Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Netanyahu είναι στυγνός εγκληματίας: Γνώριζε - Απόρρητο έγγραφο από το 2016 προειδοποιούσε για χτύπημα από τη Hamas

O Netanyahu είναι στυγνός εγκληματίας: Γνώριζε - Απόρρητο έγγραφο από το 2016 προειδοποιούσε για χτύπημα από τη Hamas
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν εδώ και αρκετά χρόνια την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης της Hamas, αλλά προφανώς δεν έλαβαν τις προειδοποιήσεις αρκετά σοβαρά
Το 2016, ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συνέταξε ένα έγγραφο 11 σελίδων που προειδοποιούσε για τα σχέδια της Hamas να διασχίσει τα σύνορα της Γάζας, να κατακλύσει κοινότητες στο νότιο Ισραήλ, να οργανώσει σφαγές και να πάρει ομήρους.
Το έγγραφο, μέρη του οποίου δημοσιεύθηκαν από την καθημερινή Yedioth Ahronoth, προαναγγέλλει πολλά από τα στοιχεία της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου και υποδεικνύει ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν εδώ και αρκετά χρόνια την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης της Hamas, αλλά προφανώς δεν έλαβαν τις προειδοποιήσεις αρκετά σοβαρά.
Εκείνο το πρωί του Σαββάτου (7/10), περίπου 2.500 τρομοκράτες εισέβαλαν στο Ισραήλ από ξηρά, θάλασσα και αέρα, σκοτώνοντας πάνω από 1.400 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους πολίτες, στα σπίτια τους και σε ένα υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ. Η Χαμάς και οι συμμαχικές τρομοκρατικές φατρίες έσυραν επίσης τουλάχιστον 239 ομήρους - μεταξύ των οποίων περίπου 30 παιδιά - πίσω στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν αιχμάλωτοι.
«Η Hamas σκοπεύει να μεταφέρει τη σύγκρουση στο ισραηλινό έδαφος στέλνοντας έναν σημαντικό αριθμό καλά εκπαιδευμένων δυνάμεων (όπως οι Νούχμπα [κομάντο] για παράδειγμα) στο Ισραήλ για να προσπαθήσουν να συλλάβουν μια ισραηλινή κοινότητα (ή ίσως ακόμη και αρκετές κοινότητες) στα σύνορα της Γάζας και να πάρει ομήρους», έγραψε ο Λίμπερμαν στο έγγραφο, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως άκρως απόρρητο.
«Πέρα από τη σωματική βλάβη στους ανθρώπους, αυτό θα οδηγήσει επίσης σε σημαντική βλάβη στο ηθικό και τα αισθήματα των πολιτών του Ισραήλ».
Σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου 28/10, ο Liberman ανέφερε το έγγραφο, λέγοντας ότι το έδωσε στον Πρωθυπουργό Netanyahu τον Δεκέμβριο του 2016, προειδοποιώντας ότι η Χαμάς θα επιτεθεί «ακριβώς με τον τρόπο που το έκανε» στις 7 Οκτωβρίου, εάν δεν εξουδετερωθούν οι δυνατότητές της.
Ο Liberman, ο οποίος σε αντίθεση με τον Μπένι Γκαντζ και το κόμμα του έχει επιλέξει μέχρι στιγμής να μην συμμετάσχει στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Netanyahu, ανέφερε ότι ο Netanyahu έπρεπε να πειστεί να θίξει το θέμα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου το έγγραφο απορρίφθηκε μεταξύ άλλων από τους αρχηγούς ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης