Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι κρατά την τιμή του φυσικού αερίου χαμηλά - Αγνοούν τις γεωπολιτικές εντάσεις οι αγορές

Τι κρατά την τιμή του φυσικού αερίου χαμηλά - Αγνοούν τις γεωπολιτικές εντάσεις οι αγορές
Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, ενώ το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι
Σημαντικά μειωμένη είναι η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, παρά την ταραχώδη περίοδο για τις τιμές του πετρελαίου μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ.
Ένα γαλόνι κανονικής αμόλυβδης υποχώρησε περίπου 12 σεντς στα 3.628 δολάρια, σύμφωνα με την ΑΑΑ, μια μη κερδοσκοπική ομοσπονδία συλλόγων μηχανοκίνητων που παρακολουθεί το κόστος των καυσίμων.
Η πτώση έρχεται ακόμη και όταν το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά περίπου 5 δολάρια σε περίπου 90 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.
Η τιμή του αργού, το οποίο διυλίζεται σε βενζίνη, αποτελεί περισσότερο από το μισό της τιμής ενός γαλονιού καυσίμου.
Αυτή η αύξηση της τιμής, ωστόσο, απέχει πολύ από την άνοδο των 40 δολαρίων ανά βαρέλι μετά την περσινή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει η AAA.
Η κρίσιμη διαφορά είναι ότι η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, ενώ το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι, ανέφερε.
«Εφόσον αυτός ο πόλεμος δεν επεκταθεί για να συμπεριλάβει περισσότερες χώρες στην περιοχή, η επίδραση στην αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ήπια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AAA Andrew Gross.

Γιατί πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου;

Στον αμερικανικό μέσο όρο των 5,669 δολ. για ένα γαλόνι αμόλυβδης βενζίνης, οι κάτοικοι της Καλιφόρνιας μπορεί να μην αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση στην αντλία.
Ωστόσο, οι τιμές είναι χαμηλότερες, μειωμένες κατά περίπου 21 σεντς σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, από 5,878 δολάρια, αναφέρει η AAA.
Οι τιμές των αντλιών πέφτουν στο Golden State, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από τους οδηγούς και των φθηνότερων μιγμάτων χειμερινής βενζίνης που έρχονται στην αγορά.
Η Καλιφόρνια παρουσίασε το χειμερινό της μείγμα νωρίτερα από το συνηθισμένο φέτος και περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φθηνότερο συστατικό που βοηθά τα αυτοκίνητα να ξεκινούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
Συνήθως, η Καλιφόρνια δεν κάνει τη μετάβαση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Το χειμερινό μείγμα αερίου μπορεί να αυξήσει 15 έως 20 σεντς την τιμή σε ένα γαλόνι αερίου, δήλωσε ο Doug Shupe, εκπρόσωπος της AAA στην Καλιφόρνια.

Γιατί είναι τόσο ακριβό το φυσικό αέριο στην Καλιφόρνια;

Το φυσικό αέριο της Καλιφόρνια είναι γενικά πιο ακριβό από το υπόλοιπο έθνος λόγω των εξής καταλυτών:
- Υψηλοί τοπικοί φόροι. Οι φόροι μπορεί να αποτελούν περίπου το 13% της τιμής ενός γαλονιού φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ
- Κανονισμός της Καλιφόρνια για ένα ειδικό πιο φιλικό προς το περιβάλλον μείγμα που τείνει να είναι πιο ακριβό
- Εξάρτηση από την τοπική παραγωγή ή τις ξένες εισαγωγές και τα κοντινά διυλιστήρια, ορισμένα από τα οποία έκλεισαν για συντήρηση τον περασμένο μήνα. "Δεν υπάρχουν αγωγοί εδώ γύρω", είπε ο Shupe.

Θα συνεχίσουν να πέφτουν οι τιμές του φυσικού αερίου;

Ναι, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Εάν η βία δεν εξαπλωθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή και δεν υπάρξουν άλλα γεωπολιτικά σοκ, "παραμένω αισιόδοξος ότι ο εθνικός μέσος όρος θα μπορούσε να μειωθεί άλλα 25 με 45 σεντ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με τις τιμές να πέφτουν δυνητικά στην Καλιφόρνια", δήλωσε ο Patrick De. Haan, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου στο GasBuddy.
Ωστόσο, είπε, «όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή τις επόμενες ημέρες για να δούμε τι μπορεί να συμβεί».
Πάνω από το 20% του παγκόσμιου υγρού πετρελαίου το 2018 κινήθηκε μέσω του στενού του Ορμούζ, το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, και συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα, ανέφερε η EIA.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης