Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ταλιμπάν ενισχύουν τους δεσμούς τους με την Κίνα – Το Αφγανιστάν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «Belt and Road»

Οι Ταλιμπάν ενισχύουν τους δεσμούς τους με την Κίνα – Το Αφγανιστάν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία «Belt and Road»
Οι νέοι δρόμοι του Μεταξιού
Οι Ταλιμπάν θα συμμετάσχουν στο Φόρουμ «Belt and Road» της Κίνας την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπός τους , υπογραμμίζοντας τους στενότερους δεσμούς του Πεκίνου με την Καμπούλ, παρά την έλλειψη επίσημης αναγνώρισής της από οποιαδήποτε κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023.
Αξιωματούχοι και υπουργοί των Ταλιμπάν έχουν κατά καιρούς ταξιδέψει σε περιφερειακές συνεδριάσεις, κυρίως σε αυτές που επικεντρώνονται στο Αφγανιστάν, αλλά το Φόρουμ για τον Δρόμο του Μεταξιού, συγκαταλέγεται μεταξύ των πολυμερών συνόδων κορυφής υψηλότερου επιπέδου στις οποίες έχει προσκληθεί να παραστεί το καθεστώς του Αφγανιστάν.

Ο νέος ενεργειακός δρόμος Ανατολής -Δύσης

Το φόρουμ σηματοδοτεί τη 10η επέτειο της φιλόδοξης παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τις υποδομές και την ενέργεια του Προέδρου Xi Jinping, που χαρακτηρίζεται ως αναδημιουργία του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού για την τόνωση του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν, Haji Nooruddin Azizi, θα ταξιδέψει στο Πεκίνο τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Akhundzada Abdul Salam Jawad σε μήνυμα προς το Reuters. «Θα παραστεί και θα προσκαλέσει μεγάλους επενδυτές στο Αφγανιστάν», είπε.

Πλούτος από ορυκτά

Η φτωχή χώρα θα μπορούσε να προσφέρει έναν πλούτο πολυπόθητων ορυκτών πόρων.
Ένας υπουργός υπολόγισε το 2010 ότι το Αφγανιστάν είχε αναξιοποίητα κοιτάσματα, που κυμαίνονταν από χαλκό μέχρι χρυσό και λίθιο, αξίας μεταξύ 1 τρισεκατομμυρίου και 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο αξίζουν σήμερα.

Η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για project, που ξεκίνησαν υπό την προηγούμενη κυβέρνηση που υποστηριζόταν από το εξωτερικό, σχετικά με ένα πιθανό τεράστιο ορυχείο χαλκού στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Όπως επισημαίνεται, ο Azizi θα συνεχίσει τις συζητήσεις στο Πεκίνο σχετικά με τα σχέδια για την κατασκευή ενός δρόμου μέσω της διαδρομής Wakhan, μιας λεπτής, ορεινής λωρίδας στο βόρειο Αφγανιστάν, για να παρέχει άμεση πρόσβαση στην Κίνα.
Αξιωματούχοι από την Κίνα, τους Ταλιμπάν και το γειτονικό Πακιστάν δήλωσαν τον Μάιο ότι θα ήθελαν το Belt and Road να συμπεριλάβει το Αφγανιστάν και να επεκταθεί ο εμβληματικός οικονομικός διάδρομος Κίνας – Πακιστάν πέρα από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα από καμία κυβέρνηση από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν πριν από δύο χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες ξένες δυνάμεις αποχώρησαν. Βέβαια, η Κίνα ενίσχυσε τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν, και έγινε η πρώτη χώρα που διόρισε πρεσβευτή στην Καμπούλ από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.
China pledges Belt and Road Initiative to become 'more open'
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης