Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Ισραηλινός Μινώταυρος δεν θα σταματήσει να ισοπεδώνει τη Γάζα, εάν δεν καταστρέψει τον λαβύρινθο της Hamas στη «θανατηφόρα ερημιά»

Ο Ισραηλινός Μινώταυρος δεν θα σταματήσει να ισοπεδώνει τη Γάζα, εάν δεν καταστρέψει τον λαβύρινθο της Hamas στη «θανατηφόρα ερημιά»
Ο ολοκληρωτικός πόλεμος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Hamas περιλαμβάνει υπόγειο πόλεμο που στοχεύει να καταστρέψει «έναν λαβύρινθο σηράγγων κάτω από τη Γάζα, τονίζει ο Αμερικανός δημοσιογράφος - ερευνητής Seymour Hersh
Σχετικά Άρθρα
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να αυξήσει και να μεγεθύνει τη σειρά των επιθέσεων του στη Γάζα, ενώ ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu απέρριψε τα αυξανόμενα διεθνή αιτήματα για διακοπή της σύγκρουσης.
Ο ολοκληρωτικός πόλεμος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Hamas περιλαμβάνει υπόγειο πόλεμο που στοχεύει να καταστρέψει «έναν λαβύρινθο σηράγγων κάτω από τη Γάζα», έγραψε ο Αμερικανός δημοσιογράφος ερευνητής Seymour Hersh σε άρθρο του στο Substack.
Υπενθύμισε ότι τις τελευταίες ημέρες, ο Ισραηλινός Στρατός κλιμάκωσε την επίγεια επιχείρησή του κατά της Hamas στέλνοντας πολλά άρματα μάχης απευθείας στη Γάζα και πλήττοντας στόχους από απόσταση στην πόλη του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο βραβευμένος με Pulitzer δημοσιογράφος επικαλούμενος μια ανώνυμη στρατιωτική πηγή είπε ότι στόχος ήταν «να διασπαστεί η αμυντική περίμετρος της Hamas γύρω από τα κύρια καταφύγια και τις σήραγγές της στο κέντρο της πόλης της Γάζας.
Η πηγή παραδέχτηκε ότι παρόλο που τέτοιες τακτικές ελαχιστοποιούν τις ισραηλινές απώλειες και αυξάνουν τις «δολοφονίες του εχθρού», υπάρχουν ορισμένα προβλήματα.
Κυρίως, τόνισε πως τα κτίρια και οι γειτονιές στη Γάζα «ισοπεδώνονται … είτε είναι άμαχοι μέσα σε αυτά τα κτίρια είτε όχι».
Επιπλέον, «η αργή προσέγγιση απαιτεί χρόνο. Πόσο χρόνο έχει το Ισραήλ για να συνεχίσει αυτόν τον πόλεμο;» ανέφερε η πηγή, σχετικά με τις αυξανόμενες παγκόσμιες διαμαρτυρίες κατά της επιχείρησης του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα.

Στόχος το 65% των κτιρίων της Γάζας

Ο Hersh, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) κάνει ό,τι μπορεί για να εξαφανίσει «το εκτεταμένο σύστημα σηράγγων της Hamas που περιλαμβάνει εξόδους και εισόδους κάτω από τα χιλιάδες κτίρια κατοικιών και γραφείων στην πόλη της Γάζας».
Σε αυτό το πνεύμα, η πηγή είπε στον δημοσιογράφο ότι σχεδόν το 50% των στοχευόμενων κτιρίων εντός της πόλης της Γάζας έχουν ήδη καταστραφεί και ότι «οι βομβαρδισμοί έχει προγραμματιστεί να συνεχιστούν έως ότου η IAF επιτύχει τον στόχο της να εξαλείψει το 65% της πιθανής διαφυγής σε όλη την πόλη.
Ο Hersh ανέφερε μια άλλη ανώνυμη πηγή που περιέγραψε τις σήραγγες της Hamas ως κάτι που ήταν «εκθαμβωτικό για την εφευρετικότητά της».
«Υπήρχαν σήραγγες διοίκησης, ελέγχου και αποθήκευσης σε όλη την πόλη της Γάζας», υποστηρίζει η πηγή, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου να βομβαρδιστούν όλα τα κτίρια με πύλες εισόδου – εξόδου.
Ξεχωριστές πηγές είπαν στον Αμερικανό δημοσιογράφο ότι «δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η ισραηλινή ηγεσία θα σταματήσει την εκστρατεία βομβαρδισμών σχεδόν όλο το 24ωρο έως ότου χτυπηθεί το 65% των στόχων για καταστροφή».

tunnel.JPG

Η θανατηφόρα ερημιά

Αυτήν τη στιγμή, πρόσθεσε ο Hersh, η πόλη της Γάζας μοιάζει με «μια θανατηφόρα ερημιά» λόγω των βομβαρδισμών.
Οι πηγές του είπαν ότι έως και 20.000 μαχητές της Hamas «ζουν και εκπαιδεύονταν στο τεράστιο υπόγειο σύστημα, το οποίο περιλάμβανε θερμότητα, φως, εξαερισμό, ακόμη και κλιματισμό.
Η πρόσβαση σε όλη την πόλη επέτρεψε σε πολλούς να πηγαινοέρχονται στο τις οικογένειές τους στην πόλη της Γάζας.
Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι πολλές σήραγγες της Hamas «πιστεύεται ότι κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα των σφοδρών βομβαρδισμών και δεν είναι σαφές πόσο καιρό μπορούν να επιβιώσουν οι μαχητές, παρά τη μεγάλη αποθήκευση τροφίμων και νερού από τις σήραγγες».
gaza_b.jpeg
Μέχρι τέλους

«Μου είπαν επίσης ότι δεν υπάρχει ρεύμα σε όλο το σύστημα υπόγειων σήραγγας και όλοι οι μαχητές και οι όμηροι ζουν στο σκοτάδι», είπε ο Hersh.
Εν κατακλείδι, επικαλέστηκε μία από τις πηγές που λέει ότι «από την οπτική γωνία του Ισραήλ, είναι τώρα ένας πόλεμος χωρίς φραγμούς».
Οι δηλώσεις έρχονται αφού ο Ισραηλινός Στρατός υποσχέθηκε να εντείνει την χερσαία εισβολή του στη Γάζα, με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu να απορρίπτει τις εκκλήσεις που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός και να λέει ότι «το Ισραήλ θα πολεμήσει μέχρι να κερδηθεί αυτή η μάχη».

Αστικός πόλεμος

Καθώς οι επίγειες δυνάμεις του Ισραήλ διέκοψαν όλες τις επικοινωνίες προς και έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και εξαπέλυσαν μια μαζική επίθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Netanyuahu κήρυξε ένα «τρίτο στάδιο» του πολέμου με τη Hamas.
Ο Earl Rasmussen ένας διεθνής σύμβουλος και απόστρατος αντισυνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού με περισσότερα από 20 χρόνια στρατιωτικής θητείας, είπε στο Sputnik ότι ενώ οι Ισραηλινές δυνάμεις (IDF) μπορούσαν να μάθει πολλά από την εμπειρία πρόσφατων μαχών αστικού πολέμου (στις ιρακινές πόλεις Fallujah και Μοσούλη και την Μαριούπολη τoυ Donetsk), η Λωρίδα της Γάζας παρουσιάζει μια σειρά από μοναδικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού επιπέδου υποστήριξης που απολαμβάνουν οργανώσεις όπως η Hamas από τον πληθυσμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης