Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήλθε ο λογαριασμός – Τόσα έχασε η Ευρώπη από τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία

Ήλθε ο λογαριασμός – Τόσα έχασε η Ευρώπη από τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία
Γονάτισε η Ευρώπη από τις κυρώσεις που η ίδια επέβαλε στη Ρωσία
Βαρύ τίμημα πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την παράλογη επιλογή της να επιβάλει συνεχή πακέτα κυρώσεων στη Ρωσία για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Συντασσόμενη με τις επεκτατικές επιδιώξεις των ΗΠΑ η ΕΕ έχει χάσει οριστικά τους φθηνότερους ενεργειακούς πόρους, απόφαση που πλήττει συντριπτικά τη βιομηχανία της ενώ η απώλεια ενός τόσου σημαντικού εμπορικού εταίρου, της κοστίζει πολύτιμα έσοδα.

Πάνω από 1,5 τρισεκ. δολάρια οι απώλειες της ΕΕ

Οι συνολικές απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις επιβληθείσες κυρώσεις και τον περιορισμό των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, (1.4 τρισ. ευρώ) δήλωσε την Παρασκευή (3/11/2023) ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Grushko.
«Οι συνολικές απώλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αυτές είναι οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις - από τις επιβληθείσες κυρώσεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε οικονομικούς τομείς για τον περιορισμό της συνεργασίας με τη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Grushko στο περιθώριο του Ευρασιατικού Οικονομικού Φόρουμ.
Το 2013, ο όγκος του εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία ήταν 417 δισεκατομμύρια δολάρια, ελλείψει κυρώσεων φέτος θα μπορούσε να ήταν 700 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το 2022 ήταν 200 δισεκατομμύρια, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Πρόσθεσε δε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023, το εμπόριο ήταν 47 δισεκατομμύρια δολάρια και θα είναι λιγότερο από 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
«Το επόμενο έτος, το εμπόριο θα είναι 50 δισεκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στο μηδέν», σημείωσε ο Grushko.

Αιμορραγεί η Δύση - Πλουτίζει η Ρωσία

Εξάλλου οι πολυδιαφημιζόμενες κυρώσεις της Δύσης απέτυχαν σε τέτοιο βαθμό που η Δύση αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο οικονομικό κοκτέιλ, που περιλαμβάνει τα πάντα: Αχαλίνωτο πληθωρισμό, φόβο για ύφεση και επικείμενη αποβιομηχάνιση.
Παρά την επιβολή κυρώσεων από τις χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης, η Ρωσία έγινε πλουσιότερη το 2022 σύμφωνα με την 14η έκδοση της Έκθεσης Παγκόσμιου Πλούτου.
Η Μόσχα μπόρεσε να προσθέσει μια αύξηση του συνολικού πλούτου της τάξης των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν από κοινού η Credit Suisse και η UBS.
Ο αριθμός των Ρώσων εκατομμυριούχων αυξήθηκε επίσης κατά περίπου 56.000 φτάνοντας τις 408.000 το 2022.
Όσον αφορά τα άτομα με πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια, ο αριθμός τους αυξήθηκε στη Ρωσία κατά σχεδόν 4.500, με βάση την έκθεση.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη που διοχέτευσαν τεράστια ποσά στρατιωτικής βοήθειας για να τροφοδοτήσουν τον συνεχιζόμενο πόλεμο αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν μία πραγματική οικονομική αιμορραγία.
Οι ΗΠΑ έχασαν περισσότερο πλούτο από οποιαδήποτε άλλη χώρα το 2022, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία, έχοντας απώλειες 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη, μαζί, έγιναν φτωχότεροι κατά 10,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, καθώς ολοκληρώθηκε το 2022, 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έχασαν την ιδιότητα του εκατομμυριούχου.
Χώρες όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Βραζιλία πρόσθεσαν σημαντικά ποσά πλούτου το 2022, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Συνολικά, το 2022, ο παγκόσμιος πλούτος μειώθηκε για πρώτη φορά μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, όπως αποκαλύφθηκε.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης