Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή σοκ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ: Το επόμενο κραχ θα οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη

Παραδοχή σοκ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ: Το επόμενο κραχ θα οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επόμενη οικονομική κρίση, λέει ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler
Σχετικά Άρθρα
Σε μια τρομακτική παραδοχή προχώρησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), Gary Gensler, καθώς παραδέχτηκε ότι μια οικονομική κρίση που θα προκληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα είναι "σχεδόν αναπόφευκτη" χωρίς γρήγορη και ουσιαστική δράση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Η «υπόσχεση» της τεχνητής νοημοσύνης έχει στηρίξει το χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Αλλά σε συνέντευξή του στο Marketwatch, ο Gary Gensler λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή καταστροφής για τις αγορές…
Ο Gensler έχει πολλά για να ανησυχεί καθώς προσπαθεί να φέρει τάξη και δικαιοσύνη στις ύψους 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαιαγορές της Αμερικής.
Την ίδια στιγμή, λίγα είναι τα ζητήματα που τον ανησυχούν περισσότερο από την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης.
O επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής υποστήριξε ότι οι τεχνολογίες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. ChatGPT, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επενδύουμε αξιοποιώντας τα big data.
Με άλλα λόγια, μπορεί να μας βοηθήσουν να «προβλέψουμε πράγματα που ήταν αδιανόητα ακόμη και πριν από 10 χρόνια».
Ωστόσο, λέει ο Gensler, αυτές οι νέες δυνατότητες θα έρθουν με μεγάλους κινδύνους.
«Μείζον ζήτημα είναι ότι το [AI] θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα» είπε ο Gensler.
«Καθώς πολλοί οικονομικοί παράγοντες βασίζονται σε δύο ή τρία μοντέλα… δημιουργείται μια μονοκαλλιέργεια».
Αυτό το φαινόμενο της αγέλης μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν υπάρξει ένα ελάττωμα στο μοντέλο σε περίοδο πίεσης, με αποτέλεσμα απότομες και απρόβλεπτες αλλαγές στις αγορές.
Ο Gensler επεσήμανε τα παραδείγματα του cloud computing και των μηχανών αναζήτησης ως αγορών για προϊόντα τεχνολογίας στα οποία γρήγορα κυριάρχησαν από έναν ή δύο μεγάλους παίκτες.
Είπε δε ότι ανησυχεί για παρόμοια συγκέντρωση στην αγορά τεχνολογίας AI.
Ο Gensler υποστήριξε ότι αυτό το ζήτημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο λόγω του κατακερματισμένου χαρακτήρα του ρυθμιστικού μηχανισμού των ΗΠΑ, ο οποίος βασίζεται στη SEC για την επίβλεψη των αγορών τίτλων, ενώ άλλοι φορείς έχουν την ευθύνη για τις τράπεζες ή τις αγορές εμπορευμάτων.
«Πρόκειται περισσότερο για ένα ζήτημα μεταξύ οντοτήτων» είπε ο Gensler.
«Αυτή είναι η πρόκληση για αυτές τις νέες τεχνολογίες».
Υπενθυμίζεται πως ως πρόεδρος της SEC ο Gensler έχει εντείνει τις προσπάθειές του να ρυθμίσει τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, ξεκινώντας έναν δικαστικό αγώνα εναντίον της Binance και της Coinbase, των δύο μεγαλύτερων ανταλλακτηρίων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο βάσει όγκου συναλλαγών.
Η SEC ισχυρίζεται ότι οι δύο εταιρείες λειτουργούν ως μη εγγεγραμμένα χρηματιστήρια διαπραγμάτευσης τίτλων στις ΗΠΑ.
Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα άλλο ζήτημα για το οποίο ο Gensler κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου.
Εν προκειμένω, θα λέγαμε, διαπιστώνεται ειρωνεία της τύχης επειδή η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα κέρδη του S&P 500 το 2023.
Ο πρόεδρος της SEC είπε ότι η υπηρεσία του εξετάζει ήδη νέους κανόνες για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.
Για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρότεινε μια νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με χρηματιστές και επενδυτικούς συμβούλους που αξιοποιούν αλγόριθμους για να προβλέψουν και να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις των επενδυτών.
Σε κάθε περίπτωση, ο Gensler εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να επαγρυπνούν σχετικά με τον αντίκτυπο αυτών των λεγόμενων προγνωστικών αναλυτικών εργαλείων.
«Αν το κάνουν αυτό για να προτείνουν μια συγκεκριμένη ταινία σε μια εφαρμογή ροής, εντάξει», είπε.
«Αλλά αν το κάνουν αυτό για την οικονομική σας βοήθεια… θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».

Πότε θα έρθει το κραχ

Σε παλαιότερη συνέντευξή του στους FT ο Gensler προβλέπει ότι η οικονομική κρίση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να συμβεί μόλις στα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας ή στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Άλλωστε, όπως έχουν σημειώσει πολλοί αναλυτές, η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι μια δύσκολη μάχη.
Αν και ο Gensler θεωρεί απαραίτητη περισσότερη ρύθμιση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, παραδέχεται ότι η διαμόρφωση του πλαισίου της θα είναι μια «σκληρή πρόκληση».
«Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κανονισμού μας αφορά μεμονωμένα ιδρύματα, μεμονωμένες τράπεζες, μεμονωμένα ταμεία χρηματαγοράς, μεμονωμένους χρηματιστές· είναι απλώς στη φύση αυτού που κάνουμε», είπε ο κ. Gensler.
"Και πρόκειται για ένα οριζόντιο θέμα, όπου πολλά ιδρύματα μπορεί να βασίζονται στο ίδιο υποκείμενο βασικό μοντέλο ή υποκείμενο αναλυτή δεδομένων."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης