Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια πολιτική κρίση στην Πορτογαλία: Παραίτηση Costa για σκάνδαλο διαφθοράς - Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η χώρα

Τεράστια πολιτική κρίση στην Πορτογαλία: Παραίτηση Costa για σκάνδαλο διαφθοράς - Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η χώρα
Οι εισαγγελείς, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για φερόμενες ως παρανομίες σε συμφωνίες για λίθιο και «πράσινο» υδρογόνο, ερεύνησαν σήμερα κυβερνητικά κτίρια, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σύλληψη δύο προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό
Σχετικά Άρθρα
upd Παραιτήθηκε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Costa μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά στελεχών της κυβέρνησής του ενώ είχε προηγηθεί έφοδος της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του.
Ειδικότερα, πορτογάλοι εισαγγελείς κατονόμασαν επισήμως σήμερα 7/11 τον υπουργό Υποδομών ως ύποπτο στη συνεχιζόμενη έρευνα για φερόμενες ως παρατυπίες σε προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Οι εισαγγελείς, οι οποίοι διεξάγουν έρευνα για φερόμενες ως παρανομίες σε συμφωνίες για λίθιο και «πράσινο» υδρογόνο, ερεύνησαν σήμερα κυβερνητικά κτίρια, έκαναν γνωστό αξιωματούχοι, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σύλληψη δύο προσώπων που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό.
Η εφημερίδα Publico ανέφερε πως τουλάχιστον πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, περιλαμβανομένων του Escária, προσωπάρχη του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, και του συμβούλου επιχειρήσεων Lacerda , ο οποίος είναι φίλος του Costa.
Το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε πως διεξάγονται έρευνες στα γραφεία του Escária, αλλά αρνήθηκε να κάνει άλλο σχόλιο. 
Η πορτογαλική αστυνομία PSP είχε ανακοινώσει πως στελέχη της βρίσκονται επιτόπου και βοηθούν στις έρευνες.
Εισαγγελείς είχαν επιβεβαιώσει φέτος τον Ιανουάριο πως διεξάγεται έρευνα για τα προγράμματα λιθίου και υδρογόνου, όμως δεν είχαν κατονομάσει υπόπτους.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ερευνητές έκαναν σήμερα επιδρομές σε κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένων της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και της κατοικίας του υπουργού Υποδομών Galampa
Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε στο Reuters τις έρευνες και έκανε γνωστό πως έχει ακυρωθεί το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Ντουάρτε Κορντέιρο.
Ο δήμαρχος της πόλης Σίνες, ο Mascarenhas, τέθηκε υπό κράτηση, σύμφωνα με την Publico, όπως και δύο επιχειρηματίες.
Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια για την κατασκευή στη Σίνες εργοστασίων υδρογόνου.

Πρόωρες εκλογές 

Η παραίτηση Costa έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της χώρας. Στη συνέχεια συγκάλεσε για αύριο Τετάρτη 8/11 συνεδρίαση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο το Κρατικό Συμβούλιο.
Προκειμένου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές ο πρόεδρος οφείλει προηγουμένως, με βάση το Σύνταγμα, να ακούσει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει το Κρατικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, πρώην πρόεδροι και άλλες προσωπικότητες, διορισμένες από τον ίδιο.
Ο πρόεδρος «θα απευθυνθεί στο έθνος» αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου, πρόσθεσε η προεδρία.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το BN

Η πορτογαλική αστυνομία εισέβαλε στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού António Costa και συνέλαβε τον αρχηγό του επιτελείου του, Vítor Escária, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.
Εκτός από την Escária, ο προσωπικός σύμβουλος του Costa, Diogo Lacerda —ένας από τους στενότερους έμπιστους του πρωθυπουργού— και ο Nuno Mascarenhas, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Sines, έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Costa έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό πολυάριθμα προγράμματα εξόρυξης λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να εξασφαλίσει κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά αυτά τα έργα έχουν βυθιστεί σε διαμάχες λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξορυχθούν και τη δυσανάλογη περιβαλλοντική ζημία που αναμένεται από τις εργασίες.
Αμέσως μετά τις εφόδους της αστυνομίας, η κεντροδεξιά αντιπολίτευση Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία κάλεσε τον Costa να παραιτηθεί και τη διάλυση του κοινοβουλίου εάν ο πρωθυπουργός δεν αποχωρήσει μόνος του.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έρευνα που είχε κάνει το Politico το 2021 σε ένα από τα συστήματα εξόρυξης στο Μοντεαλέγκρε αναδεικνύοντας αυτές τις αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθεί τελικά η πορτογαλική κυβέρνηση στην απόφαση να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο στην περιοχή.
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που συνελήφθη, έχει επίσης στοιχηματίσει πολλά σε έναν σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο λιμάνι του Sines, το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στην Πορτογαλία, ένα έργο που χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.
Το πορτογαλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Lusa ανέφερε ότι ο Κόστα συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα λίγο πριν την έφοδο στο σπίτι του.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, αλλά δεν έχουν δοθεί στον Τύπο πληροφορίες για το τι συζητήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης