Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επόμενη τεράστια απειλή της Γάζας: Χολέρα, μολυσματικές ασθένειες - 600 άνθρωποι χρησιμοποιούν μια τουαλέτα

Η επόμενη τεράστια απειλή της Γάζας: Χολέρα, μολυσματικές ασθένειες - 600 άνθρωποι χρησιμοποιούν μια τουαλέτα
Οι υπηρεσίες της Oxfam και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει κρίσεις χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών, εάν δεν παραδοθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια
Ως υπεύθυνος ύδρευσης και αποχέτευσης της παγκόσμιας μη κερδοσκοπικής Oxfam, ο Mushtaha βλέπει γύρω του τα σημάδια μιας επικείμενης καταστροφής της δημόσιας υγείας.
«Οι άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους, στα καταστήματα, στα τζαμιά, στα αυτοκίνητά τους ή στους δρόμους», είπε.
Η οικογένειά του ζει δίπλα σε περίπου 100 άτομα στριμωγμένα σε ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών μέτρων και συγκαταλέγονται στους τυχερούς.
Εν τω μεταξύ, τα προϊόντα υγιεινής έχουν εξαφανιστεί από τα λίγα σούπερ μάρκετ που είναι ανοιχτά και το νερό που πωλείται από ιδιώτες πωλητές που διαθέτουν μικρές εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με ηλιακή ενέργεια έχει διπλασιαστεί σε τιμή από τις 7 Οκτωβρίου – όταν το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα ως αντίποινα για την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς.
Στο παρελθόν κόστιζε 30 σέκελ (7,40 δολάρια), αλλά τώρα κοστίζει 60 σέκελ (15 δολάρια).
Την Τετάρτη, ο Mushtaha υπολόγισε ότι η οικογένειά του θα έμενε χωρίς νερό σε 24 ώρες.
Μετά από αυτό, δεν ήξερε τι θα γινόταν. «Θα πάμε στην αγορά και θα αγοράσουμε ό,τι είναι διαθέσιμο», εξήγησε. «Κοιτάμε το μέλλον με σκοτεινά μάτια».

Κατάρρευση υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης

Οι υπηρεσίες της Oxfam και των Ηνωμένων Εθνών έχουν προειδοποιήσει ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει κρίσεις χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών, εάν δεν παραδοθεί επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ διέκοψε τον αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τα καύσιμα και τις παροχές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα μετά την επίθεση της Χαμάς .
Τα περισσότερα από τα 65 αντλιοστάσια λυμάτων της Γάζας και οι πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με την Oxfam, τα ακατέργαστα λύματα απελευθερώνονται τώρα στη θάλασσα, ενώ στερεά απόβλητα καταλήγουν επίσης σε ορισμένους δρόμους δίπλα σε πτώματα που περιμένουν να ταφούν.
Οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι δήμοι δεν μπορούν να αντλήσουν νερό σε κατοικημένες περιοχές λόγω της έλλειψης ρεύματος. Μερικοί άνθρωποι στη Γάζα βασίζονται στο αλμυρό νερό της βρύσης από τον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα του θύλακα, ο οποίος είναι μολυσμένος με λύματα και θαλασσινό νερό, ή έχουν καταφύγει στο πόσιμο θαλασσινό νερό. Άλλοι αναγκάζονται να πίνουν από πηγάδια.

«Στους δρόμους χωρίς προστασία»

Ο ΟΗΕ λέει ότι αυτή τη στιγμή στη Γάζα διατίθενται μόνο τρία λίτρα νερού την ημέρα ανά άτομο για να καλύψει όλες τις ανάγκες του, όπως το πόσιμο, το πλύσιμο, το μαγείρεμα και το ξέπλυμα της τουαλέτας. Μεταξύ 50-100 λίτρων νερού κάθε μέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα για να καλύψει ένα άτομο τις βασικές του απαιτήσεις υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ένας υπάλληλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Islamic Relief που βρήκε επίσης καταφύγιο στο Khan Younis περιέγραψε μια παρόμοια κατάσταση. «Στο σπίτι των γονιών μου, φιλοξενούνται περίπου 20 παιδιά και επτά ενήλικες. Ακόμη και με τόσους πολλούς ανθρώπους, ξεπλένουμε την τουαλέτα μόνο δύο φορές την ημέρα –μία το πρωί, μία το βράδυ– για να εξοικονομήσουμε νερό», είπε, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία της.
«Μαγειρεύουμε φαγητό που καταναλώνει το λιγότερο νερό. Πλένουμε για προσευχές μόνο μία ή δύο φορές», πρόσθεσε. «Έχουμε έναν γείτονα με ένα πηγάδι, αλλά δεν έχει ρεύμα για να αντλήσει το νερό. Έχουν γεννήτρια αλλά όχι καύσιμα.»
Για όσους δεν έχουν καταφύγιο, οι συνθήκες είναι πιο άθλιες. «Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά και νεογέννητα μωρά που ζουν χωρίς στέγη πάνω από το κεφάλι τους», είπε. «Απλώς κάθονται στους δρόμους χωρίς προστασία, νερό, φαγητό ή τίποτα. Δεν έχουν ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης