Προκλητικές δηλώσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης επιδεινώνουν ραγδαία τις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία
Πέρα από την αμέριστη υποστήριξη στην Ουκρανία το Βερολίνο προκαλεί τακτικά τη Μόσχα με δηλώσεις και (γεω)πολιτικές κινήσεις που όχι μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση, αλλά είναι και τελικά αυτοκαταστροφικές ακόμη και επικίνδυνες.
Τον Νοέμβριο 2022 διέρρευσαν απόρρητα σχέδια της Bundeswehr (Γερμανικός Στρατός) που περιγράφουν λεπτομερώς έναν πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η Γερμανία δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα του «Drang nach Osten» (Επέκταση στα Ανατολικά).
Πρόκληση Baerbock
Κι όμως, ούτε αυτό ήταν αρκετό, καθώς λίγο αργότερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock σχεδόν επίσημα κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία.
Αρκετοί τρομοκρατημένοι Γερμανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι στο Βερολίνο έσπευσαν να αρνηθούν ότι η δήλωση έγινε με επίσημη ιδιότητα και ότι η χώρα «δεν βρίσκεται πραγματικά σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Θα πίστευε κανείς ότι η Γερμανία έμαθε τουλάχιστον κάτι από το σκοτεινό παρελθόν της, ιδιαίτερα από τις πολυάριθμες ιστορικές ήττες που επέφερε η Μόσχα σε διάφορες γερμανικές δυνάμεις εισβολής γράφει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic σε άρθρο του στο South Front.
Δυστυχώς, αυτό απλά δεν συμβαίνει και το Βερολίνο συνεχίζει με τη ρητορική της «επιθυμίας θανάτου», σε έναν ανόητο ανταγωνισμό με τη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να προσπαθεί να μην κάψει όλες τις γέφυρες με τη Γερμανία.
Πολεμικό παραλήρημα Pistorius
Τελευταίο παράδειγμα αυτού είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Άμυνας Boris Pistorius.
Συγκεκριμένα, στις 29 Οκτωβρίου, το ZDF Heute ανέφερε ότι είπε: «Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απειλή πολέμου στην Ευρώπη», προσθέτοντας πως «η Γερμανία πρέπει να είναι σε θέση να αμυνθεί» και ότι «αυτό ισχύει τόσο για την Bundeswehr όσο και για την κοινωνία».
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο», τόνισε.
Η αμφιλεγόμενη δήλωση έγινε ενώ ο Pistorius απαντούσε σε ερωτήσεις σχετικά με το υποτιθέμενο καθυστερημένο πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Γερμανίας, ένα πρόβλημα που «πηγάζει από τα ζητήματα που σχετίζονται» με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας (SMO) στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα με την προοπτική της τελευταίας σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας να κλιμακωθεί σε έναν πλήρη πόλεμο που θα περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής με πιθανή περαιτέρω επέκταση.
Πιστεύει ότι «αυτές οι συγκρούσεις θα έχουν συνέπειες για τη γερμανική κοινωνία».
«Ικανοί για πόλεμο»
«Πρέπει να γίνουμε ικανοί να πολεμήσουμε», είπε ο Pistorius, προσθέτοντας περαιτέρω: «Δυστυχώς, όλα όσα έχουν γίνει λάθος για 30 χρόνια δεν μπορούν να διορθωθούν σε 19 μήνες».
Έθιξε επίσης τα τεράστια και διαρκώς κλιμακούμενα οικονομικά προβλήματα της Γερμανίας.
Ο Pistorius απέρριψε την κριτική και τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση Scholz είναι «πολύ αργή» για να αντιδράσει και επέμεινε ότι «όχι μόνο έχει δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Bundeswehr, αλλά ότι οι κρατικοί φορείς έχουν επίσης αλλάξει».
Ας σημειωθεί ότι το προαναφερθέν «ειδικό ταμείο της Bundeswehr» ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο, καθώς η γερμανική αποβιομηχάνιση εμποδίζει τη στήριξή του, εκτιμά ο Bosnic.
Ωστόσο, αντί να αναλάβουν κάποια ευθύνη για τις συνέπειες των πράξεών τους, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στο Βερολίνο συνεχίζουν να βλέπουν φαντάσματα τώρα κατηγορούν ακόμη και τη Ρωσία για την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Για παράδειγμα, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, η Baerbock παρακολούθησε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και φρόντισε να μην χάσει την ευκαιρία να επιτεθεί στον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin επειδή φέρεται ότι «χαιρόταν από την κρίση στη Μέση Ανατολή».
«Μπορούμε να δούμε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι σίγουρα χαρούμενος, δεδομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ακόμη πιο έντονα από ό,τι στο παρελθόν», είπε.
Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι η Γερμανία ανησυχεί επίσης για την προοπτική να «επικεντρωθούν πάρα πολύ» οι ΗΠΑ στο Ισραήλ και να ξεχάσουν το καθεστώς ο μαριονέτα της ΕΕ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky είναι επίσης τρομοκρατημένος από το ενδεχόμενο και προσπάθησε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πίσω στον εαυτό του, αλλά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν του δίνουν σημασία.
Pistorius και Baerbock προσπαθούσαν να βρουν έναν τρόπο να καθησυχάσουν την ουκρανική ηγεσία αλλά χωρίς τις διαβεβαιώσεις ΗΠΑ δεν είχαν μεγάλη επιτυχία.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Scholz γίνεται ολοένα και πιο αντιδημοφιλής, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποσχέσεις που έδωσε στον Zelensky και τους συμμάχους του δεν είναι ακριβώς μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, η φθίνουσα επιρροή της και η εξαιρετικά αμφισβητήσιμη ικανότητά της να επανεκλεγεί καθιστά αδύνατο να δώσει ακόμη και βασικές υποσχέσεις στην ίδια τη Γερμανία, πόσο μάλλον σε οποιονδήποτε στο εξωτερικό.
Αυτό φαίνεται ίσως καλύτερα στην αποτυχημένη προσπάθεια ενίσχυσης της Bundeswehr.
Αναμενόμενα οι πολιτικοί αντίπαλοι του Scholz το χρησιμοποιούν αυτό προς όφελός τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών