Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το ράλι 30% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων - Πιέσεις στις εταιρείες

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το ράλι 30% στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων - Πιέσεις στις εταιρείες
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι υψηλοί αεροπορικοί ναύλοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις περιοχές της ΕΕ, όπως νησιά ή απομονωμένες περιοχές που βασίζονται στις αεροπορικές συνδέσεις
Έρευνα για την πρόσφατη αύξηση των αεροπορικών ναύλων σε όλη την Ευρώπη, αρχίζει η Κομισιόν, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ανέβασαν τις τιμές έως και 30% το καλοκαίρι, εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.
Η Adina Valean, Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ, δήλωσε στους Financial Times ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ «εξετάζουν λεπτομερώς... το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά και γιατί».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να ρυθμίζει τους αεροπορικούς ναύλους, αλλά η παρέμβαση της Valean εντείνει την πίεση στις αεροπορικές εταιρείες μετά τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, που προκλήθηκαν από την έκρηξη της ζήτησης και τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού. Είπε ότι αναζητούσε εξηγήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με την αύξηση των ναύλων και τα πιθανά εμπόδια στη συνδεσιμότητα στο μπλοκ.
Οι μέσες τιμές αεροπορικών εισιτηρίων σε όλη την Ευρώπη ήταν μεταξύ 20-30% υψηλότεροι το καλοκαίρι του 2023 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο.

Καμία παρέμβαση

Η Vălean είπε ότι δεν είχε σχέδια να παρέμβει στη «λειτουργούσα» αεροπορική αγορά, αλλά η Επιτροπή χρειαζόταν περισσότερες λεπτομέρειες για τη δυναμική του κλάδου που οδήγησε σε υψηλότερες τιμές.
«Εξακολουθούμε να ερευνούμε γιατί δεν έχουμε πλήρη, λεπτομερή εξήγηση», είπε, ιδιαίτερα για το εάν οι αυξήσεις των ναύλων συνιστούν μια μακροπρόθεσμη τάση.
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι υψηλοί αεροπορικοί ναύλοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις περιοχές της ΕΕ, όπως νησιά ή απομονωμένες περιοχές που βασίζονται στις αεροπορικές συνδέσεις.
«Δεν μπορούμε να πάμε ως ρυθμιστής στη μικροδιαχείριση των τιμών, δεν νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό ή επιθυμητό», είπε ο Vălean. «Από την άλλη πλευρά, αυτό που με κάνει να ανησυχώ ως ρυθμιστής είναι ότι μια τιμή [θα μπορούσε] να γίνει εμπόδιο για τη συνδεσιμότητα.
«Είμαστε σε μια μόνιμη συνομιλία με τον κλάδο... για να καταλάβουμε ποια είναι η αιτία αυτής της εξέλιξης».

Πίεση στις αεροπορικές εταιρείες

Η παρέμβαση ενισχύει την πολιτική πίεση στις αεροπορικές εταιρείες. Η ιταλική κυβέρνηση πρότεινε ανώτατο όριο τιμών σε δρομολόγια προς ορισμένα νησιά, αν και εν μέρει υπαναχώρησε τον Σεπτέμβριο και αντ' αυτού έδωσε στην αρχή ανταγωνισμού της χώρας νέες εξουσίες για έλεγχο των τιμών των εισιτηρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης