Τελευταία Νέα
Διεθνή

taz: Η Τουρκία δεν είναι πλέον μέρος της Δύσης – Πήρε το μέρος της Hamas

taz: Η Τουρκία δεν είναι πλέον μέρος της Δύσης – Πήρε το μέρος της Hamas
Μία στάση που ο Erdogan δεν την υιοθετεί εξαιτίας των εγχώριων πιέσεων, «αλλά από βαθύτατη πεποίθηση»
Τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan κατά του Ισραήλ σχολίασε ο γερμανικός Τύπος, τονίζοντας ότι πλέον μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη Δύση.
Η στάση του Τούρκου προέδρου στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής μπορεί πάντως «να προκαλέσει προβλήματα για τον Erdogan στο διεθνές στερέωμα», σχολιάζει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND).
Η πρόθεση του Erdogan να διατηρήσει μία μετρημένη θέση «γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς η εσωτερική πολιτική πίεση αυξάνεται», τη στιγμή που «άλλα κόμματα του συνασπισμού, όπως το ριζοσπαστικό ισλαμικό Hüda-Par, […] απαιτούν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ».
Η διάθεση του Erdogan να διατηρήσει μία πιο ουδέτερη θέση οφείλεται στο ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Η.Π.Α. - ώστε να συνάψει μία συμφωνία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16. Κατά το RND αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που «απ' όλες τις στιγμές ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε τώρα το πράσινο φως στο τουρκικό κοινοβούλιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, πάντως, η tageszeitung επικρίνει τον Erdogan πως τελικά «ανήκει στο στρατόπεδο αυτών που […] δικαιολογούν εμμέσως την τρομοκρατία της Χαμάς».
«Ο Erdogan έχει τοποθετήσει εαυτόν σαφώς απέναντι από τη δυτική συμμαχία» και δη σε έναν πόλεμο που «πιθανώς θα μεγαλώσει το χάσμα μεταξύ της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου, περισσότερο απ' όσο το έκανε ο πόλεμος στην Ουκρανία».
Μία στάση που ο Erdogan δεν την υιοθετεί εξαιτίας των εγχώριων πιέσεων, «αλλά από βαθύτατη πεποίθηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης