Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φόβος του Ισραήλ για την χερσαία επέμβαση στη Γάζα - Γιατί καθυστερεί η εισβολή - Αποκάλυψη από Jerusalem Post

Ο φόβος του Ισραήλ για την χερσαία επέμβαση στη Γάζα - Γιατί καθυστερεί η εισβολή - Αποκάλυψη από Jerusalem Post
Σε ανάλυση της, η Jerusalem Post περιγράφει τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα
Σχετικά Άρθρα
Φαινόταν ξεκάθαρο την Πέμπτη: η εισβολή των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) στη Γάζα θα ξεκινούσε είτε την Παρασκευή είτε το Σάββατο.
Οι IDF είχαν δώσει συγκεκριμένες προθεσμίες στους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα, με τις προθεσμίες να λήγουν το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι... τυμπανοκρουσίες για την εισβολή είχαν αρχίσει ήδη από την Κυριακή-Δευτέρα και γινόταν όλο και πιο δυνατές, με την αεροπορία να έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος με πολυήμερους εξοντωτικούς βομβαρδισμούς. Ακόμα, όμως, φαίνεται ότι η εισβολή είναι ακόμα... μακριά.
Σε ανάλυση της, η Jerusalem Post αποδίδει την καθυστέρηση στους φόβους για την αντίδραση της Hezbollah.
«Ένας αριθμός παραγόντων φαίνεται να προκάλεσε την καθυστέρηση, αλλά πηγές δήλωσαν στην Jerusalem Post ότι ένας παράγοντας ήταν η αυξανόμενη ανησυχία ότι η Hezbollah περιμένει τη στιγμή που οι περισσότερες χερσαίες δυνάμεις των IDF θα είναι δεσμευμένες στη Γάζα για να ανοίξει ένα πλήρες μέτωπο με τις IDF στο βορρά» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
JP.JPG
Tο γεγονός ότι η Hezbollah δεν επιτέθηκε κατά την έναρξη του πολέμου το πρωί του Σαββάτου και έχει κρατήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ σε αρκετά χαμηλό επίπεδο δεν αποδεικνύει ότι έχει αποθαρρυνθεί, αλλά αποτελεί μέρος μιας περίτεχνης απάτης για να παρασύρει τις IDF σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, παρόμοια με αυτό που έκανε η Hamas στο νότο.
Ως κίνητρο για τέτοιες υποψίες, οι πηγές θα σημείωναν ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και το πολιτικό κλιμάκιο πρέπει να έχουν ένα νέο επίπεδο ταπεινότητας όσον αφορά τις εκτιμήσεις τους για τις προθέσεις του εχθρού, αφού έχασαν το πλοίο όσον αφορά τη Hamas στο νότο.
Αυτό δεν θα σταματήσει τις IDF από το να εισβάλουν στη Γάζα, αλλά μπορεί να προκάλεσε μια καθυστέρηση για να ελέγξουν καλύτερα τα σημάδια σχετικά με τις προθέσεις της Hezbollah, καθώς και για να ενισχύσουν περαιτέρω τις βόρειες δυνάμεις σε περίπτωση που συμβεί το χειρότερο.
Υπάρχει επίσης μια βαθύτερη αναγνώριση στις IDF και σε πολιτικό επίπεδο, ότι οι IDF δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο εδώ και δεκαετίες και ότι το να σπεύσουν απροετοίμαστοι, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν πιο γρήγορα τη δίψα του ευρύτερου πληθυσμού για αντίποινα, θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο λάθος. Από αυτή την άποψη, η χερσαία εισβολή στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006 ήταν ένα πλήρες χάος, με την αεροπορική δύναμη να είναι το επιτυχημένο μέρος, ενώ τόσο η εισβολή στη Γάζα το 2008-9 όσο και το 2014 ήταν περισσότερο συμβολικές. Με άλλα λόγια, με όλους τους πολλούς "γύρους" συγκρούσεων, οι IDF δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικά σίγουρες για το ταλέντο τους στη διεξαγωγή μεγάλων χερσαίων επιχειρήσεων εισβολής.

Στρατηγική κατά της Hamas

Ενώ ένας στρατηγικός «αιφνιδιασμός» θα ήταν αδύνατος, δεδομένου ότι η Hamas ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, οι IDF θα ήθελαν επίσης να επιτύχουν τουλάχιστον έναν τακτικό αιφνιδιασμό κατά της Hamas, ο οποίος απαιτεί σχεδιασμό.
Ορισμένοι άλλοι παράγοντες καθυστέρησης θα μπορούσαν να είναι η πίεση των ΗΠΑ για την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων, οι εσωτερικές ανησυχίες για τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα και η παροχή περισσότερου χρόνου στους Παλαιστίνιους για την εκκένωση.
Ένας άλλος παράγοντας είναι η αντίδραση των ΗΠΑ και του κόσμου μέχρι σήμερα. Επί του παρόντος, το Ισραήλ δέχεται τεράστια υποστήριξη και σαν να έχει περισσότερο χρόνο να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τη Hamas.
Ένα ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο όμως είναι αν οι κορυφαίοι ηγέτες των IDF και οι πολιτικοί ηγέτες εκτιμούν λανθασμένα το ρολόι.
Σύμφωνα με τους αριθμούς της Hamas, ήδη μερικές χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και πολλοί περισσότεροι τραυματίες. Το 2014, όταν σκοτώθηκαν 2.000 Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον οι μισοί ήταν άμαχοι, παρά τις προσπάθειες των IDF να αποφύγουν τις απώλειες αμάχων.
Τη στιγμή που αυτοί οι αριθμοί θα διογκωθούν, πράγμα που πιθανότατα θα συμβεί όταν η εισβολή ξεκινήσει με πραγματικό τρόπο, θα υπάρξει ισχυρή πίεση από τις ΗΠΑ και τον κόσμο για να σταματήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης