Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άγρια κόντρα Zelensky με Zaluzhny (αρχηγός στρατού) για την κολοσσιαία αποτυχία της αντεπίθεσης – CIA: Άδοξο τέλος Zelensky

Άγρια κόντρα Zelensky με Zaluzhny (αρχηγός στρατού) για την κολοσσιαία αποτυχία της αντεπίθεσης – CIA: Άδοξο τέλος Zelensky
Times: Κόντρα Zelensky (Πρόεδρος) με Zaluzhny (αρχηγός στρατού) για την ήττα στην αντεπίθεση της Ουκρανίας - John Mearsheimer (Αμερικανός Καθηγητής): Πραγματική καταστροφή για την Ουκρανία η κολοσσιαία αποτυχία της αντεπίθεσης
(upd23) Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει ο θυμόσοφος λαός και η ήττα φέρνει άγριες κόντρες… οι Times αποκαλύπτουν ότι έχει ξεσπάσει ένταση στις σχέσεις του Προέδρου της Ουκρανίας Zelensky με τον αρχηγό του Ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny…
Ο στρατηγός υποστηρίζει ότι η αντεπίθεση πρέπει να παγώσει άπαξ και δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι ενώ ο Zelensky θεωρεί ότι εάν παγώσει η επίθεση, η Δύση θα εγκαταλείψει την Ουκρανία…
Ο πρώην Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos θεωρεί πλήρως αποτυχημένη την Ουκρανική αντεπίθεση και τονίζει… ότι κινδυνεύει το Kharkiv άπαξ και η άμυνα στο Kupyansk δεν είναι η ενδεδειγμένη.
Ο Mykola Azarov πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας τονίζει… ο Zelensky πρέπει να επισκεφθεί την Μόσχα για συνθήκη ειρήνης…
Επίσης οι αμερικανοί θεωρούν ότι απλά αποτυχία αλλά καταστροφή για την Ουκρανία την αντεπίθεση… και εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος η συνθηκολόγηση με τους ρώσους…
Σε στρατιωτικό επίπεδο συνεχίζεται η περικύκλωση της Avdiivka από τους ρώσους με 40.000 στρατιώτες... ενώ συνεχίζουν να φέρνουν εφεδρείες... εξέλιξη που δείχνει ότι ο στόχος είναι η κατάληψη της πόλης Avdiivka...
Εάν οι ρώσοι μετά το Bakhmut καταλάβουν την Avdiivka... τότε θα έχουν σημειώσει δεύτερη στρατηγική νίκη επί των Ουκρανών. 

Ritter (Πρώην CIA): H μοίρα του Zelensky θα τον σκοτώσουν ή θα τον διώξουν

Στην κόπωση που υπάρχει πλέον στη Δύση σχετικά με την Ουκρανία και τον πρόεδρο της Volodymyr Zelensky αναφέρεται ο Αμερικάνος, πρώην αξιωματούχος της CIA, Scott Ritter, ο οποίος υποστηρίζει πως το άλλοτε αστέρι της Δύσης… χάνει πλέον τη λάμψη του.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Zelensky είναι ηθοποιός.
Δεν είναι ηγέτης.
Όταν άρχισε ο πόλεμος με τη Ρωσία, «γράφτηκε» ένα συγκεκριμένο σενάριο για αυτόν.
Δεν υπήρχε τίποτα πρωτότυπο σε αυτήν την εικόνα.
Η Δύση αρχίζει να ξεχνά τον πρόεδρο της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Ritter σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αμερικάνο δημοσιογράφο, Garland Nixon.
Όπως λέει ο Ritter, «ο Zelensky δεν είναι ένας ήρωας, αλλά ένας δειλός».
«Όλοι έχουν πλέον κουραστεί να παρακολουθούν την παράστασή του.
Αυτός είτε θα σκοτωθεί είτε θα αντικατασταθεί» υπογράμμισε ο Ritter, θέση που φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί ακόμα αναλυτές αλλά και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Πλήρης αποτυχία Ουκρανών: Κατάρριψη 8 Storm Shadow που είχαν στόχο την Κριμαία

Στην κατάρριψη 8 Storm Shadow με τους οποίους οι Ουκρανοί επιχείρησαν να πλήξουν την Κριμαία, προχώρησε η ρωσική αεράμυνα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και οι οκτώ ουκρανικοί πύραυλοι κατερρίφθησαν.
«Στις 30 Οκτωβρίου, περίπου στις 13:00 ώρα Μόσχας, μια απόπειρα επίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου με οκτώ πυραύλους cruise Storm Shadow που είχαν στόχους στη χερσόνησο της Κριμαίας, σταμάτησε.
Όλοι οι πύραυλοι κατερρίφθησαν» αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, αν και οι Ουκρανοί ανέφεραν πως έπληξαν επιτυχώς σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας στην Κριμαία, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για επίθεση με πυραύλους ATACMS.

Επίθεση και με drones

Επιπλέον, αναφέρθηκε πως τρία ουκρανικά drones επιφανείας εντοπίστηκαν στα ανοικτά της Σεβαστούπολης, της βάσης του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως τα δύο από αυτά καταστράφηκαν και ότι συντρίμμια τους έπεσαν σε χώρους σχολείων.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές της Σεβαστούπολης, ένας 57χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι.
Λόγω των επιθέσεων, διεκόπη προσωρινά και η κυκλοφορία των οχημάτων στη γέφυρα της Κριμαίας.

Times: Κόντρα Zelensky (Πρόεδρος) με Zaluzhny (αρχηγός στρατού) για την ήττα στην αντεπίθεση της Ουκρανίας

Η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης προκάλεσε διαφωνίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Zelensky και του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (AFU) Valery Zaluzhny σχετικά με την στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί αναφέρουν οι Sunday Times, επικαλούμενοι πηγές.
Ο στρατηγός Zaluzhny πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει πλέον να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις και θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση των σημερινών της θέσεων και στην προετοιμασία για στρατιωτικές επιχειρήσεις το 2024.
Ωστόσο ο Zelensky διαφωνεί με αυτή την άποψη, πιστεύοντας ότι εάν σταματήσει η επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Δύση μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο για την Ουκρανία να πετύχει τους στόχους του με στρατιωτικά μέσα.
Σύμφωνα με τους Times, η Δύση ήλπιζε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα κέρδιζαν μια νίκη ορόσημο στο πεδίο της μάχης κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης 18 εβδομάδων, αλλά αυτά τα σχέδια απέτυχαν.
Τώρα, όπως επισημαίνουν οι Sunday Times, στην Ουκρανία φοβούνται ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι ενδέχεται να μειώσουν το ποσό της υποστήριξης προς την Ουκρανία, καθώς η σύγκρουση έχει περάσει στο στάδιο ενός «πολέμου φθοράς», για τον οποίο τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρονται
Ο ουκρανικός στρατός κάνει ανεπιτυχείς επιθετικές προσπάθειες από τις 4 Ιουνίου 2023 και η αντεπίθεση είχε ως αποτέλεσμα απώλειες άνω των 90.000 Ουκρανών στρατιωτών και πάνω από 550 τανκς κατεστραμμένα μέσα σε 4 μήνες…

Economist: Η κατάσταση είναι στο χείλος του γκρεμού στην Ουκρανία, δραματικές οι απώλειες...

Οι απώλειες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, γράφει ο Economist, επικαλούμενος αναφορές από Ουκρανούς στρατιώτες.
«Οι απώλειες της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό επίπεδο, εν μέρει λόγω της λειτουργίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ένας στρατιώτης των Ουκρανών Ενόπλων Δυνάμεων με το διακριτικό κλήσης «Levsha».
«Χρησιμοποιούν τα δικά τους drones επίθεσης, πυροβολικό ακριβείας, νάρκες και βόμβες ολίσθησης, και σε ορισμένες περιπτώσεις ρίχνουν ακόμη και ομάδες σαμποτάζ στη μάχη».
Σύμφωνα με άλλον Ουκρανό στρατιωτικό, είναι σχεδόν αδύνατο να κρυφτείς από το drone.
Ένα drone μπορεί να πετάξει πίσω από τις δικές σας θέσεις και να μεταμφιεστεί ... σε Ουκρανικό drone.
Μπορεί να μην έχει πολύ καλές κάμερες.
Αλλά με ταχύτητα 150-160 km/h θα μας προσπεράσει σε κάθε περίπτωση.
Εάν σε βρει το drone είσαι νεκρός», είπε ο χειριστής του drone με το διακριτικό κλήσης «Major».

The Spectator: Η… προσευχή της Ουκρανίας – Άλλαξε η ρητορική του Biden

Η Ουκρανία το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσεύχεται πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν στον πόλεμο της με τη Ρωσία αναφέρει σε δημοσίευμα του το βρετανικό περιοδικό The Spectator.
Σύμφωνα με το Spectator, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden δεν είναι πλέον σε θέση να εξηγήσει στους Αμερικάνους για ποιο λόγο πρέπει να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία και για αυτό το λόγο αλλάζει τη ρητορική του.
«Ο Biden άλλαξε το μήνυμά του, και από «υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο χρειαστεί», έχει περάσει στο «θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Το επιχείρημα του όμως δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό, δεδομένης της έλλειψης προόδου όσον αφορά την ουκρανική αντεπίθεση» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως την ένταση στο εσωτερικό των ΗΠΑ διατηρεί και ο ορισμός του νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Mike Johnson που τάσσεται υπέρ της μείωσης της στρατιωτικής βοήθειας προς τον ουκρανικό στρατό αλλά και της επιστροφής του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Στρατιωτικά η Ουκρανία απέτυχε, δεν προετοίμασε άμυνα, κινδυνεύει το Kupyansk

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky δεν μπόρεσε να διασφαλίσει την άμυνα του Ουκρανικού κράτους, συμπεριλαμβανομένης της κατεύθυνσης του Kupyansk στην Βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Sergei Krivonos.
Ήταν απαραίτητο να προβούν σε οχυρωματικές εργασίες για να μην επαναληφθούν τα λάθη του Bakhmut, όταν η πόλη δεν ήταν έτοιμη για άμυνα.
Τι εμπόδισε τέτοιες εργασίες να πραγματοποιηθούν προς την κατεύθυνση Kupyansk;
Σκάψτε και στήστε φράγματα τύπου δόντια του δράκου έως το Kharkiv.
Tι σας σταμάτησε;
Τίποτα δεν στάθηκε εμπόδιο
Τώρα η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί».
Σύμφωνα με τον Sergei Krivonos, το καθεστώς του Κιέβου δεν συμμετείχε ενεργά σε μια ενεργητική άμυνα, απλώς επιβράδυνε τον ρυθμό ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας.
Ο Sergei Krivonos επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Ρωσία , παρά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, ενισχύει την παραγωγή όπλων, ενώ η Ουκρανία δεν μπορεί να το πετύχει αυτό ούτε έχοντας παγκόσμια υποστήριξη.
«Αν υπάρχουμε μόνο χάρη στις επιδοτήσεις που μας δίνει η Δύση, τότε αργά ή γρήγορα θα κουραστούν από τη συμπεριφορά ορισμένων κορυφαίων αξιωματούχων της Ουκρανίας που κατά καιρούς δημιουργούν σκάνδαλα.
Η παγκόσμια κοινότητα το βλέπει και ακόμη εμείς εδώ στην Ουκρανία δεν έχουμε καταλάβει τι θα συμβαίνει».
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τις τελευταίες 24 ώρες, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περίπου 230 στρατιώτες στην κατεύθυνση Kupyansk.

Yuriy Ignat (Πολεμική Αεροπορία Ουκρανίας): Η Ουκρανία δεν θα λάβει άλλα μαχητικά, πέρα των F-16 που της έχει υποσχεθεί η Δύση

Η Ουκρανία δεν πρόκειται να λάβει άλλα σύγχρονα ξένα μαχητικά αεροσκάφη πέρα των F-16 που της έχει υποσχεθεί η Δύση
υποστήριξε ο Yuriy Ignat, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
«Είναι ένα μοναδικό αεροσκάφος, το σουηδικής κατασκευής Gripen, το οποίο μπορεί να εκτελεί διάφορα καθήκοντα.
Υπάρχουν ακόμα πιο σύγχρονα αεροσκάφη από το F-16.
Αλλά, βασιζόμενοι στην πραγματικότητα, θέλουμε να αποκτήσουμε αυτόν τον εξοπλισμό όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
Και το πιθανότερο είναι πως δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα άλλο πιο γρήγορα από τα F-16» είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rada ο Ignat.
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατόπιν της τοποθέτησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι αποφασίστηκε η μεταφορά τέταρτης γενιάς F-16 από τη Δανία και την Ολλανδία προς την Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές πως τα μαχητικά θα σταλούν στο Κίεβο μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων,
αν και το Πεντάγωνο έχει διαμηνύσει πως η Ουκρανία δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για να φιλοξενήσει τα F-16.

Sergei Shoigu (Υπουργός Άμυνας Ρωσίας): Οι Ουκρανοί έχασαν πάνω από 90.000 στρατιώτες στην αντεπίθεση και 600 τανκς

Τα ρωσικά στρατεύματα εκτελούν μεθοδικά τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί στην ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu στο δέκατο Φόρουμ Xiangshan του Πεκίνου.
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκτελούν μεθοδικά και με αυτοπεποίθηση τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί και να διασφαλίζουν την ασφάλεια των αμάχων».
Ο υπουργός τόνισε ότι μόνο από τις 4 Ιουνίου, όταν και ξεκίνησε η αντεπίθεση, η Ουκρανία υπέστη τεράστιες απώλειες.
Οι Ουκρανοί έχασαν πάνω από 90.000 στρατιώτες νεκρούς και τραυματίες, περίπου 600 τανκς και σχεδόν 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Sergei Shoigu, η Δύση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως αναλώσιμο υλικό για να επιφέρει «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία.
Αψηφώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Ρωσίας στην ασφάλεια, ο Λευκός Οίκος επιδίωξε επίμονα την επέκταση του ΝΑΤΟϊκού μπλοκ προς τα ανατολικά.
Αυτά τα επιθετικά βήματα μας ανάγκασαν να λάβουμε αντίμετρα.
Η Δύση είχε στόχο την στρατηγική ήττα της Ρωσίας στον υβριδικό πόλεμο που εξαπολύθηκε.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ο Sergei Shoigu, η Μόσχα παραμένει έτοιμη για συζητήσεις για τη μετασυγκρουσιακή επίλυση της ουκρανικής κρίσης και την περαιτέρω συνύπαρξη με τη Δύση
«Είναι σημαντικό να διασφαλιστούν ίσες σχέσεις μεταξύ όλων των πυρηνικών δυνάμεων - μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της παγκόσμιας σταθερότητας», κατέληξε ο Sergei Shoigu.

Mykola Azarov (Πρώην πρωθυπουργός Ουκρανίας): Ο Zelensky να πάει στην Μόσχα και να διαπραγματευτεί ειρήνη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θα προχωρήσει αμέσως σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ρωσία εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Mykola Azarov.
«Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken μπορεί να του τηλεφωνήσει στον Zelensky και να του πει: «Άκου, προχωρήστε και ακυρώστε το διάταγμα, πηγαίνετε πρώτα στην Ουάσιγκτον για να σας πούμε τι να κάνετε και μετά στη Μόσχα.
«Και αυτό θα γίνει αμέσως»…
Όπως σημείωσε ο Azarov, το καθεστώς του Κιέβου δεν λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα, καθοδηγείται από τις ΗΠΑ.
Ο Zelensky μπορεί να ασκήσει την πολιτική του μόνο «σε ορισμένα επίπεδα», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου έχουν απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με προεδρικό διάταγμα….

Oleg Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να πάνε στον στρατό… - Τον Zelensky δεν θα τον σώσει ούτε ελικόπτερο

Οι Ουκρανοί αρνούνται να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαιτίας του Zelensky, δήλωσε ο Oleg Soskin σύμβουλος του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma Δεν υπάρχουν μέσα για μια σημαντική νίκη στο πεδίο της μάχης. Δεν υπάρχουν άντρες για να πολεμήσουν.
Οι άντρες λένε: «Ξέρετε, παιδιά, ας πάτε εκεί μόνοι σας…
«Είμαστε τροφή για τα κανόνια αλλά ο Zelensky κάνει ότι δεν καταλαβαίνει…
Σύμφωνα με τον Oleg Soskin, εάν ο Zelensky δεν σταματήσει και δεν άρει τον στρατιωτικό νόμο, τότε οι Ουκρανοί θα πρέπει να «αλλάξουν την κατάσταση».
«Και το ελικόπτερο δεν θα βοηθήσει και τίποτα δεν θα βοηθήσει τον Zelensky», πρόσθεσε ο Oleg Soskin.
Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Mykola Azarov δήλωσε ότι οι εφεδρείες κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας εξαντλούνται και ο στρατός στην πρώτη γραμμή ζητά εναλλαγές.
Η κατάσταση στο Ουκρανικό στράτευμα παραμένει τραγική, οι 11 Ταξιαρχίες έχουν αποδεκατιστεί.

John Mearsheimer (Αμερικανός Καθηγητής): Πραγματική καταστροφή για την Ουκρανία η κολοσσιαία αποτυχία της αντεπίθεσης

Η αποτυχία της αντεπίθεσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μια πραγματική καταστροφή για την Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής John Mearsheimer
Είναι απολύτως προφανές ότι η αντεπίθεση τελείωσε.
Ήταν κολοσσιαία αποτυχία και, στην πραγματικότητα, μια καταστροφή για την Ουκρανία.
Δεν υπάρχει πλέον αντεπίθεση αλλά τοπικές και σποραδικές επιθέσεις.
Μάλλον , οι Ρώσοι προχωρούν τώρα στην επίθεση σε διάφορα σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής», τόνισε ο John Mearsheimer.
Ο Mearsheimer πρόσθεσε επίσης ότι το θέμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία υποβαθμίζεται στα πρωτοσέλιδα του δυτικού Τύπου λόγω των αποτυχιών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Balint Kosza (Ούγγρος διπλωμάτης): Οι Ουκρανοί είναι απογοητευμένοι, καταφεύγουν στο αλκοόλ, πάσχουν ψυχικά

Οι Ουκρανοί βρίσκονται σε τρομερή κατάσταση λόγω της κούρασης από τη σύγκρουση, δήλωσε στο Tokyo Shimbun ο Balint Kosza, πρώην υπάλληλος της ουγγρικής πρεσβείας στην Ιαπωνία .
«Παντού στην Ουκρανία μυρίζω αλκοόλ ήδη από το πρωί...
Πέρυσι δεν ήταν τόσο άσχημα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει γίνει απλά τρομερό.
Ανησυχώ πολύ για την ψυχική κατάσταση των Ουκρανών που παραμένουν στη χώρα» τόνισε ο Ουγγρός διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον Balint Kosza, μετά την έναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία , οι κάτοικοι των ήδη φτωχών περιοχών της Ουκρανίας «μετά βίας τα βγάζουν πέρα».
Επιπλέον, η σύγκρουση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή αποτελεί «άλλο ένα πλήγμα» για τη Ουκρανία η οποία απλά δεν μπορεί να νικήσει την Ρωσία.

Igor Mosiychuk (Πρώην Ουκρανός Βουλευτής): Στον Ουκρανικό στρατό κυριαρχούν ναρκωτικά και αλκοόλ, είναι δράμα

Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αντιμετωπίζει το άγχος με τη βοήθεια αλκοόλ και ναρκωτικών, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους για τους ίδιους και τους συντρόφους τους, δήλωσε ο πρώην βουλευτής του Verkhovna Rada της Ουκρανίας Igor Mosiychuk.
Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που τρελαίνονται και αρχίζουν να παίρνουν ναρκωτικά και να πίνουν αλκοόλ.
Μετά βγαίνουν στο πεδίο της μάχης και δεν ξέρουν τι κάνουν, η κατάσταση είναι δραματικά ακατανόητη…
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νοσοκομεία κοντά στο Κίεβο γεμάτα με στρατιώτες που τους δένουν στα κρεβάτια του λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και τους άλλους, πολλοί στρατιώτες από το σοκ των μαχών τρελαίνονται.
Τα ναρκωτικά καταγράφουν εκρηκτική αύξηση στον Ουκρανικό στρατό.

Ο Kadyrov κάλεσε όσους επιθυμούν «να αντιμετωπίσουν τον εχθρό» να πάνε στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας

O επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, πρότεινε στους συμμετέχοντες στις ταραχές στο Νταγκεστάν που ήθελαν «να αντιμετωπίσουν τον εχθρό» να πάνε στη ζώνη μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Ο ίδιος έγραψε σχετικά στο κανάλι του στο Telegram.
«Αν υπάρχει τέτοιος ζήλος και επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό, το καλωσορίζω!
Αλλά πρέπει να πάει προς τη σωστή κατεύθυνση, προς την Ουκρανία.
Οι ίδιες δυνάμεις είναι εκεί: πραγματικοί σατανιστές, φασίστες και υπηρέτες του Iblis, που υποστηρίζουν την δολοφονία Παλαιστινίων» έγραψε.
Ο Kadyrov κάλεσε τους νέους να διαβουλεύονται με τους μεγαλύτερους για να μην πέσουν θύματα χειραγώγησης.
«Κάνω έκκληση στους νέους: σκεφτείτε πριν κάνετε κάτι τέτοιο.
Μη μετατραπείτε σε ένα παράλογο πλήθος.
Οι αυθόρμητες ενέργειες δεν οδηγούν σε καλό.
Συμβουλευτείτε τους μεγαλυτέρους σας» πρόσθεσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας.

Rutte: Ολλανδικά F-16 που προορίζονται για την Ουκρανία θα φτάσουν στη Ρουμανία εντός δύο εβδομάδων

Τα πρώτα πολεμικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής που δωρίζει η Ολλανδία στην Ουκρανία θα φτάσει στο κέντρο εκπαίδευσης της Ρουμανίας εντός δύο εβδομάδων, δήλωσε τη Δευτέρα ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
"Αναμένω ότι οι πύραυλοι Patriot θα παραδοθούν σύντομα, για να βοηθήσουν την Ουκρανία τον επερχόμενο χειμώνα. Και η ίδια ταχύτητα παράδοσης ισχύει και για τα F-16", δήλωσε ο Rutte κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky που αναρτήθηκε στο X, πρώην Twitter.
"Τα πρώτα θα αποσταλούν στο κέντρο εκπαίδευσης στη Ρουμανία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε εκείνη την ημέρα να είμαστε έτοιμοι για περαιτέρω εκπαίδευση", πρόσθεσε.

National Interest: Η Ουκρανία εάν δεν διαπραγματευτεί ειρήνη με την Ρωσία, διακινδυνεύει ολική καταστροφή

Η απόφαση του Zelensky να απαγορεύσει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και η στάση των ΗΠΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας, γράφουν ο καθηγητής του University of Rhode Island Nikolai Petro και ο πολιτικός σχολιαστής Ted Snyder σε άρθρο τους για το περιοδικό National Interest.
Τι εμποδίζει την εκεχειρία;
Οι δύο πιο προφανείς παράγοντες: το διάταγμα του Zelensky της 4ης Οκτωβρίου 2022, που απαγορεύει κάθε διαπραγμάτευση με τον Putin και η πεισματική αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιδέα της εκεχειρίας»
Το National Interest επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Μόσχα και το Κίεβο την άνοιξη του 2022 ήταν ήδη κοντά στη σύναψη μιας ειρήνης που εάν είχε συμβεί πολλά θα είχαν αποφευχθεί.
Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό αποδεικνύει ότι τα μέρη είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η σύναψη της ειρήνης παρεμποδίζεται αποκλειστικά από την απροθυμία της Δύσης να διαπραγματευτεί…
Η συνέχιση του πολέμου σηματοδοτεί την πλήρη καταστροφή της Ουκρανίας.
Η άρνηση διαπραγμάτευσης υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί ανήθικη πράξη απέναντι στον Ουκρανικό λαό….

Ο Zelensky είναι σε κατάθλιψη - Η Ουκρανία βρίσκεται σε απόγνωση λόγω των υψηλών απωλειών

Στην Ουκρανία μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη ενίσχυσης της κινητοποίησης άπαξ και ο στρατός έχει υποστεί δραματικές απώλειες και χρειάζεται άντρες.
Ο ρυθμός αναπλήρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν συμβαδίζει με τις απώλειες• δεν έχουν μείνει άνθρωποι πρόθυμοι να ενταχθούν στο στρατό.
Μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ο Rakhmanin δήλωσε ότι η κινητοποίηση στην Ουκρανία θα πρέπει να ενταθεί.
«Θα χρειαστεί επιπλέον ανάγκη για πόρους λόγω απωλειών σε νεκρούς και τραυματίες»…
Μόνο από την έναρξη της αντεπίθεσης, η Ουκρανία καταγράφει πάνω από 90.000 νεκρούς και τραυματίες.
Μετά την αλλαγή των περιφερειακών στρατιωτικών επιτρόπων, ο ρυθμός της επιστράτευσης μειώθηκε σημαντικά.
Σύμφωνα με τον Rakhmanin, σε περιοχές όπου το σχέδιο στρατολόγησης καλύφθηκε κατά 80-95%, τώρα μόλις που πλησιάζει το 10%.

Vladislav Shevchuk (80η Ταξιαρχία Ουκρανίας): Ολική επιστράτευση, για να αποτραπεί η καταστροφή

Ο διοικητής της 80ης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Vladislav Shevchuk, μίλησε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης για την ανάγκη ολικής επιστράτευσης.
Δεν υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι.
Ξεμείνουμε από στρατιώτες κάθε μέρα.
Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να καθίσει στα μετόπισθεν, και να περιμένει το τέλος του πολέμου και μετά να βγει για να αγοράσει καφέ και τσιγάρα, αυτό δεν θα λειτουργήσει» τόνισε ο Vladislav Shevchuk.
Αναμένεται μαζική κινητοποίηση και «σκληρή προσέγγιση» από τον νέο υπουργό Άμυνας Rustem Umerov.
Για παράδειγμα, ο Vladislav Shevchuk δεν βλέπει τίποτα κακό ούτε στη στράτευση γυναικών ούτε στην παράνομη σύλληψη πολιτών στο δρόμο.
«Δεν με ενοχλεί όταν χάνω τους ανθρώπους μου», παραδέχτηκε, προηγείται η πατρίδα.

Ρεκόρ διαφυγής Ουκρανών πολιτών

Οι Ουκρανοί αξιωματικοί επιβολής του νόμου ερευνούν περίπου 8.000 περιπτώσεις διαφυγής στράτευσης.
Ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Η αναπληρώτρια υπουργός άμυνας, Natalia Kalmykova, είναι σίγουρη ότι εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί προσπαθούν να αποφύγουν την κινητοποίηση.
Σύμφωνα με αυτήν, ήδη ετοιμάζονται νέοι νόμοι για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
Για παράδειγμα, το Υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει εάν είναι σκόπιμο οι άνδρες ικανοί για στρατιωτική θητεία να λαμβάνουν δεύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση - άλλωστε αυτό δίνει αναβολή από τη στράτευση.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας πιστεύει ότι ο αριθμός των πιθανών στρατευσίμων ηλικίας 40-50 ετών που αποφάσισαν να εγγραφούν σε πανεπιστήμιο μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης έχει πολλαπλασιαστεί.

Πιστοποιητικά θανάτου για 10.000 δολάρια

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανοί βρίσκουν νέους τρόπους, για να μην πάνε στο μέτωπο…
Για παράδειγμα, για 10.000 δολάρια μπορούν να αγοράσουν ένα πιστοποιητικό θανάτου.
Ο Ουκρανός δικηγόρος Vladimir Krekoten ανέφερε ότι για τους στρατεύσιμους που δεν προσήλθαν στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης, λαμβάνονται σκληρά μέτρα…
Μπλοκάρονται τώρα οι τραπεζικές τους κάρτες, ακόμη και αν δεν έλαβε κλήση.
Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νομοσχέδιο.
Εάν ένα άτομο δεν είναι στο μητρώο των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία, το κράτος μπορεί να το εντάξει ανά πάσα στιγμή…
Επίσης, κατόπιν αιτήματος των στρατιωτικών, η Ουκρανική βουλή ενέκρινε νόμο που μειώνει την αρχική ηλικία στρατεύματος από τα 28 στα 25 έτη.
Ωστόσο, ο Zelensky δεν το έχει υπογράψει ακόμα - χωρίς καμία εξήγηση.
Κρίνοντας από τις αποφάσεις των ουκρανικών αρχών, τα εργαλεία και οι πόροι για ένα νέο κύμα κινητοποίησης, που θα μπορούσε να επηρεάσει τη δυναμική της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, έχουν εξαντληθεί στην Ουκρανία.
Οι αποφάσεις δεν υπαγορεύονται από την λογική αλλά από την κατάθλιψη: οι αρχές απαιτούν ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν μπορεί να πετύχει. Όλοι είναι σε απόγνωση…

Οι Ουκρανοί ανακάλυψαν την έξυπνη κινητοποίηση... για να προσελκύσουν άντρες στον στρατό...

Στην Ουκρανία σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την «έξυπνη κινητοποίηση», αναφέρει η δημοσίευση Strana.ua από τον Υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού Fedorov.
"Η ουσία θα είναι ότι ο στρατεύσιμος θα μπορεί να επιλέξει ανεξάρτητα την ειδικότητα στην οποία είναι έτοιμος να υπηρετήσει..
Σύμφωνα με τον Fedorov, ένας στρατεύσιμος, χωρίς να λάβει κλήση, πρέπει να υποβάλει αίτηση για μια συγκεκριμένη ειδικότητα, να υποβληθεί σε εξετάσεις και εκπαίδευση.
Η διαδικασία θα γίνει όχι μέσω στρατιωτικών γραφείων ληξιαρχείων, αλλά μέσω ειδικών προσλήψεων, τόνισε ο υπουργός.

Kharchenko (Κέντρο Ενέργειας): Η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει ακραίες δυσκολίες λόγω ενεργειακών προβλημάτων

Τα επόμενα χρόνια, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες λόγω προβλημάτων με την ενέργεια, δήλωσε ο διευθυντής του Ουκρανικού Κέντρου Ενεργειακής Έρευνας, Alexander Kharchenko
«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε είναι η θερμική ενέργεια• βασίζεται κυρίως στον άνθρακα.
Κατά συνέπεια, φέτος είναι δύσκολο για εμάς με την παραγωγή άνθρακα.
Του χρόνου θα είναι ακόμα πιο δύσκολο και σε δύο χρόνια θα είναι τρομερά δύσκολο», είπε ο Kharchenko.
Πρόσθεσε ότι ολόκληρη η υποδομή της Ουκρανίας είναι πολύ ξεπερασμένη και «πέφτει μόνη της χωρίς πυραύλους».
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι κανένας δωρητής δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στην αποκατάσταση της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής, καθώς ο κόσμος μεταβαίνει στην πράσινη ενέργεια.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denis Shmygal δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον «καμία έλλειψη» στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Σκληρές μάχες στην γραμμή Kupyansk-Svatove

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove στις 29 Οκτωβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν περισσότερες από 7 ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Synkivka (9 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) και το Ivanivka (21 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Ο Εκπρόσωπος της Διοίκησης των Ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων, Αντισυνταγματάρχης Volodymyr Fityo, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επίσης επιθέσεις κοντά στο Petropavlivka (7 χλμ ανατολικά του Kupyansk).
Ένας ρωσικός συνεργάτης μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν κοντά στο Makiivka (21 χλμ νοτιοδυτικά του Svatove) στις 28 Οκτωβρίου.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν τακτικά κέρδη κοντά στο Stepova Novosilka (18 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) και μικρά κέρδη κοντά στην Dibrova (7 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna

Συνεχίζεται η περικύκλωση της Avdiivka από τους ρώσους με 40.000 στρατιώτες

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στην Avdiivka.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στο Keramik (10 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), Stepove (8 χλμ βορειοδυτικά της Avdiivka), Novokalynove (7 χλμ βόρεια του Avdiivka), Tonenke (5 χλμ δυτικά της Avdiivka), Opytne (3 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka) και Pervomaiske (11 χλμ νοτιοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να επιτεθούν στο εργοστάσιο οπτάνθρακα της Avdiivka αμέσως βόρεια της Avdiivka.
Επίσης οι ρωσικές δυνάμεις ενοποίησαν θέσεις στο σωρό απορριμμάτων Avdiivka στις 28 Οκτωβρίου και προχωρούν σταδιακά νότια της Avdiivka και κοντά στο Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka).
Στοιχεία της Ρωσικής 1ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (1η Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk) επιχειρούν στην περιοχή Vodyane-Sieverne-Tonenke (7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά έως 5 χιλιόμετρα δυτικά της Avdiivka) και πρόσφατα προχώρησαν βόρεια από αυτήν την περιοχή.
Στοιχεία του ρωσικού 255ου Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων προχώρησαν 500 μέτρα βόρεια της διασταύρωσης του αυτοκινητόδρομου N20-E50 (περίπου 2 χλμ από την Avdiivka).

Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν συγκεντρώσει ένα σημαντικό μέρος της μαχητικής τους δύναμης γύρω από την Avdiivka.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ομάδας Δυνάμεων Tavriisk, συνταγματάρχης Oleksandr Shtupun, δήλωσε στις 29 Οκτωβρίου ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος 40.000 στρατιώτες στην κατεύθυνση Avdiivka και μεταφέρει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό στην περιοχή.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός παρατηρητής Kostyantyn Mashovets εκτίμησε στις 28 Οκτωβρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν στοιχεία από 12 ταξιαρχίες μηχανοκίνητων τυφεκιών, 16 συντάγματα τυφεκίων της εφεδρείας κινητοποίησης, 22 τάγματα τυφεκίων της εφεδρείας κινητοποίησης, 11 τάγματα αρμάτων μάχης, ένα  τάγμα μηχανοκίνητων τυφεκίων και τρία ενοποιημένα τακτικά αποσπάσματα σε επίπεδο τάγματος, συμπεριλαμβανομένων των BARS (Ρωσική Εφεδρεία Μάχης Στρατού) και των μονάδων Storm Z που λειτουργούν στην κατεύθυνση Avdiivka, που θεωρητικά ξεπερνούν τους 40.000 στρατιώτες...
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν κοντά στην Avdiivka στις 29 Οκτωβρίου, αλλά δεν έκαναν καμία προέλαση

Luhansk_Battle_Map_Draft_October_292023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_292023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_October_292023.png

Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_October_292023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_October_292023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_October_292023.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης