Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη CNN: Τι προβλέπουν μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις επόμενες κινήσεις Ιράν και Hezbollah - Κλιμάκωση ή περιορισμένα χτυπήματα;

Αποκάλυψη CNN: Τι προβλέπουν μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις επόμενες κινήσεις Ιράν και Hezbollah - Κλιμάκωση ή περιορισμένα χτυπήματα;
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν και η Hezbollah αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο στρατηγικό δίλημμα
Οι μυστικές πληροφορίες των ΗΠΑ εκτιμούν –προς το παρόν– ότι το Ιράν και οι σύμμαχοι του στην ευρύτερη Μέση Ανατολή σταθμίζουν πολύ προσκετικά τυχόν απάντησή τους στη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα για να αποφύγουν την άμεση σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, ενώ εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους αντιπάλους του με περιορισμένης κλίμακας χτυπήματα.
Η σχετική έκθεση αποκαλύπτεται σε σημερινό δημοσίευμα του CNN.
Από την άλλη, η Αμερικανική κατασκοπεία γνωρίζει καλά -ή τουλάχιστον αφήνει να διαρρεύσει- ότι το Ιράν δεν έχει πλήρη στρατιωτικοπολιτικό έλεγχο πάνω στους συμμάχους του και ιδιαίτερα στην Hezbollah που αποτελεί και την πλέον ισχυρή σιιτική οργάνωση εκτός Ιράν.
Τούτο, διότι η Hezbollah, λένε, έχει τη δική της εσωτερική πολιτική, τις δικές της εντάσεις και αντιθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οργάνωση σε αυτόνομη στρατηγική κλιμάκωσης με το Ισραήλ.
Εδώ είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάντα τέλεια εικόνα και πλήρη εικόνα όσον αφορά στις επικοινωνίες μεταξύ του Ιράν και των διαφόρων οργανώσεων που επηρεάζει, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ στην περιοχή.
«Το πρόβλημα είναι ότι οι σύμμαχοι δεν είναι όλοι εξίσου «ευγενικοί» η καλόπιστοι απέναντι στην Τεχεράνη – το να γενικεύουμε είναι λάθος», λέει ο Jonathan Panikoff, πρώην ανώτερος αναλυτής πληροφοριών που ειδικεύεται στην περιοχή.
Ενώ συμπληρώνει πως κατά τη γνώμη του «το ερώτημα είναι, εάν η Hamas, που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, θα συμφωνήσει η Hezbollah και το Ιράν να ξεκινήσουν μια επίθεση πλήρους κλίμακας για να σώσουν τη Hamas ή θα διαφωνήσουν – και δεν νομίζω ότι το γνωρίζουμε ακόμη αυτό».
Η Τεχεράνη γνωρίζει ότι εάν η Hezbollah κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, πιθανότατα θα προκαλέσει άμεσες αντεπιθέσεις κατά του Ιράν που θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τη χώρα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο CNN υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Το είδος των επιθέσεων χαμηλότερου επιπέδου που έχουν εξαπολύσει διάφορες ομάδες συμμάχων εναντίον του Ισραήλ και των ΗΠΑ από τις 7 Οκτωβρίου έχουν αναγκάσει τις ΗΠΑ να αναπτύξουν σημαντικά στρατιωτικά μέσα, ανάγκασαν το Ισραήλ να βελτιώσει τις δυνάμεις και τα πυρομαχικά του και επέτρεψαν στο Ιράν να θεωρηθεί ότι "κάνει κάτι" σχετικά με τη δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, αλλά «όλα αυτά αποφεύγοντας την άμεση σύγκρουση».
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια συντονισμένη στρατηγική.
Σημειώνουν ότι ο Ιρανός στρατιωτικός στρατηγός που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του ιστού των συμμάχων του Ιράν μπαίνει και βγαίνει από τη Βηρυτό από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου είχε συναντήσεις με μέλη της Hezbollah, της Hamas και άλλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του «Άξονα Αντίστασης» κατά του Ισραήλ.

Οι αντιδυτικές δυνάμεις ακροβατούν σε μία «πολύ λεπτή γραμμή»

Αλλά αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να αποτύχει και να πυροδοτήσει κατά λάθος μία επικίνδυνη κλιμάκωση – ακόμα κι αν κανένα από τα μέρη δεν το θέλει, προειδοποιούν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Αυτή είναι μια πολύ λεπτή γραμμή για να περπατήσεις», τόνισε η Christy Abizaid , η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, σε επιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη.
Ενώ πρόσθεσε πως «και στο παρόν περιφερειακό πλαίσιο, οι ενέργειές τους ενέχουν τη δυνατότητα λανθασμένου υπολογισμού».
Άλλωστε, υπενθυμίζεται πως ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden έχουν επανειλημμένα και δημόσια προειδοποιήσει το Ιράν και τους αντιπροσώπους του να μην κλιμακώσουν τη σύγκρουση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τις ημέρες μετά την επίθεση της Hamas διεμήνυσε προς το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ήταν: «Μην το κάνετε. Μην το κάνετε. Μην το κάνετε. Μην.»
Σημείωνεται πως ο πανίσχυρος ηγέτης της Hezbollah Hassan Nasrallah έχει προγραμματιστεί να δώσει μια μεγάλη ομιλία την Παρασκευή, την οποία αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών θα παρακολουθούν στενά για σήματα σχετικά με τις προθέσεις της οργάνωσης, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Μια σειρά από δραματικά teaser βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να σηματοδοτούν ότι η ομάδα ετοιμαζόταν να κλιμακώσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ.
Ο Hassan Nasrallah έχει εκδώσει τρομερές προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο πολέμου στο παρελθόν, τις οποίες ωστόσο δεν ακολούθησε η οργάνωση- με την τελευταία να έρχεται τον Απρίλιο.
Αυτό, εκτιμούν οι ΗΠΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι η εξάρτηση του πολιτικού σκέλους της Hezbollah από τη λιβανέζικη κοινή γνώμη (που είναι σκεπτική απέναντι σε σενάρια πολέμου με το Ισραήλ) την εξαναγκάζει να μετριάζει τα φιλόδοξα σχέδια της για άμεσο πόλεμο.
Αλλά καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά τη Γάζα από αέρος – συμπεριλαμβανομένων δύο τεράστιων εκρήξεων σε καταυλισμό προσφύγων – η ομάδα μπορεί να παρασυρθεί ανάμεσα σε ανταγωνιστικές πολιτικές επιταγές: Με άλλα λόγια πρέπει να διατηρήσει της νομιμότητα ως προπύργιο αντίστασης κατά του Ισραήλ και την ίδια στιγμή να μην παρασύρει τον Λίβανο σε έναν πιθανό καταστροφικό πόλεμο.
Πάντως μέχρι στιγμής, η Hezbollah έχει ενεργήσει με κάποια αυτοσυγκράτηση.
Παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα οπλοστάσιο έως και 150.000 ρουκετών καθώς και κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας, δεν έχει προχωρήσει σε κάτι περισσότερο από «ανταλλαγές» πυραύλων και drones με το Ισραήλ.
«Το ερώτημα που προσπαθούν να καταλάβουν οι άνθρωποι είναι πόσο η Hezbollah καθοδηγείται από τη δική της ιδεολογία –είχε πει στα μέλη της εδώ και χρόνια ότι είναι πρωτοπορία της αντίστασης κατά του Ισραήλ– ή έαν επηρεάζεται περισσότερο από το Ιράν, παρά από τις δικές της εκτιμήσεις και σχέδια», επεσήμανε ο Panikoff για το στρατηγικό δίλημμα της λιβανέζικης οργάνωσης.

Επισήμως το Ιράν επιδιώκει την αποκλιμάκωση, ανεπίσημα στηρίζει τους συμμάχους

Η ίδια η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο δίλημμα, λένε οι αναλυτές.
Το Ιράν επαίνεσε μεν δημόσια την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αλλά οι αξιωματούχοι λένε τώρα δημόσια ότι δεν επιδιώκουν τη διεύρυνση του πολέμου.
«Δεν θέλουμε να επεκταθεί αυτός ο πόλεμος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν στο CNN νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Οποιαδήποτε επίθεση διεξάγεται στην περιοχή και εάν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στοχοποιούνται από κάποια ομάδα, ξέρετε, η σύνδεσή της με τη Δημοκρατία του Ιράν χωρίς να προσφέρεται καμία απόδειξη είναι εντελώς λάθος… Δεν λαμβάνουν εντολές από εμάς. Ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα» διευκίνισε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας στο αμερικανικό δίκτυο.
Το Ιράν εδώ και χρόνια παρέχει χρηματοδότηση, όπλα και εκπαίδευση σε κατά τόπους συμμάχους, σχέσεις που χρησιμοποιεί για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ασκεί επιρροή σε όλη τη Μέση Ανατολή – όλα αυτά διατηρώντας ένα βαθμό άρνησης για τη συμμετοχή του. Άλλωστε η Hamas, η οργάνωση που πραγματοποίησε την επίθεση του Οκτωβρίου στο Ισραήλ είναι μεταξύ αυτών των δορυφόρων.
Αν και οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ιράν δεν συμμετείχε άμεσα στον σχεδιασμό της επίθεσης, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ έχουν δηλώσει ότι η Τεχεράνη είναι κατ' ουσίαν υπεύθυνη λόγω της μακροχρόνιας υποστήριξής της στη Hamas.
Αλλά το Ιράν, χάρη στα χρήματα και τα εξελιγμένα όπλα που παρέχει, αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα στην ευρύτερη περιοχή.
«Αφού οι Houthi και η Λιβανέζικη Hezbollah παίρνουν όλα τα πιο προηγμένα όπλα τους (drones, πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους κ.λπ.) από το Ιράν, αυτό είναι πάντα ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουν να ακολουθούν την Τεχεράνη», σημείωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Βέβαια, οι εν λόγω ομάδες διατηρούν διαφορετικούς βαθμούς αυτονομίας.
Οι Houthi, στην Υεμένη, είναι ιδιαίτερα αυτονομημένοι από την Τεχεράνη.
Αλλά στο Ιράκ και τη Συρία, όπου οι σύμμαχοι της Τεχεράνης επικεντρώνονται όλες στην εκδίωξη του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, η εξουσία του Ιράν είναι πιο ισχυρή.
Υπενθυμίζεται ότι Houthi της Υεμένης έχουν εξαπολύσει πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που ευρέως πιστεύεται ότι στόχευαν το Ισραήλ.
Στο Ιράκ και τη Συρία, μαχητικές ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων εκεί, επίσης από τις 7 Οκτωβρίου.
«Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος και εγώ ήμουν ξεκάθαρος εδώ, ότι αν αυτό δεν σταματήσει, τότε θα απαντήσουμε», είπε ο υπουργός Άμυνας LLoyd Austin σε επιτροπή της Γερουσίας την Τρίτη.
Το κατά πόσο αυτή η δήλωση αποτελεί οιωνό κλιμάκωσης για όλη την περιοχή,  μένει να αποδειχθεί

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης