Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gundlach (DoubleLine Capital): Σε λυκαυγές κρίσης χρέους οι ΗΠΑ – Αναμείνατε οικονομικό τσουνάμι

Gundlach (DoubleLine Capital): Σε λυκαυγές κρίσης χρέους οι ΗΠΑ – Αναμείνατε οικονομικό τσουνάμι
Η εξυπηρέτηση του χρέους των ΗΠΑ έγινε ολοένα και πιο ακριβή καθώς η Fed του Jerome Powell, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις
Μόνο αισιόδοξος δεν είναι για το παγκόσμιο οικονομικό μέλλον των ΗΠΑ όσο και του υπόλοιπου κόσμου (ως γνωστόν, όταν οι ΗΠΑ βήχουν, από οικονομικής απόψεως, ο υπόλοιπος κόσμος παθαίνει πνευμονία) ο επικεφαλής επενδύσεων και ιδρυτής της DoubleLine Capital ή αλλιώς «βασιλιάς των ομολόγων» Jeff Gundlach.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Gundlach, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την πηγή της επόμενης μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως επισημαίνει, δεν θεωρεί πιθανό να προκύψει ως αποτέλεσμα μυστηριωδών χρηματοοικονομικών τίτλων… Τα αίτια μάλλον θα είναι απλούστερα: η διαταραχή στα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και τα βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ο CIO, μιλώντας την Τετάρτη στο «Closing Bell» του CNBC, ανέφερε ότι το αυξανόμενο ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ, το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 320 δισεκατομμύρια δολάρια ή +23%, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε τελικά να εμποδίσει την ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τα χρέη της.
«Αυτό το έλλειμμα είναι το τρίτο υψηλότερο μετά τα οικονομικά έτη 2020 και 2021» επισημαίνει ο Gundlach, ο οποίος προέβη σε μια σειρά από σχόλια μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει το κόστος δανεισμού, δηλαδή τα βασικά επιτόκια, στο τρέχον εύρος 5,25% έως 5,50%.
Σε κάθε περίπτωση, η εξυπηρέτηση του χρέους των ΗΠΑ έγινε ολοένα και πιο ακριβή καθώς η Fed του Jerome Powell, στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις ψυχραίνοντας την οικονομική δραστηριότητα, ασκεί μια εξαιρετικά περιοριστική πολιτική (τα επιτόκια είναι σε υψηλό 22 ετών).
Επισημαίνεται πως φέτος περίπου 659 δισεκατομμύρια δολάρια κατευθύνθηκαν για την πληρωμή τόκων για το συσσωρευμένο χρέος, από 475 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και 352 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά το σημερινό επίπεδο επιτοκίων» δήλωσε ο Gundlach στο CNBC. «Ο δρόμος στον οποίο βαδίζουμε είναι μη βιώσιμος και θα πρέπει να βγούμε από αυτό το μονοπάτι νωρίτερα παρά αργότερα», προσέθεσε.
Όσον αφορά τις μετοχές, ο Gundlach φάνηκε να είναι πιο αισιόδοξος για τις μετοχές, παρόλο που βλέπει ισχυρή πιθανότητα για μια ύφεση, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο όλης της σκληρής νομισματικής πολιτικής της Fed στις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας. «Πιστεύω πραγματικά ότι έρχονται μαζικές απολύσεις», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης