Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη Washington Post: H CIA είχε άμεση εμπλοκή στο χτύπημα στη Γέφυρα της Κριμαίας

Αποκάλυψη Washington Post: H CIA είχε άμεση εμπλοκή στο χτύπημα στη Γέφυρα της Κριμαίας
Εμπλοκή της CIA και άλλων δυτικών μυστικών υπηρεσιών «δείχνει» το ρεπορτάζ της Washington Post
Τα drones που χρησιμοποίησε η Ουκρανία για να ανατινάξει τη Γέφυρα της Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου του 2022 αναπτύχθηκαν με την ενεργό συμμετοχή της CIA, ανέφερε σε ρεπορτάζ της η Washington Post, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές.
Πιο συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα της WP αποκαλύπτει ότι «η SBU πραγματοποίησε ένα δεύτερο χτύπημα στη γέφυρα εννέα μήνες αργότερα, χρησιμοποιώντας ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν ως μέρος μιας μυστικής επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν η CIA και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας προειδοποίησαν εκ των προτέρων τους εκπροσώπους της CIA στο Κίεβο για τις μεγαλύτερες προγραμματισμένες επιθέσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου βομβαρδισμού στη γέφυρα της Κριμαίας, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις εξ αυτών, το Κίεβο έλαβε σύντομη απάντηση από την Ουάσιγκτον, σχετικά με την απροθυμία των ΗΠΑ να συμμετάσχουν σε τέτοιες επιχειρήσεις, που εικάζεται ότι θα κλιμάκωναν το πολεμικό κλίμα.
«Και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να διατηρήσουν μια απόσταση μεταξύ της CIA και των θανατηφόρων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους εταίρους της στο Κίεβο», ανέφερε επίσης, η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμους νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων αναφέρεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Κιέβου, τονίζοντας, ότι ούτε μία μεγάλη επιχείρηση των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών δεν πραγματοποιείται χωρίς «σιωπηρή ή οποιαδήποτε άλλη» άδεια από τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky.

Η επίθεση και η ανάληψη της ευθύνης από την Ουκρανία

Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, Vasily Malyuk, είχε παραδεχθεί δημόσια ότι η τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας τον Οκτώβριο 2022 έγινε από το Κίεβο.
«Αυτή είναι μια από τις πράξεις μας.
Εννοώ την καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας στις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους», είπε μιλώντας στην τηλεόραση.
Στην επίθεση του Οκτωβρίου 2022, ένα φορτηγό εξοπλισμένο με εκρηκτικά πυροδοτήθηκε στη γέφυρα, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα.
Η έκρηξη γκρέμισε δύο ανοίγματα του τμήματος του αυτοκινητόδρομου της γέφυρας και πυρπόλησε δεξαμενές καυσίμων σε ένα τρένο που κινούνταν στο σιδηροδρομικό τμήμα της γέφυρας.
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας κατηγόρησε για την επίθεση την Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας.
Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή εντόπισε 12 άτομα που συμμετείχαν άμεσα στην επίθεση.
Ο αρχηγός των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, Kirill Budanov, συνελήφθη ερήμην σε σχέση με την επίθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης