Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - Η ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη

Γερμανία: Πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας - Η ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επέστρεψε απροσδόκητα σε έδαφος συρρίκνωσης μετά από μικρή αύξηση τον προηγούμενο μήνα
Σχετικά Άρθρα
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο του 2023, καθώς η κάμψη της μεταποίησης συνοδεύτηκε από νέα πτώση στις υπηρεσίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ύφεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο γερμανικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 45,8 τον Οκτώβριο από το 46,4 του Σεπτεμβρίου, κάτω από το 46,7 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Μια μέτρηση κάτω από το επίπεδο του 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο σύνθετος δείκτης PMI παρακολουθεί τους τομείς των υπηρεσιών και της μεταποίησης που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της γερμανικής οικονομίας, της μεγαλύτερης της Ευρώπης.
«Η Γερμανία ξεκινάει το τελευταίο τρίμηνο με πικρό πρόσημο», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Commercial Bank του Αμβούργου, προσθέτοντας ότι με την πτώση του σύνθετου δείκτη PMI, «πολλά δείχνουν ότι η ύφεση στη Γερμανία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επέστρεψε απροσδόκητα σε έδαφος συρρίκνωσης μετά από μικρή αύξηση τον προηγούμενο μήνα, με την ένδειξη να πέφτει στο 48,0 από 50,3 τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση 50,0.
Μια απότομη αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που συνδέεται με τις μισθολογικές απαιτήσεις και τον πληθωρισμό, καθώς και μια βουτιά στις νέες επιχειρήσεις είχαν φέρει τους παρόχους υπηρεσιών κάτω από το όριο του 50, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε ελαφρώς για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 40,7 από 39,6 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται σε βαθιά συρρικνωμένο έδαφος.
«Ψάχνετε για κάποιες αχτίδες ελπίδας; Λοιπόν, υπάρχουν, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης», δήλωσε ο de la Rubia, επισημαίνοντας βελτιώσεις στις νέες παραγγελίες και την παραγωγή, καθώς και αύξηση των αποθεμάτων αγορών. «Εκλαμβάνουμε αυτές τις εξελίξεις ως σημάδια ότι υπάρχει κάποιο κατώτατο σημείο που συμβαίνει σε αυτόν τον τομέα. Η μεταποίηση ενδέχεται να επιστρέψει σε έδαφος ανάπτυξης στις αρχές του επόμενου έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης