Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιορκημένη Γάζα: Άνοιξε το πέρασμα στη Rafah - Με το σταγονόμετρο μπαίνει η ανθρωπιστική βοήθεια, βγαίνουν οι ξένοι πολίτες

Πολιορκημένη Γάζα: Άνοιξε το πέρασμα στη Rafah - Με το σταγονόμετρο μπαίνει η ανθρωπιστική βοήθεια, βγαίνουν οι ξένοι πολίτες
Μόνο σε 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τα 175 που περιμένουν στα σύνορα επέτρεψε τη διέλευση το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα
(upd1).Μετά από πολλές μέρες αναμονής και διαπραγματεύσεων, άνοιξε το πέρασμα στη Rafah, που συνδέει την Αίγυπτο με τη Λωρίδα της Γάζας και επετράπη η είσοδος ορισμένων από τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα
Τις πληροφορίες μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση και επιβεβαίωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας και αξιωματούχος της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο AFP.
«Το κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόκειται να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνει 20 φορτηγά που μεταφέρουν φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και περιορισμένες ποσότητες τροφίμων (τρόφιμα σε κονσέρβες)», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Hamas.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος αρμόδιος για τα σύνορα δήλωσε ότι τα φορτηγά έχουν ήδη φτάσει στην παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Rafah.
Αμερικανική πρεσβεία: Να προσέχουν οι ξένοι πολίτες που θα βγουν από τη Ράφα

Το άνοιγμα της συνοριακής διάβασης της Rafah εντός της ημέρας είχε ανακοινώσει νωρίτερα και η αμερικανική πρεσβεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει προκειμένου να απομακρυνθούν από τον υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα οι ξένοι πολίτες.
«Δεν γνωρίζουμε πόση ώρα θα παραμείνει ανοικτό για την απομάκρυνση των ξένων πολιτών από τη Γάζα», πρόσθεσε.
Παράλληλα η αμερικανική πρεσβεία προειδοποίησε για ένα «δυνητικά χαοτικό και άτακτο περιβάλλον και στις δύο πλευρές της διέλευσης» και προέτρεψε τους ξένους υπηκόους να αξιολογήσουν την κατάσταση πριν κινηθούν προς τα σύνορα ή επιχειρήσουν να περάσουν.

BBC: Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Rafah

Η προειδοποίηση αυτή της αμερικανικής πρεσβείας, μολόνοτι δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στο τι έχει μεσολαβήσει, συνδέεται με τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε το Ισραήλ τη νύχτα της Παρασκευής 20/10 προς Σάββατο 21/10,  στην περιοχή του συνοριακού περάσματος της Rafah και ενός προσφυγικού καταυλισμού κοντά στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.
Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από τον ανταποκριτή του δικτύου Al Jazeera, ωστόσο επιβεβαιώθηκε αργότερα και από το BBC το οποίο δημοσίευσε μάλιστα αεροφωτογραφίες του περάσματος τραβηγμένες πριν λίγες μέρες και ξανά το Σάββατο 21/10, οι οποίες αποδεικνύουν, ότι το Ισραήλ βομβαρδίζει ακόμη και τα σύνορα με την Αίγυπτο.
f3b1b806-8049-4796-b0b0-db6b6fbb0a50_1.jpg

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, στην αιγυπτιακή πλευρά της συνοριακής διάβασης της Rafah, περιμένουν 175 φορτηγά με απαραίτητα φάρμακα, τρόφιμα και νερό καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα περιμένουν σωτήρια βοήθεια.
Όμως το Ισραήλ επέτρεψε  τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας με το σταγονόμετρο, αφήνοντας  μόνο τα 20 από τα 175 φορτηγά να εισέλθουν στη Γάζα ενώ ο ΟΗΕ λέει ότι χρειάζονται τουλάχιστον 100 για την παροχή της απαιτούμενης άμεσης βοήθειας.
Συν τοις άλλοις ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την είσοδο μόνο σε τρόφιμα και ιατρικά είδη αλλά όχι σε καύσιμα.
Από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Hamas, το Ισραήλ έχει κόψει την παροχή καυσίμων, υδροδότησης και τροφίμων στη Γάζα κι επιπλέον, τόσες μέρες δεν άφηνε, να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια ούτε από το πέρασμα της Rafah προς τους αμάχους της Γάζας, με το επιχείρημα  ότι θα κατέληγε στις ομάδες της Hamas. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης