Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το Ισραήλ κατέρριψε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο στο διάστημα

Πώς το Ισραήλ κατέρριψε για πρώτη φορά βαλλιστικό πύραυλο στο διάστημα
Ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη και συγκεκριμένα από τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατευθύνθηκε σχεδόν με 1.600 χιλιόμετρα την ώρα πάνω από την αραβική χερσόνησο προς τον στόχο του, την ισραηλινή πόλη-λιμάνι Εϊλάτ, εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα

Χρησιμοποιώντας το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Arrow 2», το Ισραήλ κατέρριψε έναν εχθρικό βαλλιστικό πύραυλο έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
Ο βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη και συγκεκριμένα από τους αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, κατευθύνθηκε σχεδόν με 1.600 χιλιόμετρα την ώρα πάνω από την αραβική χερσόνησο προς τον στόχο του, την ισραηλινή πόλη-λιμάνι Εϊλάτ, εξηγεί το βρετανικό δημοσίευμα.
Ενώ οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν δώσει λεπτομέρειες με το σταγονόμετρο σχετικά με την αναχαίτιση του εχθρού, η Πολεμική Αεροπορία είναι γνωστό ότι χειρίζεται πολλές μπαταρίες του συστήματος «Arrow 2», το οποίο χρησιμοποιεί έναν υπερηχητικό σύστημα αναχαίτισης για να απομακρύνει τους εισερχόμενους πυραύλους στο διάστημα.
Το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ λέγεται «Χομά» ( Τείχος από φρούριο) και περιλαμβάνει τα ακόλουθα υπερσύγχρονα όπλα:
-Ιron dome (μικρού βεληνεκούς)
-David's sling (μεσαίου βεληνεκούς)

-Arrow 2 (μεγάλου βεληνεκούς)
-Arrow 3 (μεγάλου βεληνεκούς, εξοπλισμένο με υπερηχητικό αντιβαλλιστικό σύστημα που καταστρέφει δορυφόρους έξω από την ατμόσφαιρα της Γης )
- Ιron beam (μικρού βεληνεκούς )

Εντόπισαν την τροχιά και τον αναχαίτισαν

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, όπως τονίζει το βρετανικό δημοσίευμα, δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τη στιγμή της αναχαίτισης, με το κυλινδρικό σχήμα του εισερχόμενου βαλλιστικού πυραύλου να είναι μόλις ορατό στην κάμερα και εν συνεχεία να φαίνεται μία έκρηξη.
Σε ανακοίνωσή του, το IDF υποστήριξε ότι τα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισαν την τροχιά του εχθρικού πυραύλου και τον αναχαίτισαν «την καταλληλότερη ώρα και τοποθεσία».
Φωτογραφίες από την ισραηλινή πόλη-λιμάνι Εϊλάτ έδειξαν ένα ίχνος καπνού από το σύστημα αναχαίτισης «Arrow», ενώ οι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν μια μεγάλη έκρηξη.

Η εκτόξευση του πυραύλου από τους Χούθι

Οι Χούθι της Υεμένης δημοσίευσαν επίσης πλάνα που υποτίθεται ότι δείχνουν τον βαλλιστικό τους πύραυλο να εκτοξεύεται στο πλαίσιο ενός μπαράζ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλα όπλα μεγάλης εμβέλειας που στοχεύουν ισραηλινές πόλεις και χωρά.
Ο βαλλιστικός πύραυλος, που εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα, λέγεται ότι ήταν πύραυλος τύπου «Qader» – μια βελτιωμένη έκδοση του ιρανικού «Shahab 3», ένας εκ των ιρανικών πυραύλων με το μεγαλύτερο βεληνεκές. Το «Qadar», με μήκος πάνω από 15,2 μέτρα, φέρει μια ισχυρή εκρηκτική κεφαλή και έχει βεληνεκές που βάζει όλο το Ισραήλ σε απόσταση βολής από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι έχουν πλέον κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ και αποτελούν βασικό μέρος της συμμαχίας που υποστηρίζεται από το Ιράν εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Γιατί σχεδιάστηκε το σύστημα «Arrow»

Το στρατιωτικό βίντεο του Ισραήλ φέρεται να δείχνει σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Γι΄ αυτή ακριβώς την απειλή σχεδιάστηκε το σύστημα «Arrow» για πρώτη φορά πριν από περίπου 25 χρόνια.
Πρόκειται για ένα κοινό σχέδιο ΗΠΑ-Ισραήλ, καθώς το «Arrow» αναπτύχθηκε για να εξουδετερώσει τους ιρακινούς πυραύλους «Scud» που στόχευαν ισραηλινές πόλεις στον πόλεμο του Κόλπου.
Το Arrow ήταν το πρώτο που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτή την πολεμική επιχείρηση όταν τα άλλα συστήματα πυραυλικής άμυνας προορίζονταν αρχικά για να καταρρίψουν αεροσκάφη και έπρεπε να προσαρμοστούν στο έργο της κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς σε πολύ μεγαλύτερα ύψη και ταχύτητες.

«Απόδειξη ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να προστατεύει τους πολίτες του από το πυραυλικό πρόγράμμα του Ιράν».
Το σύστημα είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 2017 για την κατάρριψη ενός πυραύλου εδάφους-αέρος S-200 της Συρίας που κατευθυνόταν προς μια ισραηλινή πόλη, ωστόσο, χάθηκε έναν ισραηλινό πύραυλος. Αλλά η αναχαίτιση της Δευτέρας στο διάστημα ήταν η πρώτη που χρησιμοποιήθηκε για τον αρχικό του σκοπό.
«Η επιτυχής αναχαίτιση είναι κάτι πολύ περισσότερο από την προστασία των κατοίκων του Εϊλάτ και το πλήγμα στην έπαρση των Χούθι», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ισραηλινής άμυνας. «Κυρίως, αποδεικνύει στο Ιράν, το οποίο ήταν πίσω από την εκτόξευση και αυτό που προμήθευσε τον πύραυλο, ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα πλέον να ενεργήσει ενάντια στο ιρανικό πυραυλικό του πρόγραμμα γεγονός που σημαίνει ότι έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην περιφερειακή σύγκρουση», αναφέρει η εφημερίδα «Telegraph».
Από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εκτοξεύσει drones, πυραύλους Κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο την καταστροφή ισραηλινών πόλεων και χωριών. Οι Χούθι έχουν ορκιστεί ότι θα υπάρξουν περισσότερες τέτοιες επιθέσεις «για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους να βγουν νικητές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης