας «το ισραηλινό καθεστώς εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για όλη την εκτυλισσόμενη βία».
02_2.webp
Επικεφαλής της κίνησης υπέρ των Παλαιστινίων φέρεται να είναι γιος της δισεκατομμυριούχου Βρετανίδας αρωματοποιού Jo Malone, η οποία πούλησε την επιχείρηση προ ετών στην εταιρία Estee Lauder, ιδιοκτήτες της οποίας είναι εβραϊκής καταγωγής.
Στην κίνηση αυτή των φοιτητών, αντέδρασαν επιχειρηματίες μεγάλων πολυεθνικών και CEOs απόφοιτοι του πανεπιστημίου.

Ρήξη στο Πανεπιστήμιο

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος ήρθαν σε ρήξη μεταξύ τους, όταν η πρόεδρος του Χάρβαρντ, Claudine Gay, αρνήθηκε κατηγορηματικά να «δώσει» και να κατονομάσει φοιτητές που υπέγραψαν την επιστολή που κατηγορούσε το Ισραήλ για τις σφαγές που διέπραξε η Hamas αυξάνοντας τις επικρίσεις για τον χειρισμό της κρίσης.
Τη λίστα με τα ονόματα των φοιτητών των οποίων οι ομάδες συνυπέγραψαν την επιστολή υποστήριξης απαίτησε ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman, ιδρυτής του hedge fund πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων Pershing Square Capital Management.
01_29.JPG
00_26.JPG
Η Gay είπε ότι το σχολείο «ασπάζεται και δεσμεύεται υπέρ της ελεύθερης έκφρασης» σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το βράδυ της Πέμπτης 12/10 σε μια τελευταία της προσπάθεια να καταπνίξει την οργή διάσημων Εβραίων αποφοίτων του Χάρβαρντ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Larry Summers και του δισεκατομμυριούχου διαχειριστή hedge funds, Bill Ackman.
«Αυτή η δέσμευση επεκτείνεται ακόμη και σε απόψεις που πολλοί από εμάς βρίσκουμε απαράδεκτες, ακόμη και εξωφρενικές», είπε ο Gay.«Δεν τιμωρούμε ούτε τιμωρούμε τους ανθρώπους που εκφράζουν τέτοιες απόψεις, ωστόσο ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό απέχει πολύ από το να τις εγκρίνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων η Gay, η οποία καταδίκασε  τις «βάρβαρες θηριωδίες που διέπραξε η Hamas», καταλήγοντας πως,«μπορούμε να ανάψουμε τις φλόγες του διχασμού και του μίσους που ταράζουν τον κόσμο, ή μπορούμε να προσπαθήσουμε να γίνουμε δύναμη για κάτι διαφορετικό και καλύτερο».
03_3.webp
(Claudine Gay)

Ως αποτέλεσμα αυτής της άρνησης της προέδρου Gay ήταν να παραιτηθούν από το εκτελεστικό συμβούλιο του Harvard Kennedy Schoolδύο μέλη του, ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Idan Ofer και η σύζυγός του, Batia.
Επίδειξη δύναμης

H σύνταξη της επιστολής υποστήριξης οδήγησε τον Bill Ackman να απευθύνει κάλεσμα σε Διευθύνοντες Συμβούλους (CEOs) μεγάλων επιχειρήσεων - πολυεθνικών να μην προσλάβουν κανέναν που θα έχει εκφράσει την στήριξή του στην Hamas, ξεκινώντας από τους φοιτητές του Χάρβαρντ.
Την αιτιολογία για την κίνησή του, έγραψε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης X: «Για το πλαίσιο σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει, αναρωτηθείτε πώς θα απαντούσαν οι ΗΠΑ εάν 2.500 Μεξικανοί τρομοκράτες εισέβαλαν στο Τέξας και σκότωναν βάναυσα 1.200 πολίτες μας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών. , παιδιά και μωρά - τα βίασαν, τα αποκεφαλίζοντας και τα έκαψαν ζωντανά - και απήγαγαν άλλα 150, συμπεριλαμβανομένων βρεφών».
Την έκκληση Ackman για μπλοκάρισμα των προσλήψεων υποστήριξαν τουλάχιστον δώδεκα στελέχη επιχειρήσεων.
05.webp
(Idan και Batia Ofer)

«Θα ήθελα να τους ξέρω, ώστε να μην τους προσλάβω ποτέ», δήλωσε ο Jonathan Newman, CEO της αλυσίδας σαλάτας Sweetgreen στο X, (πρώην Twitter).
«Το ίδιο», έγραψε ο David Duel, CEO της εταιρείας υπηρεσιών υγείας EasyHealth.
Ακολούθως της κίνησης Ackman ένα «φορτηγό» εθεάθη να κυκλοφορεί στην πανεπιστημιούπολη του Harvard με ψηφιακές διαφημιστικές πινακίδες που εμφανίζουν τα ονόματα και τις φωτογραφίες των φοιτητών που φέρεται να υπέγραψαν την επιστολή.

Ωμός εκβιασμός!


O εκβιασμός και η πιθανή εισαγωγή σε μαύρη λίστα οδήγησαν σε οπισθοχώρηση πέντε από τις αρχικές φοιτητικές οργανώσεις που υπέγραψαν την δήλωση - ενώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου άλλων ομάδων παραιτήθηκαν προκειμένου να αποστασιοποιηθούν.
04.webp
(Bill Ackman)

Η Διεθνής Αμνηστία του Χάρβαρντ, το Harvard College Act on a Dream, ο Σύλλογος Προπτυχιακών Νεπαλέζων Φοιτητών του Harvard, η Ισλαμική Εταιρεία του Harvard και ο Προπτυχιακός Γκουγκρού του Χάρβαρντ, αδελφότητες του πανεπιστημίου απέσυραν τις εγκρίσεις τους.
Αργά την Τρίτη 10/10, 17 ομάδες του Harvard ενώθηκαν με περίπου 500 διδάσκοντες και προσωπικό και 3.000 άλλους, υπογράφοντας μια πρώτη αντιδήλωση, σύμφωνα με την πανεπιστημιούπολη Harvard Crimson, όπως αντιδήλωση αποτέλεσε και μια τρίτη επιστολή από 160 μέλη ΔΕΠ, ενώ άρχισαν να εμφανίζονται και δηλώσεις που προσπαθούσαν να ισορροπήσουν και ηρεμήσουν την κατάσταση που είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει γύρω στον κόσμο με την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή.
Ωστόσο αμφότεροι Larry Summers και Jason Ferman, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Obama που τώρα διδάσκει στο Harvard, κατηγόρησαν τον Ackman ότι πήγε το θέμα πολύ μακρυά.
Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάποια διορθωτική επιστολή ή κίνηση.
06.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης