Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Erdogan απειλεί ανοιχτά το Ισραήλ με επέμβαση στη Γάζα: Εκεχειρία ή η Τουρκία θα παρέμβει

Ο Erdogan απειλεί ανοιχτά το Ισραήλ με επέμβαση στη Γάζα: Εκεχειρία ή η Τουρκία θα παρέμβει
«Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τις τελευταίες 25 ημέρες με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayipp Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που δημιουργηθεί περιφερειακός μηχανισμός ασφάλειας, εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.
«Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να διευκολυνθεί ένας νέος μηχανισμός ασφαλείας σε συνεργασία με περιφερειακούς παράγοντες. Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη εάν γίνει ένα τέτοιο βήμα», δήλωσε ο Erdogan σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα Άγκυρα την Τρίτη (31/10), κάνοντας ανοιχτά, πια, λόγο για ένα συγκροτημένο μέτωπο κατά του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.
Υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τις τελευταίες 25 ημέρες με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Erdogan ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία διεξάγει συζητήσεις για να διασφαλίσει ότι οι δράστες πίσω από τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα θα λογοδοτήσουν ενώπιον του νόμου.
Επιπλέον, επέκρινε τις δυτικές χώρες για τη συνενοχή τους στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.
«Ο δυτικός κόσμος, κυρίως οι ευρωπαϊκές χώρες, απέτυχαν για άλλη μια φορά στο μάθημα ανθρωπιάς στη Γάζα», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Δύση «έχει χάσει εντελώς την αξιοπιστία της».
«Εκείνοι που παρακολουθούν τους θανάτους χιλιάδων παιδιών από τη Γάζα σήμερα δεν θα έχουν καμία αξιοπιστία για οτιδήποτε θα μπορούσαν να πουν για οποιοδήποτε θέμα αύριο» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνεται ότι οι τουρκικές αρχές έχουν ανακοινωσει ότι διερευνούν τρόπους «για να φέρουν τα εγκλήματα που διέπραξε το Ισραήλ κατά Παλαιστινίων πολιτών ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ)».
Πάντως, η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, τη διεθνή συνθήκη που άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση του ΔΠΔ.
Επομένως, δεν μπορεί να εφαρμοστεί απευθείας στο δικαστήριο.
Ωστόσο, μπορεί να ειδοποιήσει την Εισαγγελία στο ΔΠΔ μέσω κυβερνητικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Καταστατικού της Ρώμης, ο Εισαγγελέας μπορεί να κινήσει έρευνες proprio motu (με δική του πρωτοβουλία) βάσει πληροφοριών για εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης