Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μύδροι Druckenmiller για Yellen - Έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία των ΗΠΑ, είναι ανίκανη για Υπουργός

Μύδροι Druckenmiller για Yellen - Έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία των ΗΠΑ, είναι ανίκανη για Υπουργός
Με τις δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ να φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να δανειστεί περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσω βραχυπρόθεσμων γραμματίων μέχρι το τέλος του 2023
Η Janet Yellen βρίσκεται πίσω από τη «μεγαλύτερη γκάφα» στην ιστορία του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο hedge funder, Stanley Druckenmiller.
Ο Druckenmiller - του οποίου η καριέρα δεκαετιών τον οδήγησε να χτίσει καθαρή περιουσία άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων - κατηγόρησε την Υπουργό Οικονομικών ότι δεν είχε εκμεταλλευτεί την εποχή χαμηλών επιτοκίων.
«Όταν τα επιτόκια ήταν πρακτικά μηδενικά, κάθε Tom, Dick και Harry στις ΗΠΑ αναχρηματοδότησαν τα στεγαστικά τους δάνεια… οι εταιρείες παρέτειναν το χρέος τους», είπε.
«Δυστυχώς, είχαμε μια οντότητα που δεν το έκανε: το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ».
Το 2020, στο απόγειο της πανδημίας COVID-19, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο μείωσαν τα επιτόκια καθώς τα lockdown και οι ανησυχίες για την υγεία κατέπνιξαν τις δαπάνες.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική, έτσι ώστε τα επιτόκια έπεσαν σχεδόν στο μηδέν.
Χάρη στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης μετά την πανδημία, τις ελλείψεις εργασίας και παραγωγής και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που πυροδότησε παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι.
Η Fed, λοιπόν, ήταν πολύ πιο επιθετική τα τελευταία δύο χρόνια καθώς αγωνίζεται να δαμάσει τις αυξανόμενες τιμές, πραγματοποιώντας μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων που έφεραν τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών.

Δεν έχει δικαίωμα να είναι ακόμα σε αυτή τη δουλειά

Ο Druckenmiller -ο οποίος ήταν επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία διαχείρισης περιουσίας του George Soros για περισσότερο από μια δεκαετία πριν ιδρύσει την Duquesne Capital Management τη δεκαετία του 1980- υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι η Yellen έπρεπε να είχε εκδώσει περισσότερα μακροχρόνια ομόλογα του Δημοσίου όταν το χρέος ήταν φθηνό.
«Η Janet Yellen, υποθέτω, από πολιτική μυωπία ή οτιδήποτε άλλο, εξέδιδε 2ετή ομόλογα με 15 μονάδες βάσης, ενώ θα μπορούσε να είχε εκδώσει 10ετή με 70 μονάδες βάσης ή 30ετή με 180 μονάδες βάσης», είπε.
«Κυριολεκτικά πιστεύω ότι αν επικαλεστείς τον Alexander Hamilton, είναι η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία του Υπουργείου Οικονομικών.
Δεν έχω ιδέα γιατί δεν έχει κληθεί για αυτό.
Δεν έχει δικαίωμα να είναι ακόμα σε αυτή τη δουλειά».

Καμπανάκι για το χρέος

Ο Druckenmiller, ο οποίος έκλεισε το Duquesne Capital το 2010 και τώρα διαχειρίζεται τα χρήματά του μέσω ενός οικογενειακού γραφείου, προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες για την τρέχουσα εικόνα του χρέους των ΗΠΑ.
«Όταν το χρέος μετακυλιστεί μέχρι το 2033, τα έξοδα για τόκους θα είναι 4,5% του ΑΕΠ εάν τα επιτόκια είναι εκεί που είναι τώρα», προειδοποίησε.
«Μέχρι το 2043—ακούγεται πολύς καιρός, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι—οι τόκοι ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι 7%.
Αυτό είναι το 144% όλων των τρεχουσών προαιρετικών δαπανών».

Δανεισμός 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Με τις δημοσιονομικές δαπάνες των ΗΠΑ να φτάνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να δανειστεί περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσω βραχυπρόθεσμων γραμματίων μέχρι το τέλος του 2023, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ταμειακά της αποθέματα.
Σύμφωνα με το thinktank του Ινστιτούτου Cato, οι ομοσπονδιακές πληρωμές τόκων διπλασιάστηκαν μεταξύ 2015 και 2023, με την κυβέρνηση να καταβάλλει 640 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρούς τόκους φέτος.
Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι πληρωμές τόκων θα γίνουν η μεγαλύτερη δαπάνη της κυβέρνησης μέχρι το 2051.
Ο Druckenmiller δεν είναι ο μόνος χρηματοδότης υψηλού προφίλ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα του χρέους των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.
Τον Ιούνιο, ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, προειδοποίησε ότι η Αμερική αντιμετωπίζει κρίση χρέους καθώς μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί αγοραστές για την εισροή κρατικού χρέους στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα σε καιρό ειρήνης» θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το πρόβλημα του πληθωρισμού στην Αμερική και να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης