Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ: Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στα αμερικανικά ομόλογα και προεξοφλούν την κρίση χρέους

Σε σπιράλ θανάτου οι ΗΠΑ: Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη τους στα αμερικανικά ομόλογα και προεξοφλούν την κρίση χρέους
Πού θα φτάσουν τα επιτόκια - Τα στοιχήματα της αγοράς
Σχετικά Άρθρα
Σε φαύλο κύκλο μεταξύ υψηλών επιτοκίων, πιστωτικής ασφυξίας και ύφεσης βρίσκεται η αμερικανική οικονομία.
Σε μια σειρά πρόσφατων δημοπρασιών ομολόγων του Δημοσίου καταγράφηκε σημαντική πτώση στη ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών και αυτό θα μπορούσε να είναι προάγγελος μιας τάσης η οποία θα οδηγήσει τις αποδόσεις υψηλότερα επισήμαναν στο Business Insider αναλυτές της αγοράς χρέους την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.
Την Πέμπτη 12/10, οι ΗΠΑ πούλησαν 30ετή κρατικά ομόλογα αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αλλά οι dealers έπρεπε να αγοράσουν το 18% του όγκου της δημοπρασίας, μεγαλύτερο από το τυπικό μερίδιο του 11%, καθώς καταγράφηκε αποχή εκ μέρους των αγοραστών.
Eξίσου αδύναμες δημοπρασίες όσον αφορά το εμπορικό ενδιαφέρον καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα για εκδόσεις ομολόγων 3τούς και 10ετούς διάρκειας.
Σε ένα σημείωμα την Πέμπτη (12/10), οι υπεύθυνοι στρατηγικής στην αγορά χρέους της TD Securities έθεσαν το ερώτημα εάν πρόκειται για μια ένδειξη που θα έπρεπε να σημάνει «κόκκινο συναγερμό».
«Ενώ η παρουσία αγοραστών σε δημοπρασίες παρέμειναν υψηλές τα τελευταία χρόνια, η πρόσφατη πτώση της ζήτησης είναι ανησυχητική καθώς η ικανότητα των αναδόχων των εκδόσεων να φρενάρουν τις δημοπρασίες παραμένει χαμηλότερη λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας σε ρευστότητα του ισολογισμού», επισήμαιναν.
Πρόσθεσαν ότι η αισιοδοξία των επενδυτών είναι χαμηλή, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών θα αυξήσει πιθανότατα το μέγεθος των δημοπρασιών τους επόμενους μήνες, με περισσότερα μακροπρόθεσμα ομόλογο να έρχονται στην αγορά η οποία εμφανίζεται κορεσμένη από αμερικανικό χρέος.
Εκδόσεις εντόκων γραμματίων

image_ea8d1d6e3d.jpg
Το... ταβάνι στα επιτόκια

Η TD Securities προειδοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική ώθηση στα επιτόκια, γεγονός που θα επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη και τελικά θα οδηγήσει τα επιτόκια χαμηλότερα μέχρι το τέλος του έτους και για το 2024.
«Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη χαμηλή ζήτηση για αμερικανικό χρέος θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα επιτόκια να δοκιμάσουν εκ νέου τα πρόσφατα υψηλά, με τα 10ετή να κάνουν πιθανώς μια πορεία στο όριο του 5%», ανέφεραν.
Όμως ο βετεράνος της αγοράς χρέους Ed Yardeni δήλωσε στο Insider ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα μπορούσαν ήδη να βρίσκονται στα σωστά επίπεδα για να επαναφέρουν τη ζήτηση.
Σημείωσε επίσης ότι ενώ οι πρόσφατες δημοπρασίες δεν πήγαν καλά, οι αποδόσεις των ομολόγων δεν εκτοξεύτηκαν σε νέα υψηλά.
Στην πραγματικότητα, το επιτόκιο 30 ετών εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το ανώτατο όριο του 5% και η απόδοση του 10ετούς οδεύει προς το επίπεδο του 4,6%.
«Πιστεύω ότι το 4,5% έως 5% θα δημιουργήσει αρκετή ζήτηση για να καλύψει την προσφορά σε αυτά τα επίπεδα.
Εάν συμβαίνει αυτό, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε, αλλά πρόσθεσε,
«Αυτό θα διαρκέσει για λίγο».
Η πρόβλεψη του Yardeni έρχεται σε αντίθεση με άλλες προβλέψεις που έγιναν από κορυφαίους αναλυτές, με τους Bill Ackman, Larry Fink και Bill Gross να προβλέπουν τα υψηλά στα επιτόκια πάνω από το όριο του 5%.
Όμως, ενώ αυτές οι προοπτικές προκαλούνται από τις ανησυχίες τους για τον υψηλό μελλοντικό πληθωρισμό, ο Yardeni είπε ότι θα είναι μετριασμένος.
US Stocks' Peak-Rate Party Spoiled by a Lousy Treasury Sale - Bloomberg
Και στο βάθος κρίση χρέους…

Εν τω μεταξύ, μια πιθανή κρίση χρέους των ΗΠΑ - ένας φόβος που συνέβαλε στο sell off τον Αύγουστο - δεν είναι ένα αναπόφευκτο σενάριο, είπε ο Yardeni, αν και είναι μια πραγματική ανησυχία.
Κατά την άποψή του, οι αποδόσεις εκτινάσσονται στα ύψη καθώς οι «ακτιβιστές επενδυτές» προσπαθούν να ωθήσουν τα επιτόκια σε επίπεδα που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα και το χρέος της.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η δημοσιονομική κατάσταση θα φτάσει σε ένα οριακό σημείο που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ σε κάποια μορφή χρεοκοπίας, προέβλεψε πρόσφατα ο Penn Wharton.
Ωστόσο, προς το παρόν, οι αποδόσεις της αγοράς ομολόγων θα πρέπει να εξισορροπηθούν μετά από εβδομάδες αναταράξεων, είπε ο Yardeni.
«Το βασικό μας σενάριο απαιτεί η απόδοση των ομολόγων να είναι τώρα αρκετά υψηλή για να εξισορροπήσει την προσφορά και τη ζήτηση για τίτλους του Δημοσίου χωρίς να προκαλέσει ύφεση», έγραψε σε σημείωμα της Παρασκευής (13/10), προσθέτοντας: «Θα παρακολουθούμε τις δημοπρασίες ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών τους επόμενους μήνες. μαζί με όλους τους άλλους, για να δούμε αν η απόδοση του ομολόγου σταθεροποιείται ή πρέπει να ανέβει υψηλότερα για να εκκαθαριστεί η προσφορά της αγοράς του Δημοσίου».
Συμπέρασμα: Οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει το δημοσιονομικό αδιέξοδο και την επικείμενη κρίση χρέους που θα πλήξει την αμερικανική οικονομία.
So what is the target yield for the 10 year treasury note? If history is a  guide, the 10 year peaks at the Fed funds rate. If we are done with rate

Beware the New Treasury Buyers Sparking Fear in World's Largest Bond Market  - BNN Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης