Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί το Ισραήλ αναβάλλει συνεχώς τη χερσαία επίθεση στη Γάζα - Τι πραγματικά συμβαίνει

Γιατί το Ισραήλ αναβάλλει συνεχώς τη χερσαία επίθεση στη Γάζα -  Τι πραγματικά συμβαίνει
Τι λένε οι Αμερικανοί για την αναβολή της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα
Το Ισραήλ σχεδίαζε εδώ και μέρες να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.
Απέστειλε τρία τελεσίγραφα για εκκένωση της Γάζας.
Τα τελεσίγραφα εξέπνευσαν αλλά η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα.
Οι αναλυτές τοποθετούσαν χρονικά την επίθεση μέσα στο Σαββατοκύριακο (14 -15/10/2023) ωστόσο δεν άρχισε.
Αμερικανικές πηγές αναφέρουν, πως η επίθεση αναβάλλεται για λίγες μέρες, λόγω καιρικών συνθηκών που θα παρεμπόδιζαν την ικανότητα των πιλότων και των χειριστών drone να υποστηρίξουν τις επίγειες δυνάμεις.
Ισραηλινοί αξιωματικοί είχαν περιγράψει το σχέδιο εισβολής στη Γάζα ως εξής: Ο ισραηλινός στρατός διατάσσεται να καταλάβει την πόλη της Γάζας και να εξοντώσει την ηγεσία της Hamas.
Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, άρματα μάχης και καταδρομείς, επρόκειτο να συμμετάσχουν στην επίθεση.
Οι μαχητές της Hamas από την πλευρά τους, σχεδιάζουν να στήσουν ενέδρα στα ισραηλινά στρατεύματα από τα μετόπισθεν βγαίνοντας ξαφνικά από πολλές κρυφές υπόγειες σήραγγες της πόλης της Γάζας, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματικό της οργάνωσης.
Νωρίτερα ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής - Seymour Hersh είπε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε επίθεση στη Γάζα χρησιμοποιώντας βόμβες εξοπλισμένες με το κιτ καθοδήγησης Joint Direct Attack Munition (JDAM), που θα οδηγούσε στην πλήρη καταστροφή της πόλης.
Montage of maps and photographs of Israel and Gaza
Τα αίτια για την αναβολή..

Ποιες είναι οι αιτίες της οπισθοχώρησης της πολυδιαφημισμένης εισβολής η οποία μάλιστα όπως επισήμαναν οι Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις θα είναι εκτεταμένη και θα γίνει από «αέρος θαλάσσης και ξηράς».
Το πρώτο ζήτημα είναι τα γενικότερα διπλωματικά εμπόδια.
Στην ουσία το Ισραήλ με τις επιθετικές ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού με τη στέρηση του ηλεκτρισμού τροφής και φαρμάκων - επανέφερε την έννοια του «ολοκληρωτικού πολέμου» - μία έννοια που εισήχθη από τους… Εθνικοσοσιαλιστές ήδη από το Μεσοπόλεμο και σημαίνει στην άρση κάθε παραδοσιακού κανόνα με βάση το Διεθνές Δίκαιο πραγματοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ήδη ακούγονται φωνές από τον αραβικό κόσμο και τη Ρωσία - και όχι μόνο – για εγκλήματα πολέμου γεγονός που θέτει την ισραηλινή ηγεσία υπό το φόβο μίας καταδίκης από το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν οι παγκόσμιοι συσχετισμού ισχύος θα έχουν αλλάξει όπως συνέβη με το Σέρβο ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Από την άλλη, το Ισραήλ θα πρέπει να υιοθετήσει μια πολιτική κατευνασμού το μη σιιτικό Ισλάμ εφόσον η «γεωγραφία είναι η μοίρα» όπως επισημαίνουν πλήθος γεωπολιτικοί αναλυτές.
Θα πρέπει αναγκαστικά να βρει ένα modus vivendi με τον αραβικό κόσμο - Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερων αξιωματούχων του Ισραήλ δεν εγκαταλείπεται ο στόχος της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, παρά τη δριμεία άρνηση που εισέπραξε από το Βασίλειο του Κόλπου.
Υπό το ηθικό και πολιτικό βάρος μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης - των χιλιάδων νεκτών αμάχων -  η οποία θα σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη το μέλλον του Ισραήλ είναι επισφαλές, όσο και να καταστεί «φρούριο»
Η δεύτερη αιτία αναβολής της επιδρομής αφορά τα δεδομένα επί του πεδίου.
Η επίθεση, παρά τη διαβόητη στρατιωτική υπεροχή της χώρας, είναι γεμάτη αβεβαιότητα και της οποίας οι πιθανές ανθρωπιστικές συνέπειες είναι ζοφερές.
Ο στρατός κάλεσε 300.000 εφέδρους τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου προκειμένου να προσθέσει στους 170.000 μόνιμους και τους συγκεντρώνει κοντά στα σύνορα της Γάζας.
Η Hamas εκτιμάται, μπορεί να υπολογίζει σε 30.000 μαχητές, ίσως το ένα δέκατο της πιθανής δύναμης εισβολής, και δεν έχει ούτε τα τεθωρακισμένα ούτε την αεροπορική δύναμη των επιτιθέμενων.
Μια τέτοια συντριπτική αναλογία θα δώσει στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) μεγάλες πιθανότητες να καταλάβουν την περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, η οποία περιλαμβάνει το κύριο αστικό της κέντρο, την πόλη της Γάζας, από την οποία η ηγεσία της διέταξε την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων την Παρασκευή (13/9).
Σύμφωνα με τους New York Times η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση μπορεί να εμπλέξει το Ισραήλ σε έναn περίπλοκο στη διεξαγωγή του  πόλεμο μέσα σε πόλεις.
Δεκάδες χιλιάδες μαχητές της Hamas  πιστεύεται ότι είναι κρυμμένοι σε καταφύγια και σε εκατοντάδες χιλιόμετρα υπόγειων σηράγγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-15_164034.png
Israeli army says ready to expand Gaza offensive with broad ground operation
Η θανάσιμη παγίδα


Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιμένουν πως η Hamas θα προσπαθήσει να εμποδίσει την προώθηση των Ισραηλινών ανατινάζοντας σήραγγες καθώς θα πλησιάζουν οι χερσαίες δυνάμεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Η Hamas σχεδιάζει επίσης να στείλει μαχητές της πίσω από τις ισραηλινές γραμμές χρησιμοποιώντας το περίπλοκο σύστημα των σηράγγων, αναφέρουν οι Times, προσθέτοντας ότι ένα στρατηγικό δίλημμα δημιουργείται από το γεγονός ότι οι δυνάμεις της ισλαμιστικής οργάνωσης μπορεί να οχυρωθούν μαζί με ομήρους κάτω από τη γη.
Στην ισραηλινή επίθεση αναμένεται να πάρουν μέρος μονάδες πεζικού, καθώς και άρματα μάχης και μονάδες σκαπανέων και ναρκοσυλλεκτών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα επικαλουμενη τους αξιωματούχους. Τις χερσαίες δυνάμεις θα καλύπτουν μαχητικά αεριωθούμενα, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού από την ξηρά και τη θάλασσα.
Satellite map of the Israel-Gaza border area showing the location of fires and smoke plumes
H ετοιμότητα της Hamas και η ρωσική μέθοδος

Η Hamas ήταν εδώ και καιρό έτοιμη για μια ισραηλινή εισβολή, σκάβοντας ένα εξελιγμένο δίκτυο σηράγγων σε όλη τη Γάζα με σκοπό να επιτρέψει στις δυνάμεις της να επιβιώσουν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ορισμένες σήραγγες που ανακαλύφθηκαν προηγουμένως από το Ισραήλ επειδή πέρασαν κάτω από τον φράχτη των συνόρων έχουν βάθος έως και 70 μέτρα.
Το έντονα αστικοποιημένο έδαφος - η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου - θα ευνοήσει επίσης τους υπερασπιστές καθώς προσπαθούν να αντεπιτεθούν. Κάθε εναπομείναν κτίριο θα πρέπει να καταπολεμηθεί και η βαριά εξόρυξη θα μπορούσε να εμποδίσει περαιτέρω τους Ισραηλινούς εάν η Hamas αντιγράψει την τεχνική που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να αμβλύνει την αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Το Ισραήλ, επίσης, σχεδίαζε, και εάν ο Ισραηλινός Στρατός αποκτήσει τον έλεγχο των εισόδων της σήραγγας είναι πιο πιθανό να τις ναρκοθετήσει παρά να προσπαθήσει να εισέλθει σε αυτές. Αλλά χωρίς τον πλήρη έλεγχο του υπόγειου δικτύου όπου είναι πιθανό να εδρεύουν τα θέσεις διοίκησης της Hamas, οποιοσδήποτε στρατιωτικός έλεγχος στη βόρεια Γάζα θα είναι ανασφαλής.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-15_164155.png

Η απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι το βορρά δείχνει επίσης αυτό που είναι πιθανό να είναι ένα άλλο μέρος της στρατηγικής των εισβολέων: μια βάναυση προσπάθεια εκκαθάρισης του βόρειου τομέα από τους μαχητές της Hamas.
Οι προθέσεις της έχουν σχεδόν σίγουρα προαναγγελθεί από έναν ήδη ανελέητο αεροπορικό βομβαρδισμό, που σκότωσε περισσότερους από 1.500 Παλαιστίνιους, το ένα τρίτο εκ των οποίων παιδιά.
Ολόκληρες γειτονιές, όπως το Rimal στην πόλη της Γάζας, έχουν ισοπεδωθεί.
Η ισραηλινή αεροπορία είπε ότι είχε ρίξει 6.000 βόμβες σε στόχους της Hamas μέχρι την Πέμπτη και έπληξε άλλους 750 στόχους το επόμενο πρωί. Ένας πρώην ανακριτής εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ, ο Marc Galasco, σημείωσε ότι ήταν σχεδόν ισοδύναμο με τις περισσότερες βόμβες που έριξαν μέσα σε ένα χρόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν:
Μεγάλο το τίμημα σε θύματα…
Η σχεδόν βέβαιη πραγματικότητα είναι ότι μια χερσαία εισβολή θα είναι αιματηρή και είναι πιθανό η διεθνής πολιτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, η οποία είναι υψηλή μετά τη βάναυση επίθεση της Hamas πριν από μια εβδομάδα που σκότωσε 1.300 Ισραηλινούς αμάχους, θα βυθιστεί καθώς περισσότεροι Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώνονται ή παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς καταφύγιο, φαγητό ή ηλεκτρικό ρεύμα.
Υπάρχει επίσης το ερώτημα ποια θα είναι η μεσοπρόθεσμη στρατηγική του Ισραήλ εάν καταφέρει να καταλάβει τον έλεγχο του βόρειου μισού της Γάζας.
Θα ήταν λογικό να κοιτάξουμε προς το νότο. μια εισβολή με στόχο την εξάλειψη της Hamas ως δύναμης έχει νόημα μόνο εάν η κατοχή είναι ολοκληρωτική.
Αυτό ήταν το σκεπτικό, σε μεγαλύτερη κλίμακα, πίσω από την 20ετή κατοχή του Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως απάντηση στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-10-15_164255.png
Αδύνατη η μόνιμη ήττα της Hamas

Ο Benjamin Netanyahu, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ότι στόχος του Ισραήλ είναι να «συντρίψει και να εξαλείψει» τη Hamas, αλλά ως κυβερνητική αρχή στη Γάζα είναι βαθιά ενσωματωμένη στην κοινωνία του.
Ο HA Hellyer, αναλυτής στο thinktank του Royal United Services Institute, επισημαίνει ότι για να πάρει τον έλεγχο το Ισραήλ θα πρέπει να «καταστρέψει κάθε ικανότητα διακυβέρνησης στη Γάζα» και να την αντικαταστήσει με μια στρατιωτική διοίκηση ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι μάχεται μια συνεχιζόμενη εξέγερση.
Ο Hasan Alhasan, ειδικός στη Μέση Ανατολή στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, προχώρησε περαιτέρω, ρωτώντας σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο την Παρασκευή (13/10) εάν «υπάρχει κάποια βιώσιμη στρατιωτική στρατηγική εκτός από μια συνολική εθνοκάθαρση της Γάζας που θα οδηγούσε σε μόνιμη ήττα της Hamas και αν «το Ισραήλ μπαίνει σε μια παγίδα που έχει στήσει η Χαμάς».
Το επιχείρημα του Alhasan είναι ότι η Hamas μπορεί να «αναγεννηθεί σε μια ή δύο γενιές», επειδή μπορεί τελικά να αντλήσει δύναμη από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων πληθυσμών της Γάζας, με νέες στρατολογήσεις που τροφοδοτούνται με μνήμες από ένα βίαιο παρελθόν.
Ένα παρόμοιο επιχείρημα αναφέρθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον πρώην επικεφαλής της MI6, Sir Alex Younger: «Δεν μπορείτε να σκοτώσετε όλους τους τρομοκράτες χωρίς να δημιουργήσετε περισσότερους τρομοκράτες».

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το Ισραήλ παρά την υπεροπλία του φοβάται μήπως πέσει στη.. θανασιμη παγίδα της Hamas - και αυτό δεν είναι καθόλου απίθανο.
Israel army readies for Gaza invasion as civilians flee
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης