Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι βλέπει η Vanguard στην Ευρώπη και τοποθετεί «κόντρα» στοιχήματα για την ΕΚΤ; - Ο ρόλος της Μέσης Ανατολής

Τι βλέπει η Vanguard στην Ευρώπη και τοποθετεί «κόντρα» στοιχήματα για την ΕΚΤ; - Ο ρόλος της Μέσης Ανατολής
Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων στην Ευρώπη εκτιμούν μάλιστα ότι οι επενδυτές κάνουν λάθος να στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με αύξηση των επιτοκίων
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει στην Ευρώπη για τις εκτιμήσεις σχετικά με τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρημάτων στην Ευρώπη εκτιμούν μάλιστα ότι οι επενδυτές κάνουν λάθος να στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τελειώσει με αύξηση των επιτοκίων.
Ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η περιοχή είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε αυξανόμενες τιμές εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακωθεί και οι αγορές υποτιμούν την πιθανότητα πρόσθετης σύσφιξης ως απάντηση, σύμφωνα με τη Legal & General Investment Management, τη Vanguard Asset Management και την Robeco Groep.
Αυτό καθιστά τα κρατικά ομόλογα βραχείας διάρκειας ιδιαίτερα ευάλωτα.
Η άποψη έρχεται σε σύγκρουση με την τιμολόγηση των swaps που δείχνει μια παύση των αυξήσεων από την ΕΚΤ ουσιαστικά αυτή την εβδομάδα - και μόνο 10% πιθανότητα για αύξηση 25 μονάδων βάσης σε μια επόμενη συνεδρίαση.
Στις ΗΠΑ, οι ανταλλαγές δείχνουν πιθανότητα 40% για άλλη μια αύξηση κατά τέταρτο της μονάδας από την Federal Reserve.

Ευάλωτη η Ευρώπη

«Η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτη εδώ από οποιοδήποτε άλλο μπλοκ της ανεπτυγμένης αγοράς», δήλωσε ο Christopher Jeffery, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων και πληθωρισμού στη Legal & General, η οποία έχει υπό διαχείριση 1,3 τρισεκατομμύρια στερλίνες.
«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα που θα μπορούσε να αισθανθεί την ανάγκη να κάνει υπέρβαση».
Ταυτόχρονα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde και οι συνεργάτες της θα πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά τον οικονομικό αντίκτυπο μιας αύξησης, ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας παρατείνουν την άνοδό τους.
Το φορτίο χρέους της Ιταλίας καθιστά την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ ιδιαίτερα εύθραυστη ενόψει της αυστηρότερης πολιτικής.
Οι φόβοι για μια ευρύτερη πυρκαγιά μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου οδήγησαν το αργό Brent να αυξηθεί περισσότερο από 10%.
Οι διακοπές σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές όπως η Διώρυγα του Παναμά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν την προμήθεια βασικών τροφίμων προσθέτουν στους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρατήσουν τα ευρωπαϊκά στάδια του πληθωρισμού ισχυρά.

Η εντολή της ΕΚΤ

Η ενιαία εντολή της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών καθιστά επίσης τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρώπης πιο πιθανό να αυξήσουν το κόστος ενόψει του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους.
Οι ομόλογοί τους στη Fed είναι επιφορτισμένοι με την προώθηση της μέγιστης απασχόλησης καθώς και τη διατήρηση των τιμών υπό έλεγχο.
Ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων της Vanguard συμφωνεί με την τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά την Πέμπτη, αλλά λέει ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά εφησυχασμένοι σχετικά με την πιθανότητα μεγαλύτερης σύσφιξης τους επόμενους μήνες.
Η εταιρεία επιβλέπει συνολικά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργά διαχειριζόμενα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος παγκοσμίως.
«Η αγορά υποτιμά την πιθανότητα μιας νέας αύξησης από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Koutny.
«Το ίδιο ήταν και με τη Fed», μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Ένα από τα επιχειρήματα υπέρ της παύσης των αυξήσεων είναι η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, η οποία επιδεινώθηκε καθώς η ανάπτυξη υποχώρησε.
Η πρόσθετη αυστηροποίηση θα επιβάρυνε τη δραστηριότητα και θα μπορούσε να ωθήσει το ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας ακόμη υψηλότερα, διακινδυνεύοντας μια κρίση χρέους.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Gabriel Makhlouf, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η διαφορά απόδοσης των ιταλικών ομολόγων σε σχέση με τους ομολόγους είναι «απολύτως κάτι στο οποίο οι αξιωματούχοι «θα επικεντρωθούν πολύ».
Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων Ιταλίας και Γερμανίας ξεπέρασε πρόσφατα τις 200 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που παρακολουθήθηκε ευρέως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης