Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το Ισραήλ για παράνομη χρήση λευκού φωσφόρου στα σύνορα του με το Λίβανο

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει το Ισραήλ για παράνομη χρήση λευκού φωσφόρου στα σύνορα του με το Λίβανο
H Διεθνής Αμνηστία ζητεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου λόγω της χρήσης πυρομαχικών λευκού φωσφόρου
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ ότι «αδιάκριτα και ως εκ τούτου παράνομα» χρησιμοποίησε βλήματα πυροβολικού λευκού καπνού φωσφόρου στο νότιο Λίβανο μεταξύ 10 και 16 Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αν και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο, αφού και η Human Rights Watch έχει εκδώσει παρόμοιες εκθέσεις και καταγγελίες σχετικά με τη χρήση του στον Λίβανο και τη Γάζα στις 10 και 11 Οκτωβρίου.
Τουλάχιστον εννέα άμαχοι φέρονται να τραυματίστηκαν σε ισραηλινό χτύπημα στην πόλη Dhayra στο νότιο Λίβανο στις 16 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα η Αμνηστία να ζητήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου για το περιστατικό.
«Είναι πέρα για πέρα φρικτό ότι ο ισραηλινός στρατός έχει χρησιμοποιήσει αδιακρίτως λευκό φώσφορο κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η παράνομη χρήση λευκού φωσφόρου στον Λίβανο στην πόλη Dhayra στις 16 Οκτωβρίου έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τις ζωές αμάχων, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύτηκαν και εκτοπίστηκαν, και των οποίων τα σπίτια, ενώ αρκετά αυτοκίνητα πήραν φωτιά», δήλωσε η Aya Majzoub, Αντιπεριφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Τυπικά, ο λευκός φώσφορος δεν απαγορεύεται ούτε ταξινομείται ως χημικό όπλο, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο, ο ΟΗΕ έχει περιορίσει τα εμπρηστικά όπλα που εκτοξεύονται από αέρα σε περιοχές αμάχων.
«Όταν εκτίθεται στον αέρα, καίγεται σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και συχνά προκαλεί πυρκαγιές στις περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται. Οι άνθρωποι που εκτίθενται στον λευκό φώσφορο μπορεί να υποστούν αναπνευστική βλάβη, ανεπάρκεια οργάνων και άλλους φρικτούς τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων εγκαυμάτων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και δεν μπορεί να σβήσει με νερό. Τα εγκαύματα που επηρεάζουν μόνο το 10 τοις εκατό του σώματος είναι συχνά θανατηφόρα», υποστηρίζει στην έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης