Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη WSJ: Κρυφά στην Ουκρανία πύραυλοι ATACMS - Η αποτυχία της «αντεπίθεσης» εξώθησε τον Biden σε στροφή 180 μοιρών

Αποκάλυψη WSJ: Κρυφά στην Ουκρανία πύραυλοι ATACMS - Η αποτυχία της «αντεπίθεσης» εξώθησε τον Biden σε στροφή 180 μοιρών
Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον Ουκρανό βουλευτή Alexey Goncharenko
Αρκετοί αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS μεγάλου βεληνεκούς μεταφέρθηκαν κρυφά στην Ουκρανία, παρά την αρχική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την μη χορήγησή τους, σύμφωνα με σημερινή αποκάλυψη της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
«Ένας μικρός αριθμός πυραύλων έχει σταλεί κρυφά στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Όπως μάλιστα σημειώνει το άρθρο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτές τις οβίδες λόγω της αργής αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον Ουκρανό βουλευτή Alexey Goncharenko, ο οποίος τόνισε ότι οι πύραυλοι βρίσκονται ήδη σε ουκρανικά εδάφη.
Επιπλέον, ο βουλευτής αποκάλυψε ότι οι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν σε ουκρανικές επιθέσεις στο Berdyansk της περιοχής Zaporizhia.
Ενώ αργότερα, έγινε γνωστό και από ρεπορτάζ του Politico οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους σε ρωσικούς στόχους για πρώτη φορά σήμερα.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την προμήθεια του εν λόγω στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.
Ο ίδιος ο Biden άλλωστε, ερωτηθείς για το θέμα, αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι ο Λευκός Οίκος «επεξεργάζεται» όλα τα αιτήματα του Ουκρανού ομολόγου του.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να χορηγήσει αυτούς τους πυραύλους από πέρυσι.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Anatoly Antonov, τέτοια όπλα θεωρητικά θα επέτρεπαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιχειρήσουν πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ήτοι να σύρουν την Ουάσιγκτον σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης