Τελευταία Νέα
Διεθνή

Glazyev (σύμβουλος Putin): Αναπόφευκτη εξέλιξη η υιοθέτηση κοινού νομίσματος από τους BRICS - H εμβληματική συμφωνία 25 δισ. δολ. Ρωσίας και Κίνας

Glazyev (σύμβουλος Putin): Αναπόφευκτη εξέλιξη η υιοθέτηση κοινού νομίσματος από τους BRICS  - H εμβληματική συμφωνία 25 δισ. δολ. Ρωσίας και Κίνας
Τι επισημαίνει ο εισηγητής της «αποδολαριοποίησης» της αγοράς ενέργειας για τη νέα νομισματική τάξη
Σχετικά Άρθρα
Αποτιμώντας τις πρόσφατες εξελίξεις σε νομισματικό επίπεδο σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο Ρώσος οικονομολόγος, πολιτικός και σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin Servei Glazyev δήλωσε ότι ένα παγκόσμιο εμπορικό νόμισμα BRICS είναι «αναπόφευκτη εξέλιξη» εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού και χρηματιπιστωτικού περιβάλλον.
Να σημειωθεί ότι ο Glazyev έχει θέσει ισχυρή υποψηφιότητα για τη διαδοχή του Vladimir Putin και είναι ο εισηγητής της πώλησης των ρωσικών ενεργειακών προϊόντων στη Κίνα και αλλού σε τοπικό νόμισμα ιδέα που κράτησε ζωντανή τη ρωσική οικονομία όσον αφορά τα συναλλαγματικά της αποθέματα καθώς οι ρωσικές τράπεζες έχουν αποκλειστεί από το σύστημα πληροφοριών για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές SWIFT.
Πράγματι, ο Glazyev αναφέρθηκε στην ιδέα μιας κοινής νομισματικής μονάδας σε όλη τη συμμαχία των BRICS για τη διενέργεια του παγκόσμιου εμπορίου.
Επιπλέον, το σχέδιο αυτό απασχόλησε όλο το μπλοκ των BRICS κατά τη διάρκεια το 2023 στο πλαίσιο ενός νομισματικού πολέμου ο οποίος διεξάγεται ενάντια στην αμερικανική οικονομική ηγεμονία την οποία συμβολίζει το δολάριο και της χειραφέτησης του Παγκόσμιου Νότου.
Μιλώντας στο TV BRICS, ο Glazyev χαρακτήρισε την τρέχουσα  νομισματική κατάσταση στον κόσμο «παράλογη».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο  κοινό συμφέρον για «βαθιά μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος» ως κινητήριο παράγοντα για την ανάπτυξη ενός νομίσματος.
Αναφέρθηκε στην αυξανόμενη απαξίωση του δολαρίου και πώς αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.
Sergei Glazyev "I invite African continent to cooperate with EAEU in  creating new financial and economic architecture"
Οι εν εξέλιξει μετασχηματισμοί

Η συνεχιζόμενη μείωση της χρήσης του δολαρίου στα διεθνή οικονομικά επιβεβαίωσε την ανάγκη για μια διαφορετική νομισματική μονάδα για τους παγκόσμιους εμπορικούς διακανονισμούς.
Επομένως, η προοπτική ενός ενιαίου νομίσματος μπορεί να μην είναι τόσο ακραίο σενάριο όσο υπέθεσαν ορισμένοι.
Ο Ρώσος οικονομολόγος συζητά την αυξανόμενη δυναμική ενός νομίσματος των BRICS
Εν μέσω της διεύρυνσης της συμμαχίας των BRΙCS και της ανάπτυξης των μεταξύ τους δεσμών, η συμμαχία έχει συζητήσει την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος.
Πράγματι, η προοπτική έχει δημιουργηθεί με μια σειρά από ιδέες για το πώς να το υποστηριχθεί αυτή η ιδέα στο πλαίσιο ενός πολυπολικού νομισματικού συστήματος.
Είτε πρόκειται για ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο είτε για ένα νόμισμα στηριγμένο στο χρυσό, οι συζητήσεις συνεχίζονται και οι προτάσεις.=
Ωστόσο, καθώς πολλοί αγνόησαν τη σκοπιμότητα αυτής της ιδέας, ένας Ρώσος οικονομολόγος δήλωσε ότι το νόμισμα των BRICS για τη διενέργεια εμπορικών συναλλαγών μπορεί να είναι «αναπόφευκτη εξέλιξη».
Μιλώντας στο TV BRICS, ο Sergey Glazyev συζήτησε γιατί το παγκόσμιο οικονομικό τοπίο επιβάλλει την εφαρμογή της ιδέας.
«Νομίζω ότι είναι ζήτημα κατεύθυνσης των επενδύσεων παγκοσμίως», δήλωσε ο Glazyev σχετικά με ένα εμπορικό νόμισμα BRICS.
«Οι χώρες που θα καθορίσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχουν στόχο να μεταρρυθμίσουν σε βάθος το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Εκτός δολαρίου και ευρώ

Επιπλέον, αναφέρθηκε στη συνολική μείωση της εξάρτησης από το δολάριο.
«Στο εμπόριο εντός της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης, έχουμε μεταβεί σχεδόν πλήρως στα εθνικά νομίσματα», δήλωσε.
«Αν μιλάμε για εμπόριο με τη Ρωσία, υπάρχει σχεδόν 100% αντικατάσταση αυτών των νομισμάτων από το ρούβλι».
Ο Glayzev πρόσθεσε: «Σε όλο το φάσμα των εμπορικών εταίρων μας, βλέπουμε το δολάριο και το ευρώ να εκδιώκονται γρήγορα από τους διεθνείς διακανονισμούς».
Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι το μπλοκ των BRICS έχει «ένα μοντέλο για ένα τέτοιο νόμισμα.
Βασίζεται όχι μόνο σε ένα καλάθι εθνικών νομισμάτων των κρατών-μελών αλλά και σε ένα καλάθι ανταλλασσόμενων εμπορευμάτων».
Αυτό σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές θα σταθεροποίήσει τις αξίες των νομισμάτων και θα επεναφέρει την οικονομία σε έναν ενάρετο κύκλο μακρία από τη μόχλευση που προκαλούν οι κεντρικές τράπεζες με το διαρκές τύπωμα νομισμάτων.
Putin advisor to leave the Kremlin for Eurasian Economic Commission –  European CEO
Η εμβληματική συμφωνία 25 δισ. δολ. Κίνας και Ρωσίας

Χαρακτηριστική είναι η είδηση για τη συνεχιζόμενη άνοδο των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η τελευταία εξέλιξη καλύπτει μια εμβληματική συμφωνία προμήθειας σιτηρών αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων ή 25 δισ. δολ.
Και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει ως γνωστόν σχέδιο της αποδολαριοποίησης του παγκόσμιου εμπορίου ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Αυτό ώθησε το μπλοκ να αναλάβει μια συντονισμένη επέκταση σε έξι χώρες για να ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες.
Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει εμπόδιο στην σταθερή προώθηση της χρήσης των τοπικών τους νομισμάτων.
Η σύμβαση θα συνεχίσει να προωθεί την υιοθέτηση του γιουάν και του ρουβλίου εντός του μπλοκ. '
Επιπλέον, οι διμερείς σχέσεις τους λαμβάνουν υπόψη τις εκτεταμένες συνέπειες του κυρίαρχου ρόλου του δολαρίου στις πληρωμές του διεθνούς εμπορίου.
Φέτος, ο οικονομικός συνασπισμός BRICS σημείωσε αξιοσημείωτη διεύρυνση της επιρροής του.
Η ώθησή της για μια πολυπολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων συνεχίστηκε καθώς αναζητά ενεργά μέσα για να μειώσει την παγκόσμια εξάρτηση από το δολάριο.
Η πρόσφατη μνημειώδης συμφωνία που υπέγραψαν η Ρωσία και η Κίνα υπογραμμίζει αυτήν την πραγματικότητα.
Αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί ένα βασικό ορόσημο στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για τις αντίστοιχες οικονομίες τους.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία εξαγωγής διευκολύνει τη χρήση του ρουβλίου σε ένα σημαντικό μέρος του διεθνούς εμπορίου της χώρας.
150,000 containers stuck in Russia: Container xChange
Russia: goods trade with China by flow | Statista
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης