Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρωτική υπεροχή – Οι Ρώσοι κατέρριψαν τον 1ο ATACMS, συνολικά οι S 400 έκαναν σκόνη 4 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ

Σαρωτική υπεροχή – Οι Ρώσοι κατέρριψαν τον 1ο ATACMS, συνολικά οι S 400 έκαναν σκόνη  4 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ
Σβήνει και η τελευταία ελπίδα των Ουκρανών - Οι Ρώσοι σαρώνουν και τους ATACMS
Σχετικά Άρθρα
Μάταιες αποδεικνύονται οι ελπίδες του ουκρανικού καθεστώτος, πώς με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ, ATACMS θα άλλαζε κάτι στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων απέναντι στη Ρωσία και θα περιορίζονταν η καταστροφή των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων (AFU).
Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν συνολικά 4 πυραύλους ATACMS, 2 βόμβες JDAM, 3 HARM, 8 ρουκέτες HIMARS και κατέστρεψαν 36 ουκρανικά drones την περασμένη ημέρα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το Σάββατο 28/10/2023.
Τα drones καταρρίφθηκαν στην περιοχή Kherson, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk και την περιοχή Zaporizhia, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ασύγκριτη η ισχύς των S -400

Ένας εξέχων Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας απέδωσε την πρόσφατη αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS) του Ουκρανικού Στρατού στο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400 (SAM).
Οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν τη χρήση των προμηθευμένων από τις ΗΠΑ ATACMS στις 17 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας την επιτυχή ανάπτυξή τους σε ένα χτύπημα κατά των ρωσικών αεροδρομίων εντός των κατεχόμενων εδαφών.
Στις 25 Οκτωβρίου, ρωσικές μονάδες αεράμυνας, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναχαίτισαν και κατέρριψαν επιτυχώς δύο Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS).

Η κατάρριψη των ATACMS

Μιλώντας στο TASS, ο αντιστράτηγος Aytech Bizhev, πρώην Αναπληρωτής Διοικητής της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας για το Κοινό Σύστημα Αεράμυνας των μελών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, τόνισε ότι το προηγμένο σύστημα αεράμυνας της Ρωσίας S- 400 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που έστειλαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία.
«Δύο ουκρανικοί πύραυλοι ATACMS που κατασκευάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η καταστροφή των οποίων αναφέρθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καταρρίφθηκαν με πυρά από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-400», σύμφωνα με τον Bizhev.
Εξήγησε ότι ολόκληρο το φάσμα των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας, που κυμαίνονται από το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Pantsir-S1 έως το σύστημα S-400, είναι πλήρως εξοπλισμένο για την αναχαίτιση πυραύλων ATACMS.

Τα λάθη των ΗΠΑ... πληρώνονται

Ανέφερε ότι η ταχύτητα πτήσης των πυραύλων ATACMS, που δεν υπερβαίνει τα 1.400 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, τους καθιστά ευάλωτους σε όλα τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.
Το σύστημα τακτικών πυραύλων MGM-140 Army έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατό με εκτοξευτές HIMARS και M270 MLRS που οι δυτικές χώρες παρείχαν στο Κίεβο για την εκτόξευση πυρομαχικών μικρότερου βεληνεκούς.
Ενώ αυτοί οι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν μέγιστο βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα, πιστεύεται ότι αυτοί που διαθέτουν το Κίεβο είναι παλαιότερης παραλλαγής με μειωμένο βεληνεκές στα 165 χιλιάδες μέτρα.
Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να έχει κάνει αποτελεσματική χρήση αυτής της νέας ικανότητας, χρησιμοποιώντας την για να στοχεύει ρωσικά αεροδρόμια, μια κίνηση που ενέκρινε ο Volodymyr Zelensky, ο οποίος δήλωσε ότι αυτά τα όπλα έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους.
Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, επέκρινε τις προμήθειες, θεωρώντας τις ως τις τελευταίες από μια σειρά λαθών των ΗΠΑ στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα συντρίμμια του ATACMS
atacms_down.JPG

Πύραυλοι ATACMS στη σύγκρουση της Ουκρανίας

Ο Λευκός Οίκος ήταν απρόθυμος αρχικά να εκπληρώσει τα αιτήματα της Ουκρανίας για αυτούς τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για περισσότερο από ένα χρόνο.
Ωστόσο, με περιορισμένο αριθμό από αυτούς τους πυραύλους τώρα στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία ανέμενε ότι θα είχε κάποιο αντίκτυπο στον περιορισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Οι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι οι ATACMS, ή το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, θα είχαν τη δυνατότητα να επιφέρουν σημαντική αλλαγή στη συνολική στρατηγική και τακτική της σύγκρουσης.
Οι Ουκρανοί βασίζονταν πολύ στους ATACMS, καθώς οι Storm Shadow και SCALP, που δόθηκαν από Βρετανία και Γαλλία, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ενώ σημαντικός αριθμός εξ αυτών καταστράφηκαν από τα καίρια πλήγματα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

atacms_2.jpg
Φρούδες ελπίδες - Η Ρωσική αεράμυνα είναι απόλυτα προσαρμόμενη στην αντιμετώπιση των ATACMS

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) των ΗΠΑ, οι ATACMS είναι το τελευταίο αποκούμπι των Ουκρανών, καθώς εξοπλισμένοι με κεφαλές διασποράς ίσως ενίσχυαν την αποτελεσματικότητα του καθεστώτος του Κιέβου σε χτυπήματα εναντίον ρωσικών αεροδρομίων.
Μία τέτοια εξέλιξη ίσως οδηγούσε τη Ρωσία να μετακινήσει
αρκετά αεροσκάφη σε θέσεις μακρύτερα από την πρώτη γραμμή.
Δεδομένης της έλλειψης αεροπορικής υπεροχής της Ουκρανίας, η οποία παραμένει πλεονέκτημα για τη Μόσχα, η ικανότητα να στοχεύει τις αεροπορικές βάσεις της Ρωσίας έχει σημαντική στρατηγική σημασία.
Όμως για τον Zelensky και το ουκρανικό καθεστώς και οι ATACMS αποδεικνύονται… φρούδες ελπίδες.
Η Ρωσία έχει προσαρμόσει τα συστήματα αεράμυνας της για να αντιμετωπίσει την απειλή που αποτελούν οι πύραυλοι ATACMS.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Vasily Dandykin υποστηρίζει στους Eurasian Times ότι η ρωσική αεράμυνα έχει προσαρμοστεί επιτυχώς για να αντιμετωπίσει τέτοιους πυραύλους και παραμένει έτοιμη να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού πυραύλου Taurus, εάν παραδοθεί.
Τόνισε ότι τα πυραυλικά συστήματα της Ρωσίας, από μικρά έως μεγάλα, είναι εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τέτοιες προκλήσεις και συγκεκριμένα, τα συστήματα Buk-M2 ή Buk-M3 θα μπορούσαν να ανταποκριθούν με απόλυτη επιτυχία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς μπορούν επίσης να εντοπιστούν και να αναχαιτιστούν από ρωσικά συστήματα S-300 και S-400.

S400.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης